HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePrințesa Alice, o viață dedicată familiei

Prințesa Alice, o viață dedicată familiei

DS TW

Alice s-a născut pe 25 aprilie 1843 la Palatul Buckingham și a fost al treilea copil al Reginei Victoria și al Prințului Albert, fiind botezată de arhiepiscopul de Canterbury, William Howley, pe 2 iunie 1843. Educația prințesei a avut o importantă componentă practică și a cuprins lecții de menaj, gătit, grădinărit și tâmplărie, tatăl ei fiind foarte implicat în modelarea caracterelor copiilor regali.

În 1854, în timpul Războiului Crimeii, la vârsta de unsprezece de ani, Alice a vizitat împreună cu mama și cu sora mai mare spitalele din Londra în care erau îngrijiți militarii răniți și a rămas mult timp sensibilizată de ceea ce a văzut.

Foarte apropiată de bunica maternă, Victoria, Ducesă de Kent, prințesa i-a fost alături în timpul cât aceasta a fost bolnavă, cântându-i adesea la pian și îngrijind-o în stadiul final al bolii. Prințesa s-a logodit cu Prințul Ludovic de Hesse pe 30 aprilie 1861, având consimțământul mamei ei, regina Victoria, care l-a convins pe primul ministru, Lordul Palmerston, să-i ofere o zestre consistentă, de 30.000 de lire.

Între logodnă și nuntă, tatăl Alicei, Albert, s-a îmbolnăvit, iar prințesa a fost în permanență alături de el. În ciuda faptului că a fost îngrijit de cei mai buni medici din regat, prințul a murit pe 14 decembrie 1861 și, deși familia regală a intrat în doliu, regina a ordonat ca planurile pentru căsătorie să continue. În iulie 1862, a avut loc nunta  cu prințul german Ludovic de Hesse, eveniment organizat la Casa Osborne din Isle of Wight, mireasa fiind condusă la altar de unchiul patern, Ernest al II-lea. Prințesa a avut patru domnișoare de onoare: surorile ei mai mici, Prințesele Helen, Louise și Beatrice, și sora lui Ludovic, Prințesa Anna. La ceremonie, Alice a purtat o rochie albă și un voal de dantelă Honiton, dar a fost obligată să poarte haine negre de doliu înainte și după nuntă, pentru că regina Victoria a impus un doliu sever la curtea britanică și nu a acceptat decât o singură excepție, cea de la ceremonia religioasă.

Cuplul a locuit la Darmstadt și a avut șapte copii, cinci fete și doi băieți: Victoria, Elisabeta, Irene, Ernest Louis, Friedrich, Alix și Marie. Al doilea dintre fiii săi, Friedrich, alintat “Frittie” în familie, a murit în 1873, pe când avea doi ani și jumătate, după ce a căzut de la fereastră de la o înălțime de 6 metri. Copilul suferea de hemofilie și, deși și-a recăpătat cunoștința după cădere, a avut o sângerare internă ce nu a putut fi oprită.

Gena responsabilă de hemofilie pe care prințesa a moștenit-o de la mama ei, regina Victoria, a transmis-o nu doar micului Friedrich, ci și fiicei sale, Irene, care a transmis-o la doi dintre cei trei fii ai săi și celeilate fiice, Alix, viitoarea țarină Alexandra Feodorovna, care i-a transmis-o fiului său, țareviciul Alexei.

În 1866, în timpul războiului austro-prusac, Alice, care era însărcinată cu al treilea copil, prințesa Irene, a ținut să-și îndeplinească îndatoririle făcând bandaje pentru spitale. Prințesa și-a dedicat mare parte din timp îngrijirii răniților, iar prietenia cu Florence Nightingale, care i-a trimis fonduri din Anglia și i-a oferit sfaturi despre igiena și ventilația din spitale, i-a fost de mare ajutor.

În noiembrie 1878, familia ducală de Hesse s-a îmbolnăvit de difterie, o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Prima infectată a fost fiica cea mare a Alicei, Victoria, care s-a plâns că are gâtul înțepenit în seara zilei de 5 noiembrie. A fost diagnosticată cu difterie în dimineața următoare și curând boala s-a răspândit și printre ceilalți copii ai cuplului ducal. A urmat apoi soțul ei, prințul Ludovic, și rând pe rând întreg anturajul familiei, prințesa Elisabeta fiind singura care nu s-a îmbolnăvit, motiv pentru care a fost trimisă de urgență la palatul bunicii paterne.

Prințesa Maria, mezina familiei, a făcut o criză gravă pe 15 noiembrie și Alice a fost chemată de urgența la patul ei. Maria a murit, iar prințesa i-a scris reginei Victoria doar atât: “durerea este dincolo de cuvinte”. Timp de câteva săptămâni, ducesa de Hesse nu le-a spus celorlalți copii despre moartea celei mici și i-a îngrijit cu dăruire pe toți bolnavii din familie, apoi s-a îmbolnăvit ea însăși de difterie și a murit după câteva zile, la doar 35 de ani, fiind înmormântată pe 18 decembrie în mausoleul ducal din Darmstadt.

DS TW
No comments

leave a comment