HomeMonarhiePrințesa Astrid a Norvegiei împlinește 90 de ani

Prințesa Astrid a Norvegiei împlinește 90 de ani

Astrid
DS TW

Prințesa Astrid s-a născut la 12 februarie 1932 la Villa Solbakken din Oslo, fiind fiica viitorului rege Olav al V-lea și a Prințesei Moștenitoare Märtha. Copila a fost botezată în capela palatului regal pe 31 martie 1932, iar nașii ei au fost bunicii paterni, regele Haakon al VII-lea și regina Maud, și cei materni, Prințul Carl și Prințesa Ingeborg a Suediei.

Astrid a fost crescută pe moșia Skaugum din Asker și a fost educată de profesori privați, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a refugiat cu mama, fratele și sora ei la Washington, iar după întoarcerea familiei regale în Norvegia a urmat școala de fete Nissen. Prințesa s-a înscris apoi la Facultatea de Arte, pe care a absolvit-o în 1950, apoi a făcut cursuri aprofundate de economie și istorie politică la Universitatea Oxford.

În același timp, mama ei, Martha a Norvegiei, a insistat ca prințesa să ia și lecții de gospodărie, așa că a învățat să croiască și să gătească și a devenit pasionată de arta populară norvegiană.

Mama prințesei a murit pe 5 aprilie 1954, la doar 53 de ani, iar după aceea regina Ingrid a Danemarcei și-a oferit sprijinul pentru susținerea lui Astrid, care avea 22 de ani în acel moment, și a fraților ei.

Conform regulilor casei regale, din acel moment prințesa a devenit Prima Doamnă a casei regale a Norvegiei, apărând alături de tatăl ei la toate evenimentele publice importante, însoținfu-l inclusiv în vizite de stat, și a continuat să-și onoreze misiunea de reprezentare până când fratele ei, actualul rege Harald al V-lea al Norvegiei, s-a căsătorit în august 1968 cu Sonja, o tânără fără descendență nobiliară.

Astrid

În 2002, Guvernul norvegian i-a acordat prințesei o pensie onorifică, ca mod de a-i recunoaște eforturile de a-și reprezenta țara, iar în 2005 Astrid a luat parte la ceremoniile care au marcat cea de-a 60-a aniversare a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial.

Prințesa Astrid a decis să se căsătorească cu un om de rând, norvegianul Johan Martin Ferner, care a fost ofițer de marină și sportiv olimpic, iar evenimentul a avut loc la Asker pe 12 ianuarie 1961, fiind îndelung mediatizat în presa internațională. Cuplul are cinci copii, Cathrine, Benedikte, Alexander, Elisabeth și Carl-Christian.

Prințesa Astrid, care împlinește astăzi 90 de ani, locuiește împreună cu familia ei în zona Nordmarka din Oslo, are o viață discretă, a fost preocupată în tinerețe de educația copiilor ei, dar și de broderie, literatură și pictură pe porțelan și conduce onorific mai multe organizații de caritate.

Astrid
DS TW
No comments

leave a comment