HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePrințesa Augusta, văduvă la doar 32 de ani

Prințesa Augusta, văduvă la doar 32 de ani

Prințesa Augusta
DS TW

Prințesa Augusta de Saxa-Gotha-Altenburg s-a născut pe 30 noiembrie 1719 la Gotha și a fost fiica lui Frederic al II-lea, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg și a Magdalenei Augusta de Anhalt-Zerbst.

În 1736, diplomații britanici au aranjat ca tânăra să se căsătorească cu Frederic, Prințul de Wales, care avea 29 de ani în acel moment și era fiul cel mare al regelui George al II-lea al Marii Britanii, iar acesta a fost de acord să accepte orice mireasă pe care tatăl său o considera potrivită, graba lui fiind motivată de dorința de a obține o indemnizație suplimentară din partea Parlamentului și de a deveni astfel independent financiar.

Augusta nu vorbea franceza sau engleza și, deși i s-a sugerat să primească lecții înainte de nuntă, mama ei nu a considerat necesar. Ceremonie de căsătorie a avut loc aproape imediat ce a ajuns în Anglia, pe 8 mai 1736, la Capela Regală din Palatul St James din Londra.

În primul an de căsnicie, Augusta, care avea doar 17 ani, a fost văzută jucându-se cu păpușile pe care și le adusese de acasă și a continuat să facă acest lucru până când cumnata ei, prințesa Caroline, i-a spus să înceteze. Cuplul a avut nouă copii, iar înainte de venirea pe lume a primului moștenitor, soacra, regina Caroline de Ansbach, a declarat că vrea să asiste la naștere, pentru a fi sigură că sarcina este într-adevăr autentică. Micuța prințesă Augusta a văzut lumina zilei pe 31 iulie 1737 la Palatul St James, la scurt timp după ce tânăra mamă a fost forțată de Frederic să plece chiar în timpul

travaliului de la Hampton Court, unde cuplul locuia, pentru a-i împiedica pe suverani să fie prezenți la eveniment. Nașterea a fost traumatizantă, pentru că la Palatul St. James nu era pregătit niciun pat, nu se puteau găsi cearșafuri, iar Augusta a fost nevoită să nască pe o față de masă. Circumstanțele au dus la o dispută între prințul Frederic și prințesa de Wales și părinții lui, regele și regina Angliei, care a durat până în timpul rebeliunii iacobite din 1745. După aceea, cuplul a devenit mai puțin izolat de înalta societate, iar Augusta a făcut o impresie bună la curte, fiind descrisă ca o prințesă frumoasă și elegantă.

Prințesa Augusta

Pe 31 martie 1751, prințul Frederic a murit pe neașteptate, lăsând-o pe Augusta văduvă la doar 32 de ani. Era deja mama a opt copii și în curând va veni pe lume cel de-al nouălea moștenitor. Imediat ce a aflat vestea morții lui, prințesa a mers în camera prințului și i-a ars toate documentele private, posibile mărturii ale vieții scandaloase a lui Frederic.

Se pare că regele George al II-lea nu a fost foarte afectat de moartea fiului său și i-a organizat o înmormântare foarte simplă. Augusta a primit rolul de mamă a moștenitorului aparent al tronului și a fost numită regentă de către rege și parlament, în cazul în care suveranul ar fi murit în perioada cât fiul ei cel mare era minor.

Prințesa Augusta

În următoarea perioadă a domniei lui George al II-lea, prințesa a ales să trăiască singură cu copiii ei, dedicându-se îngrijirii lor. Văduva a fost însă criticată pentru modul în care își creștea moștenirorii, deoarece îi izola aproape complet de lumea exterioară. În acea perioadă a început să fie influențată de John Stuart, al 3-lea Conte de Bute, tutorele fiului cel mare, și au apărut zvonuri că ar avea o aventură cu acesta.

Pe măsură ce copilul a crescut, socrul ei, regele, a încercat să-i aranjeze acestuia o căsătorie avantajoasă, dar Augusta a refuzat, favorizând un potențial mariaj cu un membru al propriei familii, Casa de Saxa-Gotha. Pe 25 octombrie 1760, fiul ei i-a succedat bunicului, devenind regele George al III-lea și la un an după aceea s-a căsătorit cu Charlotte de Mecklenburg-Strelitz. Relația Augustei cu nora ei nu a fost una bună, mai ales pentru că regina-mamă a avut o mare influență asupra fiului său, care avea deplină încredere în ea.

În 1765, când tânărul suveran de doar 27 de ani a avut o primă criză a bolii psihice de care va suferi mai târziu, Augusta și Lordul Bute nu i-au spus nimic reginei Charlotte. Mai târziu în același an, când a apărut Actul de succesiune, acesta prevedea că, dacă regele va deveni incapabil să conducă Marea Britanie, Charlotte urma să devină regentă, iar Augusta a fost extrem de indignată de această decizie a Parlamentului.

Augusta de Saxa Gotha a murit de cancer la gât pe 8 februarie 1772, la vârsta de 52 de ani, la Carlton House, cu 48 de ani înaintea fiului ei, despre care se bănuiește că suferea de porfirie. George al III-lea a fost declarat nebun la sfârșitul anului 1811 și de atunci până la moartea sa a trăit într-o izolare deplină la Castelul Windsor.

Prințesa Augusta
DS TW
Latest comment

leave a comment