HomeVizionariiMedici și oameni de științăRahel Hirsch, savanta care a sfârșit într-un spital de psihiatrie

Rahel Hirsch, savanta care a sfârșit într-un spital de psihiatrie

DS TW

Rahel Hirsch s-a născut la 15 septembrie 1870 la Frankfurt pe Main și a fost unul dintre cei unsprezece copii ai lui Mendel Hirsch, directorul școlii de fete a comunității evreiești din oraș, bunicul ei fiind eminentul rabin Samson Raphael Hirsch. Din 1885 până în 1889 Rahel a studiat la Wiesbaden, apoi a lucrat ca profesoară până în 1898. Statul german nu le permitea femeilor să studieze medicina, așa că tânăra a plecat la Zurich, în Elveția, apoi în 1899 a continuat facultatea la Strasbourg, obținând titlul de medic în 1903.

carturesti.ro

În 1906, Rahel Hirsch a fost primul om de știință care a identificat granule de amidon în sânge și urină, și-a prezentat descoperirea, dar cercetările ei au fost ignorate, pentru că medicii bărbați credeau că o femeie nu este capabilă să lucreze în cercetare și nu a reușit să-i convingă că are dreptate.
Tânăra a lucrat apoi la Clinica Medicală a Universității din Berlin ca stagiară, fiind a doua femeie angajată vreodată aici, fiind inițial asistentă a profesorului Friedrich Krause, apoi a făcut echipă cu chirurgul Ernst von Bergmann și cu anatomistul Wilhelm von Waldeyer-Hartz.


În 1908, doamna Hirsch a fost numită șefa spitalului universitar Charité, însă nu a fost niciodată plătită pentru munca ei. Când a fost schimbată din funcție, a părăsit universitatea și a început să lucreze pe cont propriu la Berlin. La cabinetul ei privat de medicină internă, doctorița avea echipamente moderne cu raze X și o clientelă bogată, care îi permitea să trăiască confortabil. Rahel a fost prima femeie care a primit titlul de profesor în Prusia în 1913, dar, fiind de origine evreiască, i s-a interzis să predea.
A scris un tratat numit “Cultura fizică a femeilor” pentru a contracara prejudecățile legate de activitățile sportive ale doamnelor și domnișoarelor și a încercat să atragă atenția asupra sănătății publice prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la igienă, nutriție și educație fizică. Într-un articol publicat în Munich Medical Weekly, i-a îndemnat pe colegii ei bărbați să nu privească femeile doar din punctul de vedere al unui ginecolog, susținând că impresia de slăbiciune fizică și psihologică a femeilor în comparație cu bărbații provine doar dintr-o educație defectuoasă a celor din urmă.

Pe măsură ce persecuțiile naziștilor s-au accentuat în Germania, Rahel Hirsch și-a pierdut oportunitățile profesionale, iar în 1938 autoritățile i-au anulat licența de liberă practică. Când a aflat că era pe punctul de a fi arestată, a fugit în Anglia, deși avea deja 68 de ani și, pentru că nu putea practica medicina, a lucrat ca bibliotecară și asistentă de laborator.

În timpul războiului a locuit în Yorkshire, revenind la Londra după încheierea conflagrației. Experiențele sale traumatizante din perioada premergătoare fugii din Germania nazistă i-au provocat o formă de depresie severă și halucinații. Cercetătoarea a fost internată într-un spital de psihiatrie, unde a murit pe 6 octombrie 1953, fiind înmormântată într-unul dintre cimitirele evreiești din Londra.

fashiondays.ro

 

DS TW
No comments

leave a comment