HomeLocuri de povesteMuzee și case memorialeRegele care a adus Franței Coroana de spini a mântuitorului

Regele care a adus Franței Coroana de spini a mântuitorului

Regele
DS TW

Regele Ludovic al IX-lea al Franței s-a născut pe 25 aprilie 1214 la Poissy, în apropiere de Paris. Membru al Casei de Capet, prințul avea unsprezece ani când tatăl său, Ludovic al VIII-lea, a murit, pe 8 noiembrie 1226. A fost încoronat în același an la Catedrala din Reims, iar mama lui, Bianca de Castilia, a fost regentă cât timp el a fost minor. Pe 27 mai 1234, Ludovic s-a căsătorit cu Margareta de Provența, a cărei soră, Eleonora, era soția lui Henric al III-lea al Angliei.

Ludovic a fost un catolic devotat, fiind singurul rege al Franței care a fost canonizat. El este cel care a construit Capela Sfântă, aflată în complexul palatului regal, astăzi Palatul de Justiție, o capodoperă a arhitecturii gotice, care a fost gândită ca un altar pentru Coroana de spini a Mântuitorului.

Regele
Bianca a Castiliei și Ludovic

Ludovic a achiziționat prețioasa relicvă în anul 1239 de la Împăratul Balduin al II-lea al Constantinopolului, în schimbul sumei de 135.000 de livre, sumă uriașă dacă ne gândim că pentru construcția capelei a plătit 60.000 de livre.

Există numeroase menţionări ale Coroanei de spini în primele secole ale creștinătății, mai ales în istorisirile pelerinilor la locurile sfinte, începând cu secolul al IV-lea.

În anul 409, Sfântul Paulin de Nola o menţionează printre relicvele aflate la Biserica de pe Muntele Sion din Ierusalim, iar în 570, Martirul Antonie o găseşte accesibilă veneraţiei credincioşilor la acelaşi lăcaș de cult. Pe parcursul secolelelor VII-X, multe dintre obiectele de aici au fost transferate la Constantinopol, la Capela Împăraţilor bizantini, din cauza tâlharilor care atacau tot mai des bisericile din Ierusalim.

În 1238, Bizanţul era condus de Baudouin de Courtenay, ultimul împărat latin al Constantinopolului, care, aflat în dificultate financiară, a decis să vândă din relicve bancherilor veneţieni, pentru a face rost de bani. Unul dintre ei a cumpărat Coroana de spini, dar nu a putut să își achite integral angajamentele financiare și ulterior a fost dusă înapoi la Constantinopol. Ludovic, regele Franţei, a intervent şi a plătit compensaţii mari veneţienilor pentru a putea obține sfânta coroană. Pe 10 august 1239, regele, urmat de un cortegiu impresionant, a primit-o împreună cu alte 21 de obiecte sfinte la Villeneuve, în timpul evenimentului fiind însoțit de mama sa, Bianca de Castilia, și de fratele său, Contele Robert de Artois.

Ludovic al IX-lea primind Sfintele Relicve
Tunica Regelui Ludovic al IX-lea

Pe 19 august 1239, procesiunea a sosit la Paris, Ludovic şi-a dezbrăcat toate însemnele şi veşmintele regale, a îmbrăcat o tunică simplă şi, în picioarele goale, însoțit de fratele său, a purtat Sfânta Coroană până la Catedrala Notre Dame, achiziția făcută de Ludovic al IX-lea contribuind la întărirea poziției centrale a Franței în creștinătatea occidentală.

În timpul Revoluţei franceze, relicvele au fost adăpostite la Biblioteca Naţională, iar după Concordatul din 1801, coroana a fost redată Arhiepiscopiei de Paris şi de atunci până în aprilie 2019 s-a aflat la Catedrala Notre Dame. După incendiul devastator care a afectat grav întreaga clădire, coroana de spini, tunica lui Ludovic al IX-lea, un fragment al Sfintei Cruci și un cui al Patimilor, precum și totalitatea operelor păstrate în tezaurul catedralei au fost adăpostite în siguranță la Muzeul Luvru.

Incendiul de la Notre Dame
Relicvariul Coroanei cu spini realizat în 1862 (detaliu)
Relicvariul Coroanei cu spini realizat în 1862
DS TW
No comments

leave a comment