AcasăLocuri de povesteMuzee și case memorialeRegele care a adus Franței Coroana de spini a mântuitorului

Regele care a adus Franței Coroana de spini a mântuitorului

Regele

Regele Ludovic al IX-lea al Franței s-a născut la Poissy, în apropiere de Paris. Membru al Casei de Capet, Ludovic avea unsprezece ani când tatăl său, Ludovic al VIII-lea, a murit, pe 8 noiembrie 1226. Băiatul a fost încoronat rege în același an, în Catedrala din Reims, iar mama lui, Bianca de Castilia, a fost regentă cât timp micul rege a fost minor. Pe 27 mai 1234, Ludovic s-a căsătorit cu Margareta de Provența, a cărei soră, Eleonora, se căsătorise cu Henric al III-lea al Angliei.

Ludovic a fost un catolic devotat, fiind singurul rege al Franței care a fost canonizat. El a construit Capela Sfântă, aflată în complexul palatului regal, astăzi Palatul de Justiție, o capodoperă a arhitecturii gotice, care a fost contruită ca un altar pentru Coroana de spini.

Regele
Bianca a Castiliei și Ludovic

Ludovic a achiziționat Coroana în 1239 de la Împăratul Balduin al II-lea al Constantinopolului, în schimbul sumei de 135.000 de livre, sumă uriașă dacă ne gândim că pentru construcția capelei a plătit numai 60.000 de livre.

Există numeroase menţionări ale Coroanei de spini în primele secole ale creștinătății, mai ales în istorisirile pelerinilor la locurile sfinte, începând cu secolul al IV-lea.

În anul 409, Sfântul Paulin de Nola o menţionează printre relicvele sfinte ale Bisericii de pe Muntele Sion din Ierusalim, iar în 570, Martirul Antonie o găseşte accesibilă veneraţiei credincioşilor la aceeaşi Biserică din Sion, dar pe parcursul secolelelor VII-X, multe dintre relicve au fost transferate la Constantinopol, la Capela Împăraţilor bizantini, din cauza tâlharilor care atacau tot mai des bisericile din Ierusalim.

În 1238, Bizanţul cucerit de cruciaţi era condus de Baudouin de Courtenay, ultimul împărat latin al Constantinopolului și, aflat în dificultate financiară, acesta a decis să vândă din relicve bancherilor veneţieni, pentru a face rost de bani. Unul dintre ei a cumpărat Coroana de spini, dar nu a putut să își achite integral angajamentele financiare, iar coroana a revenit la Constantinopol. Ludovic, regele Franţei, a intervent şi a plătit compensaţii mari veneţienilor pentru a putea obține el sfânta coroană şi, pe 10 august 1239, regele, urmat de un cortegiu impresionant, a primit-o împreună cu alte 21 de obiecte sfinte la Villeneuve. Regele a fost însoțit de mama sa, Bianca de Castilia, și de fratele său, Contele Robert de Artois.

Ludovic al IX-lea primind Sfintele Relicve
Tunica Regelui Ludovic al IX-lea

Pe 19 august 1239, procesiunea a sosit la Paris, Ludovic şi-a dezbrăcat toate însemnele şi veşmintele regale, a îmbrăcat o tunică simplă şi, în picioarele goale, însoțit de fratele său, a purtat Sfânta Coroană de Spini până la Catedrala Notre Dame, achiziția făcută de Ludovic al IX-lea contribuind la întărirea poziției centrale a Franței în creștinătatea occidentală.

În timpul Revoluţei franceze, relicvele au fost adăpostite la Biblioteca Naţională, iar după Concordatul din 1801, coroana a fost redată Arhiepiscopiei de Paris şi de atunci până în aprilie 2019 s-a aflat la Catedrala Notre Dame. După incendiul devastator care a afectat grav întreaga clădire, coroana de spini, tunica lui Ludovic al IX-lea, un fragment al „Sfintei Cruci” și un cui al Patimilor precum și totalitatea operelor păstrate în tezaurul catedralei au fost adăpostite în siguranță la Muzeul Luvru.

Incendiul de la Notre Dame
Relicvariul Coroanei cu spini realizat în 1862 (detaliu)
Relicvariul Coroanei cu spini realizat în 1862
Niciun comentariu

Lasă un comentariu