HomeMonarhieMarie d’Orléans și legătura cu familia regală a României

Marie d’Orléans și legătura cu familia regală a României

Marie d'Orléans
DS TW

Prințesa Marie Amélie Françoise Hélène d’Orléans s-a născut pe 13 ianuarie 1865 la Londra și a fost cel mai mare copil al Ducelui de Chartres și al soției lui, Prințesa Françoise d’Orléans. Părinții locuiau din decembrie 1848 în Anglia, din momentul în care la conducerea Franței ajunsese împăratul Napoleon al III-lea, cu care familia se afla în conflict deschis și aveau să revină în țara natală de-abia în 1871, după căderea suveranului francez.

Prințesa Marie s-a căsătorit cu prințul Valdemar, fiul cel mic al regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, pe 20 octombrie 1885 la Paris, dar a rămas catolică chiar dacă soțul ei era luteran. Băieții care au venit pe lume au fost crescuți în religia tatălui, iar singura fiică a devenit catolică, la fel ca mama sa.

Cuplul a locuit la Castelul Bernstorff din Copenhaga, unde se născuse Valdemar, și unde, începând cu anul 1883, a locuit frecvent și nepotul George, al doilea băiat al fratelui mai mare al prințului, Vilhelm, care devenise rege al Greciei în 1863 sub numele George I. Simțindu-se abandonat de tatăl său, prințul George i-a mărturisit mai târziu logodnicei lui, Prințesa Marie Bonaparte, că dezvoltase încă din adolescență un atașament profund pentru unchiul său.

În 1907, când tânărul prințul George și-a adus soția la Bernstorff pentru prima vizită în familie, Marie d’Orléans i-a povestit Mariei Bonaparte cât de strânsă era relația dintre unchi și nepot. Se pare că cei doi erau atât de legați încât, la sfârșitul fiecărei vizite anuale la Bernstorff, George plângea, iar Valdemar se îmbolnăvea.

Prințul Valdemar
Marie d'Orléans
Marie d'Orléans
Marie d'Orléans

Prințesa Marie Bonaparte a devenit o mare admiratoare a prințesei de Orléans, pe care o considera deosebit de inteligentă și talentată, deși avea o fire impulsivă. În 1886, când prințului Valdemar i s-a oferit tronul Bulgariei, prințesa a fost cea care s-a împotrivit, iar soțul ei i-a respectat decizia.

Marie a cerut permisiunea curții regale daneze să nu aibă doamne de onoare și și-a petrecut timpul întreținându-se cu artiștii pe care îi invita la castel, picta, era pasionată de fotografie și a devenit membră a Academiei Daneze de Arte, fiind foarte populară în Danemarca.

Cuplul a avut cinci copii: prinții Aage, Axel, Erik și Viggo și prințesa Margaret, care s-a căsătorit cu prințul René of Bourbon-Parma, fiica lor, Ana de Bourbon-Parma, devenind soția regelui Mihai al României.

Prințesa a murit pe 4 decemrie 1909, la vârsta de 44 de ani, la Copenhaga, în timp ce soțul și trei dintre fiii ei se afla într-o călătorie în India și, pentru că era foarte îndrăgită în Danemarca, în onoarea ei un tip de trandafiri a fost numit Marie d’Orleans.

DS TW
No comments

leave a comment