HomeMonarhieRegine și împărăteseRegina Máxima împlinește 52 de ani

Regina Máxima împlinește 52 de ani

DS TW

Regina Máxima Zorreguieta s-a născut pe 17 mai 1971 la Buenos Aires, în Argentina, și este fiica lui Jorge Zorreguieta și a celei de-a doua lui soții, María del Carmen Cerruti Carricart.  Tânăra a urmat studiile școlii Northlands din Argentina și a lucrat ca investitor bancar, și-a luat apoi o diplomă în economie la Universidad Católica Argentina și după aceea a fost angajată de mari companii multinaționale din țara natală, din America și Europa.

Máxima l-a întâlnit pe Willem-Alexander, moștenitorul tronului olandez, în aprilie 1999 la Sevilia, în cadrul unui eveniment public, și mai târziu a povestit că prințul s-a prezentat simplu, “Alexander”, iar ea nu a știut că stă de vorbă cu moștenitorul tronului Țărilor de Jos.

Cei doi s-au revăzut de câteva ori la New York, în scurt timp s-au îndrăgostit unul de celălalt, tânărul a cerut-o de soție și voia inițial ca nunta să fie secretă, dar în cele din urmă i-a mărturisit mamei lui, regina Beatrix, că și-a găsit aleasa și casa regală olandeză a început să organizeze ceremonia.

Regina Máxima
Máxima la vârsta de 6 ani

Vestea relației prințului moștenitor cu frumoasa argentiniancă a creat însă un mic scandal în presa olandeză, pentru că tatăl miresei ocupa postul de ministru al agriculturii în cabinetul generalului dictator Jorge Rafael Videla. Posibila prezență a bărbatului la nunta regală a fost subiectul unor îndelungate dezbăteri în societatea olandeză, dar, în cele din urmă, părinții miresei nu au participat la eveniment.

Cuplul și-a anunțat logodna pe 30 martie 2001, iar Máxima, invitată la o emisiune tv în direct, a uimit pe toată lumea vorbind impecabil limba neerlandeză. Prințesa a primit cetățenia olandeză pe 17 mai 2001, dar și-a păstrat-o și pe cea argentiniană.

Cuplul regal s-a căsătorit pe 2 februarie 2002 printr-o ceremonie civilă la Amsterdam, care a fost urmată de o ceremonie religioasă impresionantă, la care au participat reprezentanții tuturor caselor regale, inclusiv actualul rege Charles, care a reprezentat-o pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, regina Noor a Iordaniei, prințul Albert de Monaco, Margreth, regina Danemarcei, dar și Kofi Annan, secretarul general al Națiunilor Unite și soția sa, Nane, și Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud.

Mireasa a purtat o rochie din mătase Mikado, una dintre cele mai scumpe tipuri de mătase, de culoare ivoire, cu mâneci trei sferturi și o trenă lungă de cinci metri, ținuta fiind proiectată și creată de casa de modă Valentino, iar voalul, tot o creație Valentino, a fost din tul de mătase, brodat manual cu motive florale. Bijutierul casei regale a adaptat pentru această ocazie tiara olandeză pe care o purtase străbunica mirelui, regina Emma de Waldeck, la nunta ei, iar mireasa a ales pentru ceremonie un buchet de trandafiri albi, gardenia și crini.

Máxima a adus pe lume trei fiice: Prințesa Catharina-Amalia, pe 7 decembrie 2003, Prințesa Alexia, născută pe 26 iunie 2005, și mezina, prințesa Ariane, care are acum 16 ani.

Regina Máxima

Devenită regină pe 30 aprilie 2013, după abdicarea reginei-mamă Beatrix, Máxima este foarte activă în viața Țărilor de Jos, prezidează mai multe organizații umanitare și este preocupată de problema integrării imigranților în cultura olandeză, pledând pentru importanța învățării limbii, ca prim pas pentru o mai rapidă acomodare a străinilor în regat. De asemenea, datorită educației ei în științele economice, susține organizarea de cursuri de educație financiară pentru copii și adolescenți și încurajează permanent inițiativele antreprenoriale ale femeilor.

Regina Máxima, care împlinește astăzi 52 de ani, este prima suverană olandeză care a venit pe lume într-o familie fără rang nobiliar și prima care s-a născut în afara Europei.

DS TW
No comments

leave a comment