HomeMonarhieMarie Louise, generoasa ducesă de Orania, văduvă la 23 de ani

Marie Louise, generoasa ducesă de Orania, văduvă la 23 de ani

Marie Louise

Marie Louise de Hesse-Kassel s-a născut pe 7 februarie 1688 și a fost fiica lui Karl I, Landgraful de Hesse-Kassel și a soției acestuia, Maria Amalia de Courland. Părinții ei au avut 17 copii, doi dintre frații ei fiind regele Frederick I al Suediei și Wilhelm al VIII-lea, Landgraf de Hesse-Kassel.

Pe 26 aprilie 1709 Marie Louise s-a căsătorit cu Johan Willem Friso, prințul de Orania, fiul cel mare al lui Henric Casimir al II-lea, iar logodna lor a fost aranjată după ce Johan Willem aproape fusese ucis de un foc de tun. Mama lui, Henriëtte Amalia, realizând cât de vulnerabil era fiul ei, a început rapid să caute o mireasă potrivită pentru a asigura un moștenitor pentru Ducatul de Orania.

Marie Louise

Casa de Orania este numele unei familiei nobiliare care în prezent formează familia regală în Olanda, numele de „Orania” fiind de orgine burgundă, iar Ducatul de Orania va deveni ulterior „Principatul Orange”, situat în Depresiunea Rhonului. În anul 1702, familia devine „Casa Oranien-Nassau”, după ce au avut loc mai multe căsătorii cu membrii Casei de Hohenzollern din Prusia.

În cele din urmă, după mai multe căutări, alegerea Henriëttei Amalia s-a oprit la două prințese germane. Johan, care avea 20 de ani, a călătorit în Hesse-Kassel și în mai puțin de o săptămână s-a logodit cu Marie Louise, refuzând să se mai întâlnească și cu cealaltă candidată.

Marie Louise nu era considerată o tânără atrăgătoare în epocă, principala critică fiind că avea un nas prea mare pentru fața ei. Avea însă farmec și era politicoasă, saluta pe toată lumea, indiferent de rang, avea o atitudine prietenoasă și era dispusă să îi ajute pe toți cei în nevoie.

Cuplul a avut doi copii, prințesa Amalia și prințul Willem al IV-lea, înainte de dispariția prematură, la doar 23 de ani, a lui Johan Willem, care a murit înecat, ultimul copil venind pe lume la o lună și jumătate după moartea lui Johan.

După naștere, fiul Mariei Louise a devenit imediat Prinț de Orania, iar ea a servit ca regentă pentru acesta din 1711 până la majoratul lui, în 1731.

Rămasă văduvă la doar 23 de ani, complet neexperimentată în politică și arta conducerii, Marie Louise a făcut față cu succes la o serie de dezastre naturale care au lovit țara în acea perioadă. Încă din primul an al căsătoriei, prințesa câștigase afecțiunea populației olandeze și era numită cu drag Marijke Meu (mătușa Mary), iar atitudinea ei în perioadele dificile prin care a trecut poporul a fost principalul motiv pentru care oamenii au iubit-o. Marie Louise a fost descrisă ca fiind cumpătată, mai ales în comparație cu excesele soacrei ei, Henriette Amalia, dona sume mari de bani pentru diverse cauze caritabile și, când un nobil pe care l-a vizitat a organizat în cinstea ei o ceremonie fastuoasă, prințesa l-a întrebat direct dacă nu se simte vinovat că își irosește banii pe care i-ar fi putut dona săracilor.

Marie Louise

În martie 1734 fiul Mariei Louise, William, s-a căsătorit cu Anne, fiica cea mare a regelui George al II-lea al Marii Britanii, la Palatul St James din Londra, iar la întoarcerea în Țările de Jos tânărul i-a scris mamei sale, avertizând-o că Anne va avea prioritate la curtea regală, deoarece era soția lui și fiică a unui suveran, dar acest avertisment nici nu era necesar, deoarece Marie Louise părăsise deja palatul regal, mutându-se într-o casă elegantă, dar fără mari pretenții, din Harlingen.

Fiul ei a murit în octombrie 1751, în urma unui infarct, moment în care soția sa a devenit regentă pentru unicul lor fiu, dar când și aceasta a murit, în 1759, curtea regală a apelat la Marie Louise pentru a-i deveni regentă nepotului ei, care a rămas orfan de ambii părinți la doar 10 ani.

Marie Louise a murit pe 9 aprilie 1765 la Leeuwarden, capitala provinciei olandeze Friesland, și a fost înmormântată în biserica protestantă din oraș, dar a rămas în istoria olandezilor nu doar ca soție a unui Statthalter și regentă a doi suverani, ci mai ales ca o femeie blândă și deosebit de aplecată spre problemele supușilor ei.

No comments

leave a comment