Sacrificiul lui Margot Fonteyn, prima ballerina assoluta

Margot Fonteyn de Arias s-a născut pe 18 mai 1919, la Surrey, în Anglia, fiind fiica unui inginer și a soției acestuia, Hilda. Conștientă de talentul fetiței, mama ei a înscris-o la lecții de balet încă de la vârsta de patru – cinci ani la o școală din localitatea natală, apoi, când familia a plecat în Malaezia, Margaret a urmat timp de 3 ani școala de balet a lui Grace Bosustow. Când tatăl a primit un job în Statele Unite, la Louisville, în Kentucky, copila a luat lecții de step dance. Dar familia s-a mutat apoi în China la Tianjin, Hong Kong și Shanghai, iar Margaret a revenit la balet.

Întoarsă cu părinții, la 14 ani, la Londra, a continuat să studieze cu Vera Volkova și prințesa Serafina Astafieva. Au urmat lecții la Paris cu alte mari maestre ale baletului clasic ale epocii – Olga Prebrajenskaia și Mathilde Ksessinskaya, ambele eleve ale lui Marius Petipa.

În anul 1934 Margot a debutat în baletul “Spărgătorul de nuci” în rolul unuia din cei 32 de Fulgi de zăpadă, iar în 1935 a primit primul ei rol de solistă, cel al tânărului aristocrat Tregennis din baletul Ninettei de Valois,The Haunted Ballroom.

În urma turneului Baletului Regal în Statele Unire în anul 1949, Margot Fonteyn a devenit o celebritate. A dansat alături de principalii soliști masculini ai Baletului regal englez, inclusiv Robert Helpman, Michael Somes și David Blair.

În 1962, ajunsă la vârsta de 42 ani, când începuse să se gândească la retragere, a început colaborarea cu tânărul balerin rus Rudolf Nureiev care avea 23 de ani la acel moment. Legătura profesională dintre cei doi a continuat până la retragerea ei oficială din activitate, în 1979, dar au rămas prieteni loiali în continuare, în ciuda diferenței de vârstă, de mentalitate și de temperament.

blankÎn anul 1967 cei doi au fost arestați după un spectacol la San Francisco, la o descindere a poliției în timpul unei petreceri la care fuseseră invitați. Când marea balerină s-a îmbolnavit de cancer, Nureiev a ajutat-o pentru plata tratamentelor medicale și a vizitat-o frecvent, deși avea el însuși mari probleme medicale.

Margot Fonteyn a avut în anii 1940 o lungă relație cu compozitorul și dirijorul Constant Lambert, dar aceasta nu s-a transformat într-o căsătorie. În 1955 balerina s-a căsătorit cu doctorul Roberto Arias, un diplomat din Panama, care se afla în misiune la Londra și care era foarte cunoscut ca playboy. Un an mai târziu regina Elisabeta a II-a i-a conferit marii balerine titlul de Dame a Imperiului Britanic.

blankCăsnicia cu Arias a fost la început destul de problematică din cauza aventurilor extraconjugale ale soțului. În plus, Margot a fost arestată în urma unui complot antiguvernamental în care a fost implicat soțul ei, doctorul Arias, în Panama. În anul 1965 un rival politic l-a împușcat pe Roberto Arias și l-a rănit grav, lăsându-l paralizat pentru tot restul vieții.

Pentru a putea face față cheltuielilor de îngrijire permanentă de care avea nevoie Arias, Fonteyn a continuat să lucreze până în 1979, când a împlinit 60 de ani, deși suferea ea însăși de artrită.

În momentul retragerii din activitatea publică i s-a acordat oficial de către Baletul Regal titlul de prima ballerina assoluta, iar în 1990 colegii ei au realizat un spectacol de gală special pentru a colecta donații pentru Margot, care ajunsese fără bani după ce susținuse ani în șir cheltuielile medicale și de asistență pentru soțul ei.

blankLa scurt timp după decesul lui Arias, în noiembrie 1989, lui Margot Fonteyn i s-a depistat un cancer ovarian care s-a dovedit fatal. Marea balerină a murit pe 21 februarie 1991, la vârsta de 71 de ani, în Panama.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *