HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriScurta viață a pictoriței Müfide Kadri

Scurta viață a pictoriței Müfide Kadri

DS TW

Müfide Kadri Hanim s-a născut în 1890, la Constantinopol, în Imperiul Otoman și la vârsta de doar trei ani și-a pierdut mama, fiind adoptată de Kadri Bey, o rudă îndepărtată, și de soția acestuia, care nu aveau copii. Fetița a fost educată acasă, cu profesori particulari, care i-au descoperit talentul artistic.

 

Müfide a început să picteze de la vârsta de zece ani și a luat lecții de la Osman Hamdi Bey, apoi, ea a studiat desenul și pictura cu acuarele sub îndrumarea lui Salvatore Valeri, un profesor italian de la Școala de Arte Frumoase, care acum face parte din Universitatea de arte Mimar Sinan. În aceeași perioadă copila a învățat să cânte la pian și vioară, dar și la instrumente tradiționale, cum ar fi oud și kemenche.

 

La îndemnul tatălui ei adoptiv, Hamdi Bey, a trimis niște tablouri la o expoziție de la München și a fost premiată cu medalia de aur. La scurt timp după aceea, tânăra a devenit profesoară de muzică la Liceul de Fete din Istanbul și mai târziu a predat pictura și broderia. De asemenea, îi dădea lecții particulare de pictură fiicei lui Abdul Hamid al II-lea la Palatul Sultanului Adile. În această perioadă a compus muzică pentru versurile a mai multor poeți, care au fost publicate în mai multe reviste culturale din Constantinopole.

 

Müfide și-a expus trei dintre lucrările de pictură la expoziția organizată de Societatea de Operă de la Istanbul în 1911 și a primit laude pentru talentul ei, dar la scurt timp după aceea a fost diagnosticată cu tuberculoză. Starea bolii era prea avansată pentru a urma un tratament eficient și a murit în anul următor, la doar 22 de ani. După moartea ei, patruzeci de tablouri au fost vândute în beneficiul „Societății pictorilor otomani”. Tatăl său adoptiv, Kadri Bey, a fost atât de afectat de moartea tinerei încât a făcut un pelerinaj la Mecca și a trăit acolo până când guvernul otoman a fost înlăturat.

 

Tânăra pictoriță a fost îngropată în Cimitirul Karacaahmet, piatra ei funerară fiind inscripționată de celebrul caligraf Ismail Hakki Altınbezer.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment