HomeLocuri de povesteMari colecționariTitanic | Annie Funk, misionara menonită

Titanic | Annie Funk, misionara menonită

Annie Funk
DS TW

Annie Clemmer Funk s-a născut pe 12 aprilie 1874 în orășelul Bally din Pennsylvania, strămoșii ei fiind emigranți menoniți din Germania. Copila a urmat cursurile Școlii Normale de la West Chester și, datorită influenței tatălui, care a fost pastor în Biserica Menonită a Conferinței Generale Hereford timp de 25 de ani, Annie a devenit interesată de misionarismul protestant încă din adolescență. Tânăra a urmat cursurile Northfield Bible Training School din Northfield, Massachusetts, iar după absolvirea școlii a lucrat cu imigranții care locuiau în periferiile orașelor Chattanooga, Tennessee și Paterson, visând să devină misionară.

După ce a îndeplinit cu succes câteva acțiuni locale, Annie s-a oferit voluntară pentru a sluji în străinătate și, înainte de a pleca, i-a spus unui prieten care a întrebat-o dacă nu se teme să călătorească cu vaporul: “Tatăl nostru ceresc este la fel de aproape de noi pe mare ca și pe uscat. Încrederea mea este în El. Nu am nici o teamă”, iar visul i s-a împlinit în decembrie 1906, când a fost trimisă în India, fiind prima femeie misionară a bisericii menoniților în această țară.

Ajunsă în India, tânăra s-a stabilit în districtul Janjgir-Champa, în 1908 a deschis o școală ce avea o singură cameră, unde învățau inițial 17 elevi, și o pensiune modestă pentru fetele sărace. Annie s-a apucat să învețe limba hindi și era foarte mulțumită pentru că își găsise fericirea în activitatea ei, dar după câțiva ani, în martie 1912, a primit o telegramă: “Vino repede acasă. Mama e foarte bolnavă. Ți-am cumpărat bilete, Pater Shelly.”

Tânăra și-a întrerupt toate activitățile și a decis să plece imediat spre Statele Unite, a făcut o lungă călătorie până la Liverpool, dar, ajunsă aici, a aflat că nava care urma să o ducă acasă nu mai putea pleca la data stabilită pentru că izbucnise o grevă. A decis atunci să se urce la bordul RMS Titanic și și-a cumpărat un bilet la clasa a II-a, pentru care a plătit 13 lire sterline.

Vasul a părăsit portul Southampton pe 10 aprilie 1912, însă în cea de-a patra zi a călătoriei a fost lovit de aisberg, iar Annie Funk s-a aflat printre cei 1514  pasageri care și-au pierdut viața după ce se pare că a renunțat la locul pe care fusese distribuită în barca de salvare și i l-a cedat unei mame și unui copil. Corpul ei, dacă a fost recuperat, nu a fost niciodată identificat.

Annie Funk

Sursa:

Encyclopedia Titanica

DS TW
No comments

leave a comment