HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorTitanic | Drama familiei Allison

Titanic | Drama familiei Allison

Familia canadiană Allison, formată din Hudson Joshua, soția sa, Bess Waldo, și cei doi copii, o fetiță numită Helen Loraine, care avea doar trei ani, și un băiețel, Hudson Trevor, în vârstă de un an, s-a îmbarcat pe vasul Titanic din portul Southamton din Anglia împreună cu patru servitori: camerista Sarah Daniels, asistenta medicală Alice Cleaver, bucătăreasa Amelia Mary “Mildred” Brown și un majordom pe nume George Swane. Soții Allison au ocupat cabina C-22, camerista și fetița cuplului au fost instalate în cabina C-24, iar asistenta medicală și micuțul Trevor au fost cazați în cabina C-26, toate aflate la clasa I a pachebotului, în timp ce bucătăreasa și majordomul au avut rezervate două cabine la clasa a II-a.

În seara de 14 aprilie Hudson și Bess se aflau la restaurant împreună cu maiorul Arthur Godfrey Peuchen de la Royal Canadian Yacht Club și au luat-o cu ei și pe Loraine, ca să vadă ofițerul “cât de drăguță era”. În momentul în care când vasul a lovit aisbergul, Hudson a plecat să afle ce se întâmplă, în același timp asistenta medicală, care era cu băiețelul în cabină, l-a luat în brațe și s-a dus la clasa a II-a pentru a-i lua pe majordom și pe bucătăreasă, iar Hudson, care nu mai găsise pe nimeni în cabine, s-a întors în restaurant.

Bărbatul și-a urcat soția și fetița în barca de salvare numărul 6 și se pare că a plecat înainte ca aceasta să fie lăsată la apă, maiorul Peuchen fiind singura persoană care a putut relata desfășurarea evenimentelor.

Conform cronologiei acestuia, doamna Allison și micuța Loraine ar fi putut fi salvate din moment ce se aflau deja în barcă, dar se pare că cineva i-a spus femeii că domnul Allison se află într-o altă barcă ce urma să fie coborâtă pe partea opusă, așa că și-a luat fetița în brațe și a fugit spre el.

Bărbatul nu era însă acolo și între timp barca numărul 6 fusese coborâtă. O altă poveste spune că majordomul George Swane le-ar fi văzut pe asistenta medicală Alice cu Trevor în brațe, femeia fiind însoțită de bucătăreasă, în barca numărul 11, care a părăsit nava în jurul orei 1:45 noaptea, iar despre camerista Sarah Daniels s-a spus că a fost și ea plasată într-o altă barcă de un marinar care i-a promis că le va spune soților Allison unde se află.

Doamna Allison și cei doi copii

În orice caz, în panica creată, membrii familiei nu au încetat să se caute înnebuniți unul pe celălalt pierzând minute prețioase, dar nu se știe exact dacă au mai avut timp să se găsească. Cert este că doamna Bess Allison a fost una dintre cele patru femei de la clasa I (alături de Ida Straus, Edith Corse Evans și Ann Elizabeth Isham) care au pierit în naufragiu, iar micuța Loraine a fost singurul copil de la clasa întâi și a doua care a avut acest destin.

Allison
Alice, asistenta medicală, și Trevor Allison

Singurii supraviețuitori ai micului grup, asistenta medicală Alice Cleaver, și băiețelul familiei, Trevor, au fost preluați la New York de fratele domnului Allison, George, care, împreună cu soția sa, Lillian, a primit custodia copilului rămas orfan de ambii părinți. Din păcate, băiatul a murit pe 7 august 1929, la doar 18 ani, din cauza unei intoxicații alimentare. Miss Cleaver a supraviețuit până la vârsta de 95 de ani și a murit în Anglia, pe 1 noiembrie 1984.

Povestea familiei Allison a fost inclusă în filmul german “In Nacht und Eis” (În noapte și gheață) și în miniseria Titanic din 1996, dar scenariul nu a respectat realitatea istorică, înfățișând-o pe Alice ca o criminală care l-ar fi furat pe micuțul Trevor într-un acces de panică. Deși membrii familiei Allison nu sunt prezentați în superproducția “Titanic” din 1997, se speculează că fetița care se uită uimită la navă în momentul scufundării este Loraine.

Sursa:

Encyclopedia Titanica

No comments

leave a comment