HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorTitanic | Luigi Gatti, șeful restaurantului de lux de la clasa I

Titanic | Luigi Gatti, șeful restaurantului de lux de la clasa I

Luigi Gatti

Gaspare Antonio Pietro “Luigi” Gatti s-a născut pe 3 ianuarie 1875 în Italia, în orașul Montalto Pavese, fiind unul dintre cei unsprezece copii ai judecătorului Paolo Gatti și a Mariei Nascimbene.

Tânărul s-a căsătorit în 1902, la Londra, cu Edith Kate Cheese, fiica unui însoțitor de bord pe vase de pasageri numit William James Cheese, iar cei doi au avut un fiu, Luigi Victor (“Vittorio”), născut în 1904. În 1911 familia locuia încă pe Great Titchfield Street din cartierul londonez Marylebone, dar în 1912 s-a mutat în Southampton, pentru a fi mai aproape de sediul companiei WSL, cu care bărbatul colabora.

Gatti era proprietarul a două restaurante de lux în Londra, unul numit Adelphi și celălalt, Strand și era foarte implicat în afacerile sale, fiind recunoscut ca o persoană foarte severă și atentă la detalii, motiv pentru care întotdeauna clienții plecau mulțumiți din localurile lui.

Omul de afaceri a preluat la un moment dat conducerea restaurantului À la Carte aflat la bordul vasului RMS Olympic și, datorită succesului pe care l-a avut, în momentul în care compania White Star Line se afla aproape de călătoria inaugurală a Titanicului, i s-a oferit tot lui misiunea de a administra restaurantul dedicat pasagerilor de la clasa I.

Luigi Gatti

Localul avea 150 de locuri, toate finisajele erau de un lux desăvârșit, existau, desigur, tacâmuri de argint și veselă din cel mai fin porțelan, iar Gatti a selectat personal cei 60 de angajați, bucătari, chelneri și oameni buni la toate, majoritatea italieni și francezi, care urmau să servească pretențioșii clienți ai pachebotului. Pentru călătoria inaugurală a Titanicului, atât Luigi Gatti, cât și bucătarul său șef de la Olympic s-au aflat la bord pentru a se asigura că toate condițiile impuse de standardele vasului sunt asigurate.

În restaurantul său aveau acces exclusiv pasagerii de la clasa I, dar și aceștia trebuiau să facă rezervare în avans și să plătească un mic supliment de tarif care includea pensiunea completă în spațiul luxos pe care îl supraveghea Luigi Gatti. Bărbatul și-a îndeplinit misiunea în primele trei nopți de călătorie ale Titanicului, iar în noaptea de 14 spre 15 aprilie, în momentul impactului vasului cu aisbergul, se afla din nou la datorie, asigurându-se că oaspeții beneficiază de cele mai bune servicii.

La scurt timp după tragedie, omul de afaceri s-a implicat în misiunea de salvare a femeilor și copiilor și a încercat să-i ajute, cu experiența sa în administrarea situațiilor de criză, pe ofițerii de punte care repartizau pasagerii în bărcile de salvare. Luigi Gatti a fost una ditre cele 1514 victime care au rămas pe vapor în momentul scufundării Titanicului, trupul său a fost recuperat de vasul CS Minia între 26 aprilie și 6 mai 1912 și a fost înmormântat în cimitirul Fairview din Halifax, Canada.

Sursa:

Encyclopedia Titanica

Latest comment

leave a comment