HomeVizionariiMuzicieniYehudi Menuhin. Marele muzician a fost elevul lui Enescu

Yehudi Menuhin. Marele muzician a fost elevul lui Enescu

Yehudi Menuhin
DS TW

Yehudi Menuhin s-a născut pe 22 aprilie 1916 la New York într-o familie de evrei lituanieni, tatăl lui, Moshe, fiind fiul unui rabin, iar mama sa se numea Marutha. Copilul a luat primele lecții de vioară la vârsta de cinci ani de la violonistul Sigmund Anker la San Francisco, apoi a devenit elevul profesorului Louis Persinger. În 1924, la vârsta de 8 ani, a fost spectator la un concert pe care George Enescu l-a dat la San Francisco și a fost fascinat de marele compozitor român, care a acceptat, la rugămintea părinților, să-i dea copilului lecții de vioară. În 1927 Yehudi a venit în România, a locuit o vreme la vila Luminiș din Sinaia, iar cei doi vor rămâne apropiați până la moartea lui Enescu, în 1955.

Yehudi Menuhin

În autobiografia sa, “Unfinished Journey”, apărută în 1976, Menuhin mărturisește: “Enescu mi-a dat lumina care a ghidat întreaga mea existenţă, a fost cel care mi-a aprins imaginaţia, deschizându-mi o perspectivă în tumultul şi măreţia lui Bach și va rămâne pentru mine absolutul prin care eu îi judec pe alţii”.

După doi ani de pregătire cu muzicianul român, a continuat să studieze cu Adolf Busch la Basel, în Elveția, iar în 1930 familia Menuhin s-a mutat la Ville-d’Avray, în Franța, și a rămas aici timp de cinci ani, adolescentul împrietenindu-se în această perioadă cu viitorul scriitor Boris Vian, cu care era vecin.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Yehudi Menuhin s-a alăturat efortului de mobilizare a forțelor armate aliate, dând zeci de concerte în America și Europa. În 1944 muzicianul, care era căsătorit din 1938 cu o australiancă, Nola Nicholas, cu care avea doi copii, s-a îndrăgostit de balerina britanică Diana Gould. A divorțat de prima soție în 1947 și în același an s-a căsătorit cu frumoasa englezoaică alături de care a rămas tot restul vieții.

watchshop.ro
Yehudi Menuhin și Nola Nicholas
Yehudi Menuhin și Diana Gould
Yehudi Menuhin și Diana Gould

Doi ani mai târziu cuplul a vizitat Bucureștiul pentru a-l vedea pe George Enescu, iar violonistul a oferit în România o serie de concerte simfonice și de cameră. În 1962 a fondat la Cobham, în Surrey, orchestra care îi poartă numele, iar trei ani mai târziu a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic, și tot în Surrey a înființat o școală internat pentru copiii talentați care erau recrutați din întreaga lume.

fashiondays.ro

În 1981, Menuhin a fost numit dirijor al Orchestrei Filarmonice Regale din Londra, iar după 12 ani a avut privilegiul de a fi înnobilat de către Elisabeta a II-a, regina Angliei, care i-a oferit titlul Lord Menuhin of Stoke d’Abernon.

Muzicianul a fost pasionat de artă, politică, psihologie și filozofie, fiind implicat în apărarea cauzelor umanitare și în susținerea drepturilor omului. Timp de șase ani a fost președinte al Consiliului muzical internațional UNESCO, perioadă în care a lansat MUS-E19, un program european de educație în domeniul artelor.

bijuteriidinargint.ro

În 1998 Sir Yehudi Menuhin a fost invitat de onoare al Festivalului George Enescu, primind, cu ocazia vizitei în România, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Marele violinist a murit pe 12 martie 1999, la vârsta de 89 de ani, la Berlin și a fost înmormântat în Surrey, Anglia.

Sursa:

Yehudi Menuhin, Unfinished Journey, 1976

Site-ul oficial Menuhin.org

DS TW

leave a comment