HomeMonarhia în România“Adieu, amour de ma vie” | Noaptea morții lui Carol al II-lea

“Adieu, amour de ma vie” | Noaptea morții lui Carol al II-lea

DS TW
„La 3 aprilie 1953, după cină, se plânse de o indigestie. Nu era nimic neobişnuit. Lui Carol îi plăcuse întotdeauna să mănânce şi să bea bine şi făcuse firescul păcat al oamenilor trecuţi de vârsta mijlocie de a nu-şi modifica regimul alimentar, corespunzător cu reducerea activităţii fizice. Mânca în continuare prea mult, iar doctorul îl avertizase deja că depăşise greutatea normală. De data aceasta, însă, durerile erau grave.
Puţin înainte de miezul nopţii, chiar după ce Elena Lupescu se retrăsese să se culce, fu doborât de un atac de inimă. Rămase conştient până la sfârşit, dar nu mai putu vorbi coerent“.

Sunt cuvintele cu care a descris Barbara Cartland, englezoaica devenită celebră nu doar pentru romanele ei siropoase de dragoste, ci și pentru influența pe care a avut-o în viața publică londoneză, ultimele clipe ale fostului rege al Romaniei, Carol al II-lea. Cu doar o săptămână înainte de moartea lui Carol, care a survenit în noaptea de 3 spre 4 aprilie, încetase din viață la Paris Zizi Lambrino.
Fostul rege i-a spus Elenei, când a aflat vestea morții lui Zizi: „Totul se termină, moartea ne dă acum toate știrile“.
Pe 7 aprilie 1953, fostul rege Carol a fost înmormântat în incinta Mănăstirii Sao Vicente din Lisabona. Guvernul lui Antonio de Oliveira Salazar a pus la dispoziţie o gardă militară, care a însoțit cortegiul funerar de la casa din Estoril până la biserica din Lisabona.
Dintre membrii familiei regale nu a luat parte la ceremonia funerară decât fratele său, prințul Nicolae. După slujba religioasă, Elena Lupescu a tăiat o şuviţă din părul fostului suveran, murmurând îndurerată: „Adieu, amour de ma vie“. Apoi a leșinat și a trebuit să fie scoasă din biserică.
“Ceremonia înmormântării, mai scria Barbara Cartland, a fost simplă, dar ținută cu toată deferența datorată unui rege. Jerba de pe mormântul lui Carol era din trandafiri roșii, legați cu o panglică albă pe care erau scrise cuvintele Elenei: „Soţului meu, profund iubit și neuitat“.
Sursa:
The Scandalous Life of King Carol, Barbara Cartland, Ed. Corgi, 1974
În arhiva British Pathe se păstrează câteva cadre de la funeraliile fostului suveran al României
DS TW
Latest comment
  • doua jigodii

leave a comment