HomeVizionariiAlexandru Arșinel a murit

Alexandru Arșinel a murit

DS TW

Alexandru Arșinel s-a născut pe 4 iunie 1939 în satul Dolhasca din Suceava. Elev al profesorilor Irina Răchiţeanu şi Ion Olteanu, Alexandru Arşinel a fost repartizat după absolvirea Institutului, în 1962, la teatrul din Târgu Mureş, odată cu înfiinţarea secţiei române.

Actorul a debutat cu rolul Kuklin în “Oceanul” de Al. Stein, apoi a fost distribuit în rolul lui Tita Nani (în “Gâlcevile din Chioggia” de Goldoni) și a interpretat rolul Maiorului în “Jocul de-a vacanţa”, de Mihail Sebastian. După scurt timp, Alexandru Arșinel s-a transferat la Teatrul satiric-muzical “Constantin Tănase”, căruia i-a rămas credincios întreaga viață.

Alexandru Arșinel a încetat din viață astăzi, la vârsta de 83 de ani.

Întâlnirea cu revista, cu genul estradei şi cu emisiunile de varietăţi ale Televiziunii s-au dovedit hotărâtoare pentru destinul său artistic. La “Constantin Tănase” a început cu rolul Paraschiv în musicalul “Groapa”, al cărui scenariu îi aparțiea lui Eugen Barbu, au urmat apoi piesele “Revista de altădată”, “Scandal la Boema”, “Sonatul Lunii”, “Nevestele vesele din Boema”, “Boema, slăbiciunea mea”, trecând pe rând prin ipostaze de amorez şi dansator comic, erou Iiric şi bufon, jucând în travesti şi cântând cu mare bucurie muzică uşoară, dând de fiecare dată o notă personală jocului său.
“Aş vrea să încep cu o mărturisire, şi anume că nu regret că am abordat acest gen de teatru, nu numai pentru că oferă posibilitatea unor mari satisfacţii, ci şi pentru că aici actorul şi-l simte pe spectator mai aproape de inimă şi de munca sa.

Voi juca în curând comedia muzicală “Un bărbat şi mai multe femei”, după Leonid Zorin. Piesa lui Leonid Zorin urmăreşte transformarea unui personaj sub influenţa lumii înconjurătoare, care-i modelează mentalitatea, idealul şi felul de viaţă. Comedia muzicală inspirată din acest text recreează, cu mijloace specifice, situaţiile în care evoluţia personajelor prilejuieşte satirizarea unor năravuri şi moravuri contemporane, din viaţa de fiecare zi. Eroul meu e un funcţionar modest, care, cu cele mai bune intenţii, se zbate pentru realizarea unui vis, dar se împiedică în hăţişul birocraţiei. Din clipa cînd porneşte să capete o adeverinţă, viaţa îi oferă o serie de surprize, punându-l în situaţii pline de neprevăzut, care, deși fac deliciul unei comedii, sunt, pentru el, năucitoare.

Această experienţă, care i se pare echivalentă traversării infernului, îl determină să renunţe la idealul de odinioară şi să se transforme într-o cu totul altă persoană. Este cel mai dificil şi mai întins rol pe care-I abordez, dar este şi tipul de rol care-l serveşte pe actor, îngăduindu-mi să arăt tot ce pot.

Lucrând, mi-am descoperit multe afinităţi cu felul de a gândi şi a acţiona al personajului; de asemenea, colaborez bine cu Cristina Stamate şi cu regizoarea Sorina Mirea, a cărei primă întâlnire cu Teatrul “Tănase” sperăm cu toţii să fie de bun augur. Muzica aparţine compozitorului Vasile Vasilache-junior, iar adaptarea pentru musical lui Aurel Storin. Pentru stagiunea estivală, pregătesc, împreună cu Stela Popescu, spectacolul “Un şerif la… Boema”, de Mihai Maximilian şi V. Veselovski, în regia lui Biţu Fălticineanu”, mărturisea Arșinel într-un interviu acordat în 1982 revistei Teatrul.

DS TW
No comments

leave a comment