HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseAlice, longeviva prințesă care a trăit sub șase regi

Alice, longeviva prințesă care a trăit sub șase regi

Alice
DS TW

Prințesa Alice s-a născut pe 25 februarie 1883 la Castelul Windsor și a fost fiica prințului Leopold, Duce de Albany, cel mai mic fiu al reginei Victoria, și a prințesei Helena de Waldeck și Pyrmont.

Fetița a fost botezată la Castelul Windsor pe 26 martie 1883 fiind numită Alice după mătușa paternă, nașa ei principală fiind bunica, regina Victoria, de la care a moștenit, dim păcate, gena hemofiliei.

Pe 10 februarie 1904, la Castelul Windsor, Prințesa Alice de Albany s-a căsătorit cu Prințul Alexander de Teck, fratele reginei Mary, și cuplul a avut trei copii: Lady May Cambridge, singura care a ajuns la maturitate, Rupert, care a murit într-un accident de mașină la vârsta de 21 de ani, și principele Maurice de Teck, care a murit la doar cinci luni.

Alice

Când familia regală britanică a abandonat titlurile germane în iunie 1917, soțul ei, prințul Alexander de Teck, a devenit Sir Alexander Cambridge, a fost numit guvernator general al Uniunii Africii de Sud în perioada 1924 – 1931, iar prințesa Alice l-a însoțit în calitate de viceregină, apoi când el a devenit guvernator general al Canadei, l-a însoțit în misiunea diplomatică.

Prințesa Alice a luat parte la multe dintre activitățile în care familia regală a fost implicată. În afară de îndatoririle ei de viceregină a Africii de Sud și apoi a Canadei, a participat la încoronările a patru monarhi britanici: Edward al VII-lea, George al V-lea, George al VI-lea și Elisabeta a II-a, precum și la învestirea reginei Juliana a Olandei. De asemenea, a fost colonel-șef pentru două unități ale armatei britanice și a unei unități a Armatei Rhodesiene. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Alice a fost comandant de onoare al diviziei de femei a forței aeriene regale canadiene, iar în 1950 a devenit primul cancelar al Universității din Indiile de Vest.

Prințesa și soțul ei au vizitat Bahrain și Arabia Saudită în iarna anului 1938, fiind prima membră a familiei regale britanice care a vizitat regatul și singura care l-a întâlnit regele Abdulaziz. În Arabia Saudită, Alice a vizitat Riyadh-ul, Hofuf și Dammam și a cunoscut-o pe Noura, pe Abdul Rahman, sora regelui, și pe alți membri ai familiei regale saudite.

Contele de Athlone a murit în 1957 la Palatul Kensington din Londra, iar prințesa Alice a continuat să trăiască la Palatul Kensington până în 1981. A murit la vârsta de 97 de ani și 313 zile, fiind, în momentul morții, prințesa regală cea mai longevivă. Mai târziu, a fost depășită de regina mamă Elisabeta care a ajuns la aproape 102 ani.

Prințesa Alice a trăit în timpul domniei a șase monarhi: Victoria, care i-a fost bunică, Eduard al VII-lea, unchiul patern, George al V-lea, care i-a fost văr și cumnat, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea, ambii fiindu-i nepoți, și actuala regină Elisabeta a II-a, strănepoata lui Alice.

Alice
DS TW
No comments

leave a comment