Ducesa zâmbitoare, longeviva “Regină-mămică”

Elisabeth Bowes-Lyon s-a născut pe 4 august 1900, într-o familie de nobili scoțieni, fiind a noua din cei zece copii ai celui de-al 14-lea Conte de Strathmore, Claude George Bowes-Lyon și ai soției lui, Cecilia Bowes-Lyon. Cel mai probabil fetița s-a născut în casa părinților ei din Londra sau într-o ambulanță trasă de cai, în drum spre spital. Și-a petrecut copilăria în Hertfordshire și la reședința familiei, castelul Glamis din Scoția.

Când a împlinit 14 ani, Marea Britanie a declarat război Germaniei, iar castelul Glamis a devenit casă de convalescență pentru soldații răniți, Elisabeta jucând un rol important în administrarea reședinței.

Prințul Albert, cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta în 1921, însă ea a refuzat. Când Albert a decis că nu se va căsători cu altcineva, mama lui, regina Mary, a venit la reședința Glamis pentru a o cunoaște pe fata care îi furase inima fiului ei și s-a convins că Elisabeta era „singura care îl poate face fericit pe Bertie”.

În februarie 1922, Elisabeta a fost domnișoară de onoare la nunta surorii lui Albert, Prințesa Mary, cu vicontele Lascelles, iar o lună mai târziu, Albert a cerut-o din nou în căsătorie, dar ea l-a refuzat iarăși.

În cele din urmă Elisabeta a acceptat să se căsătorească cu prințul, în ciuda temerilor ei legate de viața în familia regală. Logodna tinerilor a fost anunțată în ianuarie 1923, iar nunta a avut loc la 26 aprilie 1923 la Westminster Abbey, Elisabeta devenind Alteța Sa Regală Ducesa de York.

blankCăsătoria Prințului Albert cu Elisabeta, care provenea dintr-o familie nobilă, dar nu regală, a fost un semn de modernizare a monarhiei britanice pentru că, până atunci, prinții nu aveau dreptul să se însoare decât cu prințese din alte familii regale.

Elisabeta a întruchipat ideile tradiționale despre familie. Și-a asumat cu devotament îndatoririle publice și a fost supranumită „Ducesa Zâmbitoare”, datorită zâmbetului pe care îl afișa mereu în public.

În anul 1926, s-a născut primul lor copil, Prințesa Elisabeta, numită acasă „Lilibet”, viitoarea regina Elisabeta a II-a și, patru ani mai târziu, Margaret Rose, a doua lor fiică.blank

Pe 20 ianuarie 1936, când a murit regele George al V-lea, la tron a urmat fratele mai mare al lui Albert, Prințul Eduard, care a devenit Regele Eduard al VIII-lea. Eduard a provocat o criză constituțională, insistând să se însoare cu Wallis Simpson, apoi apoi a abdicat în favoarea lui Albert, care devine rege pe 11 decembrie 1936 sub numele de George al VI-lea.

El și Elisabeta au fost încoronați rege și regină ai Marii Britanii, Irlandei și Domeniilor Britanice pe 12 mai 1937, dată care fusese deja aleasă pentru încoronarea lui Eduard al VIII-lea. Coroana pe care a purtat-o regina Elisabeta era făcută din platină și încrustată cu diamantul Koh-i-Noor.

În timpul celui de Al Doilea Război mondial, regele și regina au devenit simboluri ale determinării naționale de a lupta împotriva fascismului. La scurt timp după Declarația de război, a fost concepută Cartea Reginei despre Crucea Roșie.

blankElisabeta a refuzat să părăsească Londra sau să își trimită copiii în Canada, chiar și în timpul bombardamentelor, atunci când a fost sfătuită de Cabinet să o facă. Ea a spus: „Copiii nu vor plecă fără mine, eu nu îl voi părăsi pe Rege, iar Regele nu va pleca niciodată”.

Regina a vizitat trupe, spitale, fabrici care au fost atacate de Luftwaffe. Prima dată vizitele ei au provocat ostilitate. Se arunca cu gunoi în ea și mulțimile țipau pentru că era îmbrăcată în haine scumpe, dar treptat populația Londrei a început să aprecieze devotamentul ei pentru cauza Angliei și curând, datorită influenței sale asupra poporului, Adolf Hitler a numit-o „cea mai periculoasă femeie din Europa.”blank

După război, au început problemele de sănătate pentru George al VI-lea. Turul regal din 1948 a fost amânat pentru că starea lui s-a agravat, iar în vara anului 1951, Regina Elisabeta și fiicele ei și-au asumat angajamentele lui publice. În septembrie, regele a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, iar pe 6 februarie 1952 George al VI-lea a murit în timpul somnului. La scurt timp Elisabeta a început să fie numită „Regina-mama” sau „Regina-mămică.”

Devastată de moartea regelui, s-a retras în sudul Marii Britanii. Regina văduvă a întreținut lucrările la Castelele Mey de pe coasta Caithness a Scoției, unde mergea în fiecare an, dar, treptat, și-a reluat îndatoririle oficiale, devenind o sfătuitoare de nădejde a fiicei ei, Regina Elisabeta a II-a.

blankPe 30 martie 2002, la ora 15:15, Regina mamă a murit în somn în Royal Lodge, Windsor Great Park. Avea 101 de ani, fiind cel mai longeviv membru al familiei regale din istoria Marii Britanii la acel moment. Acest record a fost depășit în 24 iulie 2003, de către cumnata ei, Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester, care a murit la vârsta de 102 de ani, pe 29 octombrie 2004.

Regina mamă și-a lăsat toate proprietățile reginei, cu excepția unor sume de bani pentru servitorii cei mai apropiați. Averea ei a fost estimată la circa 70 de milioane de lire, incluzând tablouri, ouă Fabergé, bijuterii și cai.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *