
Romancierul David Herbert Lawrence a venit pe lume pe 11 septembrie 1885 în Eastwood, Anglia, și a fost al patrulea copil al unui miner și al unei învățătoare.
A urmat Nottingham High School și ulterior a frecventat University College Nottingham. Devenit profesor, a predat la Davidson Road School din Croydon, dar a renunțat la cariera didactică în 1911 pentru a se dedica scrisului.
Printre cele mai notabile lucrări ale lui Lawrence se numără “Păunul alb” (1911), “Fii și îndrăgostiți” (1913), “Curcubeul” (1915), “Femei îndrăgostite” (1920) și „Amantul doamnei Chatterley” (1928).
Ultimul său roman, “Amantul doamnei Chatterley”, a fost inițial interzis, pentru că a stârnit multe controverse datorită descrierilor explicite ale sexualității. De fapt, multe dintre lucrările sale au fost cenzurate sau interzise, iar el a fost adesea în centrul dezbaterilor literare și morale ale vremii.
În 1912, Lawrence a început o relație cu Frieda von Richthofen, soția profesorului său de limbi moderne de la University College Nottingham. Cei doi s-au căsătorit în 1914, după ce Frieda a divorțat de primul soț. Relația lor a fost una tumultuoasă și l-a influențat profund pe scriitor în operele sale.
“Amantul doamnei Chatterley” a fost publicat pentru prima dată în 1928 în Italia și ulterior în Franța, dar a fost interzis în Marea Britanie și Statele Unite din cauza conținutului considerat obscen. La București, romanul a apărut în 1932, la Editura Em. Ocneanu (România era a șasea țară din lume care îndrăznea să îl tipărească) și a stârnit, bineînțeles, un mare scandal, poliția confiscând din librării sute de exemplare. Ziarele care au criticat evenimentul editorial au fost acuzate de falsă pudoare, iar Tribuna Liberă a organizat la Sala Roxy un „proces literar” pentru a judeca romanul. Judecătorul a fost I. Petrovici, acuzarea a fost făcută de scriitorul Alex Hodoș, apărarea a fost susținută de F. Aderca și avocatul Budișteanu, iar din juriu au făcut parte Liviu Rebreanu, Jean Bart și Camil Petrescu.
În Statele Unite, romanul a fost interzis conform legilor privind obscenitatea, iar publicarea a fost posibilă abia după o decizie a Curții Supreme din 1959. Un an mai târziu, după un proces celebru în Marea Britanie, cartea a putut fi publicat legal și în Marea Britanie, pentru că până la acel moment circulase în semiclandestinitate.
„Amantul doamnei Chatterley” a avut multe adaptări cinematografice, cea mai cunoscută fiind cea din 1981, cu Sylvia Kristel și Nicholas Clay în rolurile principale, dar și o versiune recentă, disponibilă pe Netflix, cu Emma Corrin, Jack O’Connell și Matthew Duckett.
D.H. Lawrence a murit prematur, la vârsta de 44 de ani, pe 2 martie 1930, în Vence, Franța, din cauza complicațiilor tuberculozei de care suferea de mai mult timp. După moartea lui, văduva s-a întors în Marea Britanie și s-a recăsătorit cu ofițetul Angelo Ravagli, care îi fusese amant încă din perioada în care Lawrence era în viață. Frieda a continuat să apere moștenirea literară a lui fostului soț până la moartea ei, în 1956.