
„Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”, acestea sunt primele cuvinte ale romanului “Anna Karenina”, considerat astăzi „cel mai cinematografic” dintre cele ale lui Lev Tostoi.
Personajul feminin care l-a inspirat pe marele scriitor rus pentru a o crea pe Anna a fost Maria Hartung, fiica lui Aleksandr Pușkin și a Nataliei Goncearova. Tânăra l-a cunoscut pe scriitor în 1868, acasă la generalul Touloubiev. Cumnata lui, T.A. Kouzminskaïa, a descris momentul într-o carte numită „Viața mea la Iasnaia Poliana”: „După ce i-a fost prezentat, Lev Nikolaevici s-a așezat lângă ea, la masa de ceai. S-a inspirat nu din caracterul sau viața ei, ci din înfățișarea ei. El însuși a recunoscut acest lucru”.
În secțiunea dedicată romanului „Anna Karenina”, în muzeul dedicat scriitorului la Moscova, este expus un portret al Mariei Alexandrovna, realizat de Ivan Kouzmitch Makarov, în 1860. Tânăra femeie este reprezentată cu un colier de perle care îi aparținuse mamei ei și cu o ghirlandă de flori în păr, evocând astfel descrierea Annei din carte.
Maria Alexandrovna Pușkina s-a născut pe 19 (31) mai 1832 la Sankt Petersburg, pe strada Fourchtatskaia, și a fost botezată la Catedrala Sfântul Serghie, numele ei fiind ales în onoarea bunicii poetului, Maria Alexeevna Hannibal. Rămasă orfană de tată la doar cinci ani, după moartea tragică a lui Pușkin în urma unui duel, copila a fost crescută de mamă și de viitorul soț al acesteia, Petr Petrovich Lanskoy. A fost educată acasă și, la nouă ani, vorbea, scria și citea fluent în germană și franceză și era descrisă ca o copilă plină de energie, nefiind admirată neapărat pentru frumusețea ei, ci pentru o anumită grație care îmbina trăsăturile fizice ale tatălui și ale mamei.
În decembrie 1852, a fost numită doamnă de onoare a împărătesei Maria Alexandrovna, soția lui Alexandru al II-lea, iar la vârsta de 28 de ani, s-a căsătorit cu maiorul Leonid Nicolaevici Hartung, director al hergheliilor imperiale. Acuzat pe nedrept de deturnare de fonduri, bărbatul s-a sinucis în timp ce era inculpat pentru delapidare, lăsând un mesaj: „nu am furat nimic, îi iert pe inamicii mei”. Moartea soțului a fost un șoc pentru tânăra femeie, care a scris familiei ei:
„Chiar de la începutul procesului, eram convinsă că nu era vinovat de groazăviile de care era acuzat. Am trăit șaptesprezece ani cu el, îi știam defectele, multe. Dar era bun și profund onest. Și-a iertat dușmanii înainte de a muri. Eu, nu” (extras dintr-o scrisoare a Mariei Hartung din 24 octombrie 1877).
Fiica lui Pușkin nu a avut copii, dar după moartea prematură a cumnatei ei, s-a ocupat cu mult devotament de nepoții rămași orfani.
Maria Alexandrovna a fost foarte dedicată păstrării memoriei tatălui ei, a fost prezentă, în 1880, la inaugurarea statuii lui Pușkin și timp de mulți ani a mers frecvent pe strada Tverskaia pentru a se reculege ore în șir în fața monumentului.
Până în 1910, a administrat biblioteca municipală din Moscova, numită astăzi A.S. Pușkin.
Eforturile primului comisar al poporului pentru educație, Anatoli Lunacearski, de a-i acorda o pensie în 1918, nu au avut succes, iar pe 7 martie 1919 Maria, ajunsă la vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață în sărăcie, fiind înmormântată în noul cimitir al mănăstirii Donskoi.
O altă sursă de inspirație pentru romanul „Anna Karenina” a fost cazul real al Annei Pirogova, iubita unui moșier vecin cu Tolstoi, un anume Alexander Nikolaevici Bibikov. Pirogova s-a sinucis aruncându-se în fața unui tren după ce a aflat că bărbatul pe care îl iubea intenționa să se căsătorească cu o altă femeie.
De-a lungul timpului, romanul “Anna Karenina” a fost adaptat în numeroase producții cinematografice și de televiziune. Printre cele mai cunoscute ecranizări sunt cea din 1935, cu Greta Garbo în rolul Annei, în filmul regizat de Clarence Brown. În 1948, Vivien Leigh a jucat rolul principal în adaptarea regizată de Julien Duvivier, în 1997, Sophie Marceau a fost Anna în filmul regizat de Bernard Rose, iar în 2012, actrița britanică Keira Knightley a interpretat tragicul personaj într-un film regizat de Joe Wright.
*** În imaginea de profil sunt înfățișate Maria Pușkina (portretul se află la Muzeul Tolstoi din Moscova) și Greta Garbo (în rolul Annei Karenina).