HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicAva Gardner, filmele și iubiții săi celebri

Ava Gardner, filmele și iubiții săi celebri

DS TW

Ava Lavinia Gardner s-a născut pe 24 decembrie 1922, în Grabtown, Carolina de Nord și a fost cea mai mică dintre cei șapte copii ai lui Mary Elizabeth “Molly” și Jonas Bailey Gardner, care erau cultivatori de tutun.

Fetița a fost crescută într-un oarecare confort financiar, dar la un moment dat familia și-a pierdut mica afacere, Molly a început să lucreze ca bucătăreasă și menajeră la un cămin pentru profesori de la o școală din apropiere, iar tatăl, Jonas, muncea la o fabrică de cherestea. În 1931, școala la care muncea mama s-a închis și familia s-a mutat într-un oraș mai mare, Newport News, în Virginia, unde Molly și-a găsit de lucru la o pensiune. Jonas s-a îmbolnăvit și a murit de bronșită în 1938, când Ava avea 15 ani, apoi familia s-a stabilit la Rock Ridge, în Carolina de Nord, unde adolescenta a urmat liceul, absolvindu-l în 1939.

carturesti.ro

Tânăra s-a înscris apoi la cursurile de secretariat de la Atlantic Christian College din Wilson, iar un an mai târziu, în timp ce o vizita pe sora ei, Beatrice, la New York, soțul acesteia, fotograful profesionist Larry Tarr, s-a oferit să-i facă un portret. Cumnatul Avei a fost atât de mulțumit de poză, încât a expus-o în vitrina studioului său de pe Fifth Avenue. Un funcționar al Teatrului Loews, un anume Barnard Duhan, a văzut poza în geam, a intrat în  cabinetul lui Tarr și a încercat să obțină adresa tinerei. La scurt timp după aceea, Ava Gardner, care la acel moment își dorea să devină secretară, s-a întors la New York pentru a sta de vorbă cu șeful departamentului de casting al casei de producție MGM din New York. Cu camera de luat vederi pornită, acesta a pus-o pe fata de 18 ani să meargă spre cameră, să se întoarcă, apoi să aranjeze niște flori într-o vază și, mulțumit de rezultate, a invitat-o la Hollywood, oferindu-i un contract standard. Ava a ajuns în 1941 la studiourile MGM și a început să se pregătească, luând inițial lecții de dicție, pentru că accentul ei era total nepotrivit pentru o viitoare carieră de actriță.

Primul ei lungmetraj a fost filmul “We Were Dancing”, produs în 1942, apoi a primit un rol în “Three Men in White”, în 1944, dar prima apariție notabilă a fost în filmul lui Mark Hellinger, „Ucigașii”, din 1946, în care a interpretat rolul unei femme fatale, Kitty Collins.

Printre peliculele în care a jucat în următoarele decenii și care au făcut-o celebră se numără “Șapte zile in mai”, “Zăpezile de pe Kilimanjaro”, “55 de zile la Peking”, “Noaptea iguanei”, “Harem”, “O singură stea”, “Mogambo” (Aventură în junglă), “Contesa desculță”,  “Bhowani Junction”, “Teroare în L.A.”, “Pasărea albastră” și “Ultimul țărm”.

Ava Gardner s-a mutat la Londra în 1968 și a decis să facă o operație de histerectomie la cerere, pentru că era obsedată de teama de a nu se îmbolnăvi de cancer uterin, boala de care murise mama sa. În acel an actrița a apărut în filmul “Mayerling”, în rolul împărătesei Sisi a Austriei, jucând alături de James Mason, care l-a interpretat pe împăratul Franz Joseph.

fashiondays.ro

A continuat să apară în filme de-a lungul anilor 1970, ultima sa producție fiind “Regina Roma” din 1982 și, în paralel, a jucat în numeroase seriale de televiziune.

Viața personală a actriței a fost tumultuoasă, fiind urmărită în permanență de jurnaliștii revistelor de scandal și deloc lipsită de controverse. La scurt timp după ce a ajuns la Los Angeles, Ava s-a îndrăgostit de actorul Mickey Rooney, cu care s-a căsătorit pe 10 ianuarie 1942. Ceremonia a avut loc în secret în California, pentru că șeful studioului MGM, Louis B. Mayer, era îngrijorat că, dacă admiratoarele vor afla că Rooney este căsătorit, nu îl vor mai adora la fel de mult. Cei doi au divorțat un an mai târziu, în instanță vorbindu-se despre cruzime mentală la care Ava a fost supusă, dar se pare că adevăratul motiv era pasiunea actorului pentru femei și jocuri de noroc.

Cea de-a doua căsătorie a Avei Gardner a fost la fel de scurtă, partener fiindu-i muzicianul de jazz Artie Shaw, care fusese căsătorit anterior cu Lana Turner. Al treilea și ultimul său mariaj a fost cel cu actorul Frank Sinatra, relația lor rezistând șase ani, din 1951 până în 1957, iar mai târziu actrița a mărturisit în autobiografie că Sinatra a fost dragostea vieții ei. În această perioadă a rămas însărcinată de două ori, dar a decis să facă avort la cerere. “MGM a avut tot felul de clauze restrictive pentru vedetele care aveau copii”, a mărturisit în cartea ei, „Ava: My Story”

După ce a divorțat de Sinatra, în 1957, actrița a plecat în Spania, unde l-a cunoscut cu scriitorul Ernest Hemingway, care a devenit fascinat de ea. În timp ce se afla cu Hemingway la vila acestuia din Cuba, Ava Gardner a înotat fără costum de baie în piscina scriitorului și, văzând-o, acesta i-ar fi spus valetului său: “Apa din această piscină nu trebuie golită niciodată”.

Deși provenea dintr-o familie credincioasă, actrița a devenit atee la maturitate, un posibil motiv fiind experiența dureroasă pe care a trăit-o în adolescență, la moartea tatălui ei. Ava a povestit în memorii: “Nimeni nu a vrut să-l vadă pe tati când era pe moarte. Era atât de singur și de speriat. Vedeam frica în ochii lui când zâmbea. M-am dus să-l chem pe predicator, pe cel care mă botezase, l-am implorat să vină să-l viziteze pe tati doar ca să vorbească cu el, să-i dea o binecuvântare, dar n-a făcut-o. Nu a venit. Doamne, l-am urât. De atunci n-am mai spus nicio rugăciune”.

Actrița s-a îmbolnăvit de pneumonie, plămânii ei erau afectați după ce fumase mult toată viața, iar în 1986 a suferit un accident vascular cerebral care a lăsat-o parțial paralizată. Mai târziu, când starea i se agravase, Sinatra a vrut să plătească un avion privat pentru o duce la un spital din Statele Unite, dar nu a mai apucat. Actrița a murit pe 25 ianuarie 1990, la vârsta de 67 de ani, în casa ei din Londra, unde locuia din 1968. Ava Gardner a fost înmormântată în Sunset Memorial Park, Smithfield, Carolina de Nord, alături de frații și părinții ei, Jonas și Molly Gardner.

DS TW
Latest comments
  • … daca a făcut histerectomie la cerere, cum a reușit sa rămână însărcinată? Și încă de doua ori!

leave a comment