Balerina Caterina Chislova, amanta Marelui Duce

Caterina Gavrilovna Chislova s-a născut pe 21 septembrie 1846 la Sankt Petersburg. Tânăra a devenit dansatoare în Baletul Imperial, fiind partenera celebrului Felix Kschessinsky.

La mijlocul anilor 1860, Marele Duce Nicolae Nicolaevici, al treilea fiu al împăratului Nicolae I, s-a îndrăgostit de ea și cei doi au devenit iubiți. Deși marele duce era căsătorit cu ducesa Alexandra, a avut o relație deschisă cu frumoasa balerină, iar această aventură a provocat un mare scandal la curtea imperială. Ducele a instalat-o pe amanta sa într-o casă aflată chiar vizavi de palatul lui din capitală, iar când Chislova voia să primească vizita lui, aprindea două lumânări și le punea pe pervaz, iar Marele Duce le putea vedea de la ferestrele biroului său. În 1868, Catherine a născut primul dintre cei cinci copii ai lor.

Țarul Alexandru al II-lea l-a sfătuit pe fratele său să fie mai discret, iar cuplul a început să călătorească frecvent mai ales la San Remo și în Crimeea și a evitat să se mai afișeze în oraș. În 1881, soția marelui duce, Marea Ducesă Alexandra Petrovna, a părăsit Sankt Petersburg pentru todeauna, iar Caterina a renunțat la cariera sa de balerină.

Alexandra a locuit inițial la Palatul Mariyinsky, reședința imperială din Kiev, dar mai târziu s-a retras la o mănăstire, a devenit călugăriță și a luat numele de “Sora Anastasia”. A fondat o mănăstire de maici care avea propriul său spital, un azil și un dispensar unde era oferit tratament gratuit pentru săraci. Și-a dedicat viața muncii ei de caritate, dar a rămas apropiată de cei doi fii ai ei.

blankMarele Duce s-a ocupat de amantă și copiii lor, a aranjat ca tânăra să primească un titlu nobiliar, iar copiilor ilegitimi ai cuplului li s-a acordat numele de familie Nicolaevici pe 8 decembrie 1882.

Neputând să divorțeze, marele duce Nicolae spera să supraviețuiască soției sale, care avea o stare de sănătate fragilă, pentru a se căsători cu amanta lui. Cu toate acestea, Caterina Chislova a murit în mod neașteptat în Crimeea pe 13 decembrie 1889 și a fost înmormântată la mănăstirea Saint Serge din Sankt Petersburg, sub numele Catherine Gavrilovna Nikolaiev. Marele Duce a suferea de cancer și a mai trăit doar doi ani după moartea frumoasei balerine.

Marea Ducesă Alexandra a murit la mănăstirea Kievo Pecherski din Kiev pe 25 aprilie 1900, la vârsta de 61 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *