HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreBalerina Caterina Chislova, amanta Marelui Duce Nicolae

Balerina Caterina Chislova, amanta Marelui Duce Nicolae

DS TW

Caterina Gavrilovna Chislova s-a născut pe 21 septembrie 1846 la Sankt Petersburg și a devenit dansatoare în Baletul Imperial, fiind partenera celebrului Felix Kschessinsky.

La mijlocul anilor 1860, Marele Duce Nicolae Nicolaevici, al treilea fiu al țarului Nicolae I, s-a îndrăgostit de frumoasa balerină și cei doi au devenit iubiți, deși bărbatul era căsătorit cu Marea Ducesă Alexandra Petrovna, care îi era verișoară. Cei doi au avut o relație deschisă, iar această aventură a provocat un mare scandal la curtea imperială. Ducele și-a instalat amanta într-o casă aflată chiar vizavi de palatul lui din capitală, iar când Chislova voia să-l primească în vizită, aprindea două lumânări și le punea pe pervaz, astfel că Nicolae le putea vedea de la ferestrele biroului său. În 1868, Caterina a adus pe lume primul dintre cei cinci copii ai lor.

Caterina Chislova

Țarul Alexandru al II-lea și-a sfătuit fratele să fie mai discret, iar cuplul a început să călătorească frecvent mai ales la San Remo și în Crimeea, evitând să se mai afișeze în oraș. În 1881, soția marelui duce, Marea Ducesă Alexandra Petrovna, a părăsit Sankt Petersburg pentru todeauna, iar Caterina a renunțat în aceeași perioadă la cariera sa de balerină, dedicându-se îngrijirii copiilor săi nelegitimi.

Soția înșelată a locuit inițial la Palatul Mariyinsky, o reședință imperială din Kiev, dar mai târziu s-a retras la o mănăstire și a devenit călugăriță luând numele “Sora Anastasia”. A fondat o mănăstire de maici care avea propriul său spital, un azil și un dispensar unde era oferit tratament gratuit pentru săraci și și-a dedicat viața muncii de caritate, dar a rămas apropiată de cei doi fii pe care îi avea cu Nicolae.

Marea Ducesă Alexandra Petrovna

Marele Duce s-a ocupat de amantă și de copiii lor, a aranjat ca tânăra să primească un titlu nobiliar, iar copiilor cuplului li s-a acordat, la insistențele lui, numele de familie Nicolaevici.

Neputând să divorțeze, Nicolae spera să-i supraviețuiască soției, care avea o stare de sănătate fragilă, pentru a se căsători cu amanta, dar nu a putut să-și pună în aplicare planul, deoarece Caterina Chislova a murit în mod neașteptat pe 13 decembrie 1889, fiind înmormântată la mănăstirea Saint Serge din Sankt Petersburg. Marele Duce suferea de cancer și a mai trăit doar doi ani după moartea frumoasei balerine.

Marea Ducesă Alexandra a murit la mănăstirea Kievo Pecherski din Kiev pe 25 aprilie 1900, la vârsta de 61 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment