Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana de Savoia s-a născut pe 2 noiembrie 1902 la Roma și a fost cea de-a doua fiică a regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei și a Elenei de Muntenegru. În copilărie, a fost apropiată de mama ei, de la care a moștenit dragostea pentru muzică și arte și pe care a însoțit-o, în timpul Primului Război Mondial, în vizitele în spitalele militare italiene.
Pe 23 septembrie 1925, Mafalda s-a căsătorit cu Prințul Filip de Hesse, un membru loial al mișcării germane socialiste, la castelul Racconigi. Bărbatul s-a alăturat partidului nazist în 1930 și, atunci când Hitler a preluat puterea, în 1933, a devenit guvernator de Hesse-Nassau. A ocupat acestă funcție începând din 1933, dar zece ani mai târziu, în 1943, prințul a fost demis și arestat, iar anul următor a fost trimis într-un lagăr de concentrare, unde a rămas până când a fost eliberat de forțele americane.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hitler credea că Mafalda acționează împotriva eforturilor de război și a numit-o “hoitul negru al casei regale italiene”. La începutul lui septembrie 1943, prințesa a călătorit în Bulgaria pentru a participa la funeraliile cumnatului ei, regele Boris al III-lea și, în timp ce se afla la Sofia, a fost informată că Italia a capitulat, că soțul ei este ținut în arest la domiciliu în Bavaria, iar cei patru copii au fost duși într-un orfelinat de la Vatican. Gestapo-ul a ordonat arestarea ei, iar în ziua de 23 septembrie Mafalda a primit un telefon de la căpitanul SS Karl Hass, care i-a spus că are un mesaj important de la prințul Filip de Hesse.
Disperată, a mers la Ambasada Germaniei în Bulgaria pentru a afla despre ce este vorba, dar imediat ce a pășit pe poarta ambasadei a fost arestată pentru activități subversive. Mafalda a fost, mai exact, luată ostatică, autoritățile naziste crezând că astfel îl pot convinge pe tatăl ei, regele Italiei, să nu se opună intereselor germane în război, a fost transportată la München pentru interogatoriu, apoi la Berlin și în cele din urmă a ajuns în lagărul de concentrare Buchenwald.
Pe 24 august 1944, aliații au bombardat o fabrică de muniție din interiorul lagărului. Cei mai mulți dintre cei 400 de prizonieri au fost uciși, iar prințesa a fost grav rănită. Condițiile din lagărul de muncă au făcut ca rănile să se infecteze, așa că personalul medical i-a amputat un braț, dar intervenția chirurgicală a dus la o sângerare abundentă și nu și-a mai recăpătat cunoștința.
Moartea ei nu a fost confirmată oficial până în 1945, când Germania a capitulat. Soțul Mafaldei, prințul Filip, a supraviețuit până în 1980. Cel mai mare dintre copiii cuplului, Moritz, a fost șeful Casei de Hesse până în 2013, când a încetat din viață. Astăzi casa de Hesse este condusă de Donatus, nepotul prințesei, care este căsătorit cu contesa Floria Franziska Marie-Luisa Erika von Faber-Castell.
Doina Gavris / January 11, 2022
Interesante articole!
/