HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicBebe Daniels, fetița din “Vrăjitorul din Oz”

Bebe Daniels, fetița din “Vrăjitorul din Oz”

Bebe Daniels
DS TW

Phyllis Virginia “Bebe” Daniels s-a născut pe 14 ianuarie 1901 în Dallas, Texas, fiind fiica scoțianului Melville Daniel MacNeal, manager al unui teatru ambulant, și a actriței Phyllis de Forest Griffin. Familia s-a mutat în Los Angeles, California, iar copila a apărut prima dată pe scenă la vârsta de patru ani, în prima versiune a piesei “Squaw Man” și în același an a plecat în turneu împreună cu părinții, fiind distribuită în piesa “Richard al III-lea” a lui Shakespeare. La șapte ani Bebe Daniels a primit primul ei rol principal în filmul “A Common Enemy” și la nouă ani a jucat rolul lui Dorothy în scurtmetrajul “Vrăjitorul din Oz” din 1910, adaptarea pentru cinematografie a cărții cu același nume a lui Frank Baum.

Adolescenta și-a continuat aventura în lumea scenei de teatru și film americane, iar în 1919 a trecut la roluri dramatice mai mari, jucând în filmele “Masculin și feminin”, „De ce să-ți schimbi soția?” și „Afacerile lui Anatol”.

În anii 1920, Daniels a semnat un contract cu Paramount Pictures și treptat a făcut tranziția spre statutul de adevărată vedetă la Hollywood. În 1924 a jucat alături de Rudolph Valentino în “Monsieur Beaucaire”, apoi a fost distribuită într-o serie de filme populare precum “Miss Bluebeard”, „The Manicure Girl” și „Wild Wild Susan”. Paramount a renunțat la contract după apariția primelor filme cu sunet, iar Bebe Daniels a fost angajată apoi de Radio Pictures, unde a jucat într-o serie de musical-uri, dintre care cel mai cunoscut a fost “Rio Rita” și a trecut după aceea la casa de producție Warner Bros, unde a jucat în alte producții de mare succes la vremea respectivă.

Actrița s-a căsătorit în 1930 cu Ben Lyon, iar doi ani mai târziu a fost implicată într-un incident care a ținut prima pagină a ziarelor.

Bebe Daniels

Cei doi soți au depus mărturie împotriva unui anume Albert F. Holland, un veteran din Primul Război Mondial în vârstă de 36 de ani, care a pătruns în camera de hotel a lui Bebe amenințând-o și speriind-o de moarte. Bărbatul a fost prins de paznici, a fost arestat și internat într-un azil de boli psihice din Arizona, dar a evadat din spital și a început să-i trimită scrisori de amenințare actriței, nu mai puțin de 150 de epistole pline de injurii. Arestat încă o dată, a fost plasat din nou în azil, iar după ce a fost eliberat, a continuat să o amenințe. În cele din urmă un tribunal a constatat că este bărbatul era lipsit de discernământ și a decis internarea lui pentru o perioadă nedeterminată în spital.

Bebe Daniels s-a retras de la Hollywood în 1935 și a plecat la Londra împreună cu soțul ei, actorul Ben Lyon, și cei doi copii. După începerea celui de-al Doilea Război Mondial a jucat într-un serial de comedie care s-a bucurat de o mare popularitate la BBC și s-a alăturat actorilor implicați în susținerea efortului de război.

Bebe a fost decorată cu Medalia Libertății de către președintele american Harry Truman pentru serviciile aduse Aliaților, iar în 1945 s-a întors la Hollywood pentru o scurtă perioadă de timp lucrând ca producător pentru Hal Roach și Eagle-Lion Films. Revenită în Marea Britanie în 1948, a continuat să se implice în munca de film și televiziune, dar de această dată în spatele camerelor, ca producător sau scenarist.

Bebe Daniels a suferit un accident vascular cerebral sever în 1963 și s-a retras din viața publică, iar pe 16 martie 1971 a murit din cauza unei hemoragii cerebrale. Rămășițele ei au fost incinerate la Crematoriul Golders Green din Londra, iar cenușa a fost transportată, așa cum își dorise, în Statele Unite.

Bebe Daniels
DS TW
No comments

leave a comment