HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicClark Gable, “Regele” de la Hollywood

Clark Gable, “Regele” de la Hollywood

Clark Gable

Clark Gable s-a născut pe 1 februarie 1901 în localitatea Cadiz din statul Ohio, părinții săi fiind William Henry “Will” Gable și Adeline. Când avea 6 luni, mama l-a botezat în religia romano-catolică, dar aceasta va muri patru luni mai târziu, posibil din cauza unei tumori pe creier. În aprilie 1903, tatăl copilului s-a căsătorit cu Jennie Dunlap, cuplul nu a avut copii, însă mama vitregă l-a crescut cu mult devotement, i-a dat micuțului lecții acasă și l-a îngrijit obișnuindu-l să se îmbrace cu bun gust și atenție, ceea ce l-a evidențiat în fața celorlalți copii. În 1917, când Clark a intrat la liceu, tatăl său a început să aibă probleme financiare și a decis să se mute cu familia la o fermă în Ravenna, Ohio, lângă Akron, dar adolescentul nu s-a acomodat cu viața la țară și, în ciuda insistențelor părinților de a-și vedea de școală, a plecat să lucreze la o fabrică din apropiere.

Clark Gable

La vârsta de 17 ani, după ce a văzut piesa “The Bird of Paradise” Clark Gable și-a dorit să devină actor și visul i s-a împlinit peste patru ani, după ce a moștenit o sumă de bani. Între timp, mama sa vitregă murise, iar tatăl său se mutase în Tulsa.

Clark Gable

Tânărul a început să meargă la cursuri de actorie, profesoara lui de teatru, Josephine Dillon, i-a plătit vizitele la stomatolog și la frizerie, l-a învățat să-și controleze postura și să-și antreneze vocea.

În 1924, datorită ambiției Josephinei, cei doi au plecat la Hollywood, ea i-a devenit impresar și, nu după mult timp, soție, deși era cu 17 ani mai în vârstă decât el.

Actorul și-a schimbat numele din W. C. Gable în Clark Gable, a jucat în câteva filme mute, dar mai ales în teatru. Cuplul s-a mutat apoi la New York și Dillon i-a găsit de lucru partenerului ei pe Broadway.

În 1930, actorul a semnat un contract cu Metro-Goldwyn-Mayer Studios și primul său rol într-un film sonor, în “The Painted Desert”, i-a adus imediat success.

Clark Gable

În același an a divorțat de mai vârstnica sa soție și după câteva zile s-a căsătorit cu Maria Franklin Prentiss Lucas Langham. Cei doi s-au mutat apoi în California, unde s-au căsătorit din nou în 1931, pentru că legislația californiană nu recunoștea certificatul de căsătorie emis anterior. Ria, cum i se spunea, va mărturisi mai târziu că mariajul lor a fost bazat pe un profund respect reciproc.

Clark Gable

Se spune că Clark Gable a ajuns la Holywood la momentul potrivit, într-o epocă în care studiourile erau inundate de oferte de la actrițe extrem talentate, dar duceau lipsă de bărbați care să corespundă cerințelor publicului american.

MGM l-a distribuit alături de Joan Crawford în filmul “Dance, Fools, Dance”, a urmat apoi “A Free Soul, Susan Lenox” și “Possessed”. În scurt timp Gable a devenit cel mai important actor al MGM, în special datorită celor șase filme în care a jucat alături de Jean Harlow.

În ciuda reticenței sale inițiale de a juca în filmul “Pe aripile vântului”, Clark a devenit extrem de cunoscut după apariția sa în rolul lui Rhett Butler pentru care a câștigat o nominalizare la premiile Oscar pentru cel mai bun actor.

Clark Gable

Mariajul lui Gable cu cea de-a treia sa soție, Carole Lombard, a fost cea mai fericită perioadă a vieții lui. Cei doi s-au cunoscut în timpul filmărilor pentru “No Man of Her Own”, în 1932, când ea era căsătorită cu actorul William Powell, au început să iasă împreună în 1936, după ce Gable, care era căsătorit cu ”Ria”, a divorțat, și s-au căsătorit în Kingman, Arizona pe 29 martie 1939. Între timp, actorul va avea o fiică, pe Judy Lewis, care va deveni și ea actriță, dintt-o relație anterioară cu colega sa, Loretta Young.

Clark Gable

Pe 16 ianuarie 1942, Carole a murit după ce avionul cu care se întorcea acasă de la o strângere de fonduri peentru a sprijini efortul de război s-a prăbușit. La o lună după înmormântarea soției sale, Gable s-a întors la studiouri pentru a filma alături de Lara Turner pentru filmul Somewhere “I’ll Find You”, deși era devastat fizic și emoțional după pierderea iubitei sale soții.

Actorul va mai juca în alte 27 de filme și se va recăsători de încă două ori, “dar nu a mai fost nicioadată același”, va spune mai târziu Esther Williams.

Primul film al lui Gable după terminarea războiului, “Adventure”, realizat în 1945, a fost un eșec. Între timp, Joan Crawford divorțase de cel de-al treilea soț al ei și cei doi au trăit împreună pentru o perioadă scurtă de timp.

Clark Gable

A urmat apoi o scurtă relație cu Paulette Goddard, iar în 1949, s-a căsătorit cu Sylvia Ashley, dar cei doi au divorțat în 1952. Clark Gable a devenit nemulțumit de rolurile pe care i le oferea MGM și a început să lucreze ca independent. În 1955 s-a căsătorit cu actrița Kay Spreckels, devenită cea de-a cincea sa soție, care, după moartea actorului, a adus pe lume singurul său fiu, născut în martie 1961.

Ultimul film al lui Clark Gable a fost difuzat în 1961, “The Misfits”, în care a jucat alături de Marilyn Monroe, pelicula fiind filmată în vara anului 1960 și este astăzi considerată una dintre cele mai bune interpretări ale sale.

Marele actor a murit pe 16 noiembrie 1960, la vârsta de 59 de ani, la Hollywood Presbyterian Hospital și este înmormântat în Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California, alături de cea de-a treia sa soție, Carole Lombard.

Clark Gable
Latest comments

leave a comment