AcasăRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialJean Gabin | Actorii nu mor niciodată

Jean Gabin | Actorii nu mor niciodată

Jean Gabin

Jean Gabin, pe numele său real Jean-Alexis Moncorgé, s-a născut pe 17 mai 1904 la Paris, fiind fiul lui Madeleine Petit și al lui Ferdinand Moncorgé, care era proprietarul unei cafenele și lucra ca animator la un cabaret, bărbatul fiind cunoscut cu numele de scenă Gabin. Copilul a crescut în satul Mériel din departamentul Seine-et-Oise, aflat în apropiere de Paris, și a urmat cursurile liceului Janson de Sailly. Jean Gabin a părăsit școala devreme și a lucrat ca muncitor până la vârsta de 19 ani, când a intrat în show-biz la Folies Bergères. După ce și-a făcut serviciul militar în marina franceză, tânărul a revenit la teatru, luându-și numele de scenă Jean Gabin. A devenit cunoscut pentru că îl imita pe Maurice Chevalier, extrem de cunoscut în acea perioadă, apoi a plecat cu trupa din care făcea parte într-un turneu în America de Sud.

Jean Gabin

La întoarcerea în Franța și-a găsit de lucru la Moulin Rouge, în 1928 tânărul a jucat în două filme mute, iar doi ani mai târziu a fost distribuit într-un film cu sunet produs de Pathé Frères, “Chacun sa chance”. În următoarea perioadă actorul a primit o serie de roluri secundare, realizând peste zece filme în doar patru ani, inclusiv producții regizate de Maurice și Jacques Tourneur. A fost apoi distribuit în rolul unui erou romantic în drama de război “La Bandera” din 1936, iar acest rol l-a consacrat ca un star veritabil. În 1937 Gabin a jucat în filmul “La Grande Illusion” al regizorului Jean Renoir, producție care a rulat într-un cinematograf din New York timp de șase luni, un record până la acea dată.

Jean Gabin
Jean Gabin

Au urmat alte roluri în filmele lui Renoir, “La Bête Humaine”, producție bazată pe romanul lui Émile Zola și „Le Quai Des Brumes”. Din 1925 până în 1931, Jean Gabin a fost căsătorit cu actrița Gaby Basset, iar din 1933 până în 1943 a fost soțul dansatoarei Jeanne Mauchain, alături de care va pleca în Statele Unite, dar cele mai cunoscute relații ale sale au fost cele cu actrițele Mireille Balin, Michèle Morgan și Marlene Dietrich. Până la sfârșitul anilor 1930 Jean Gabin primise o mulțime de oferte de la Hollywood, dar le-a refuzat pe toate până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. După ce armatele naziste au ocupat Franța în 1940, actorul li s-a alăturat lui Renoir și Duvivier în Statele Unite.

În perioada petrecută la Hollywood, a început o poveste de dragoste cu actrița Marlene Dietrich, relație care a durat până în 1948, dar filmele sale din America nu au avut succes.

Reîntors în Franța în 1943, actorul s-a alăturat Forțelor Franceze Libere ale generalului Charles de Gaulle și va obține Crucea de fier pentru faptele sale de vitejie în luptele cu aliații din Africa de Nord. După Operațiunea Neptun, cunoscută și ca Debarcarea din Normandia, Gabin s-a alăturat Diviziei a II-a blindată care a eliberat Parisul.

În 1945 – 1946, la Paris, actorul a avut o relație cu tânăra Maria Mauban, iar din 1947 a fost, timp de doi ani, iubitul lui Colette Mars, și ea actriță. În 1949 Jean Gabin s-a recăsătorit cu un fost fotomodel, Marcelle Christiane Marie, cunoscută sub numele de Dominique, cu care va avea trei copii, Florence, Valerie și Mathias. În 1948 actorul a jucat în filmul lui René Clément, „The Walls of Malapaga”, care a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film străin, dar filmele în care a evoluat în următorii cinci ani nu au avut mare succes. Cariera lui Gabin părea să încheie, dar în 1954 a fost distribuit în pelicula“Touchez pas au grisbi”, regizată de Jacques Becker, care l-a readus în atenția publicului. Apoi a lucrat din nou cu Renoir și după aceea a primit rolul detectivului Jules Maigret în cele trei filme realizate după cărțile romancierului belgian Georges Simenon.

Jean Gabin

În următorii 20 de ani, actorul a realizat peste 50 de filme, cele mai multe dintre ele cu un mare succes comercial. Dintre acestea, mai cunoscute publicului românesc sunt “Mizerabilii”, “Un minut de adevăr”, Vârsta ingrată”, “Soarele vagabonzilor”, “Clanul sicilienilor”, “Doi oameni în oraș”, “Strada preriilor”, “Străbătând Parisul” sau “Oameni fără importanță”. Printre colegii săi de pe platourile de filmare s-au numărat figuri importante ale cinematografiei postbelice precum Brigitte Bardot, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo și Louis de Funès.

Actorul a murit de leucemie la Spitalul American din Paris pe 15 noiembrie 1976, la vârsta de 72 de ani, trupul lui a fost incinerat, așa cum și-a dorit, iar cenușa sa a fost împrăștiată pe mare de pe o navă militară.

jean-gabin-une-ame-francaise-1
jean-gabin
jean-gabin-1962
Comentarii
  • Superrr(ior)!!!

Lasă un comentariu