Jean Gabin, pe numele său real Jean-Alexis Moncorgé, s-a născut pe 17 mai 1904 la Paris și a fost fiul Madeleinei Petit și al lui Ferdinand Moncorgé, care era proprietarul unei cafenele și lucra ca animator într-un cabaret, bărbatul fiind cunoscut cu numele de scenă Gabin. Copilul a crescut în satul Mériel din departamentul Seine-et-Oise, aflat în apropiere de Paris, și a urmat cursurile liceului Janson de Sailly. A părăsit însă școala devreme și a muncit până la vârsta de 19 ani, când a primit un rol minor într-un show la Folies Bergères. După ce și-a făcut serviciul militar în marina franceză, a revenit la teatru, luându-și numele de scenă Jean Gabin și a devenit cunoscut pentru că îl imita pe Maurice Chevalier, deja celebru în acea perioadă, apoi a plecat cu trupa din care făcea parte într-un turneu în America de Sud.
La întoarcerea în Franța, tânărul și-a găsit de lucru la Moulin Rouge, în 1928 a jucat în două filme mute, iar doi ani mai târziu a fost distribuit într-un film cu sunet produs de Pathé Frères, “Chacun sa chance”. În următoarea perioadă actorul a primit o serie de roluri secundare, realizând peste zece filme în doar patru ani, inclusiv producții regizate de Maurice și Jacques Tourneur. A fost apoi distribuit în rolul unui erou romantic în drama de război “La Bandera” din 1936, iar acest rol l-a consacrat ca star veritabil. În 1937, Gabin a jucat în filmul “La Grande Illusion” al regizorului Jean Renoir, producție care a rulat într-un cinematograf din New York timp de șase luni, un record la acea dată.
Au urmat alte roluri în filmele lui Renoir, “La Bête Humaine”, producție bazată pe romanul lui Émile Zola, și „Le Quai Des Brumes”. Din 1925 până în 1931, Jean Gabin a fost căsătorit cu actrița Gaby Basset, iar din 1933 până în 1943 a fost soțul dansatoarei Jeanne Mauchain, alături de care a plecat în Statele Unite. Cele mai cunoscute relații ale sale au fost cele cu actrițele Mireille Balin, Michèle Morgan și Marlene Dietrich. Până la sfârșitul anilor ’30, Jean Gabin a primit o mulțime de oferte de la Hollywood, dar le-a refuzat pe toate până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. După ce armatele naziste au ocupat Franța în 1940, actorul li s-a alăturat lui Renoir și Duvivier în Statele Unite.
În perioada petrecută la Hollywood, a început povestea de dragoste cu actrița Marlene Dietrich, relație care a durat până în 1948, dar filmele sale din America nu au avut succes.
Reîntors în Franța în 1943, actorul s-a alăturat Forțelor Franceze Libere ale generalului Charles de Gaulle și a obținut Crucea de război pentru faptele sale de vitejie în luptele cu aliații din Africa de Nord. După Operațiunea Neptun, cunoscută și ca Debarcarea din Normandia, Gabin a făcut parte din Divizia a II-a blindată care a eliberat Parisul de naziști.
În perioada 1945 – 1946, în timp ce se afla la Paris, actorul a avut o relație cu tânăra Maria Mauban, iar din 1947 a fost, timp de doi ani, iubitul lui Colette Mars, și ea actriță. În 1949, Jean Gabin s-a recăsătorit cu un fost fotomodel, Marcelle Christiane Marie, cunoscută sub numele Dominique, cu care a avut trei copii, Florence, Valerie și Mathias. În 1948, actorul a jucat în filmul lui René Clément, „The Walls of Malapaga”, care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar producțiile în care a evoluat în următorii cinci ani nu au avut mare succes. Cariera lui Gabin părea să încheie, dar în 1954 a fost distribuit în pelicula“Touchez pas au grisbi”, regizată de Jacques Becker, care l-a readus în atenția publicului. Apoi a lucrat din nou cu Renoir și după aceea a primit rolul detectivului Jules Maigret în cele trei filme realizate după cărțile romancierului belgian Georges Simenon.
În următorii 20 de ani, actorul a realizat peste 50 de filme, cele mai multe dintre ele cu un mare succes comercial. Dintre acestea, mai cunoscute publicului românesc sunt “Mizerabilii”, “Un minut de adevăr”, Vârsta ingrată”, “Soarele vagabonzilor”, “Clanul sicilienilor”, “Doi oameni în oraș”, “Strada preriilor”, “Străbătând Parisul” sau “Oameni fără importanță”. Printre colegii de pe platourile de filmare s-au numărat figuri importante ale cinematografiei postbelice precum Brigitte Bardot, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo și Louis de Funès.
Actorul a murit de leucemie la Spitalul American din Paris pe 15 noiembrie 1976, la vârsta de 72 de ani, trupul lui a fost incinerat, așa cum și-a dorit, iar cenușa a fost împrăștiată pe mare de pe o navă militară.
Radu / November 18, 2021
Superrr(ior)!!!
/