Benazir Bhutto, “Fiica destinului”

Benazir Bhutto
DS TW

Benazir Bhutto s-a născut pe 21 iunie 1953 și a fost prima femeie care a condus un guvern democratic într-o țară majoritar musulmană, fiind președinta Partidului Popular Pakistanez (PPP) de la începutul anilor 1980 până la asasinarea ei, în 2007.

Benazir a venit pe lume în orașul Karachi, într-o familie aristocratică bogată și proeminentă din punct de vedere politic. Când fetița avea cinci ani, tatăl ei a devenit ministru al energiei, apoi ministru de externe al țării, astfel că, de la o vârstă fragedă, a avut contact cu diplomații care vizitau casa familiei, printre care Zhou Enlai, Henry Kissinger și Hubert Humphrey.

Adolescenta a studiat la Harvard și la Oxford. Tatăl ei, liderul PPP Zulfikar Bhutto, a devenit premier cu o platformă socialistă în 1973, iar Benazir s-a întors în Pakistan în 1977, cu puțin timp înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere după o lovitură de stat militară și apoi executat. Benazir și mama ei, Nusrat, au preluat controlul partidului și au condus împreună Mișcarea pentru Restaurarea Democrației. Tânăra a fost închisă în mod repetat de guvernul militar al lui Muhammad Zia-ul-Haq, iar în 1984 s-a auto-exilat în Marea Britanie. Revenită acasă doi ani mai târziu, a transformat platforma PPP într-una liberală și a reușit să câștige alegerile din 1988.

În 1987, Bhutto s-a căsătorit cu Asif Ali Zardari, mama ei fiind cea care l-a ales pe tânărul ce provenea dintr-o familie de proprietari de terenuri. Nunta a avut loc în Grădinile Palatului Clifton din Karachi în decembrie 1987, evenimentul fiind numit “Nunta Poporului” și fiind, de fapt, un miting politic, urmat de o petrecere pe un stadion din Lyari, la care au participat 200.000 de persoane.

La scurt timp după nuntă, Benazir a rămas însărcinată cu primul copil, Bilawal, iar un an mai târziu și-a publicat autobiografia intitulată “Fiica destinului”.

În timpul primului său mandat de premier, Bhutto a făcut o serie de călătorii în străinătate, pentru a-și consolida imaginea de prima femeie prim-ministru din lumea islamică, încercând să atragă investiții străine și ajutor financiar pentru Pakistan. În 1990, a venit pe lume fiica ei, Bakhtawal, dar curând au început să iasă la suprafață povești despre corupția din sectorul public, ceea ce i-a subminat imaginea de reformatoare pe care încercase să și-o construiască. Administrația ei a fost acuzată de corupție și nepotism, politiciana fiind demisă de președintele Khan în 1990. Timp de trei ani, Benazir Bhutto a fost liderul opoziției, apoi, la alegerile din 19 octombrie 1993, a câștigat din nou scrutinul, în anul în care a venit pe lume Aseefa, ultima sa fiică.

Benazir Bhutto

Cel de-al doilea mandat de premier a fost caracterizat de încercările de a promova drepturile femeilor, dar s-a confruntat în acest timp cu mai multe controverse legate inclusiv de asasinarea fratelui ei, Murtaza, de o lovitură de stat eșuată din 1995 și de un nou scandal de luare de mită în care au fost implicați atât ea, cât și soțul ei, Asif Ali Zardari.

PPP a pierdut alegerile din 1997, iar în 1998 Benazir a plecat din nou în exil, locuind la Dubai și Londra pentru următorii zece ani. O amplă anchetă de corupție a culminat cu o condamnare într-un tribunal elvețian în 2003. În urma negocierilor intermediate de Statele Unite cu președintele Pervez Musharraf, femeia s-a întors în Pakistan în 2007, pentru a participa la alegerile din anul următor.

Benazir Bhutto

În dimineața zilei de 27 decembrie, Bhutto, care avea doar 54 de ani, s-a întâlnit cu președintele afgan Hamid Karzai și în aceeași după-amiază a ținut un discurs la un miting PPP care a avut loc în Liaquat National Bagh din Rawalpindi. La final a plecat de la manifestație într-o mașină blindată, dar a deschis trapa și s-a ridicat pentru a saluta mulțimea din jur.

Un bărbat care se afla la câțiva metri a tras trei focuri de armă asupra ei și apoi s-a sinucis. Benazir Bhutto a fost rănită grav și, deși a fost dusă de urgență la Spitalul General Rawalpindi, a murit la scurt timp, încercările de resuscitare fiind fără succes. Trupul ei a fost transportat la Baza Aeriană Chaklala, a doua zi fiind înmormântat în mausoleul familiei Bhutto. Autoritățile au susținut că asasinul a fost un adolescent din Waziristanul de Sud care a acționat la comanda lui Baitullah Mehsud, liderul talibanilor pakistanezi, deși a fost suspectată și implicarea talibanilor pakistanezi sau a anumitor servicii de informații.

Benazir Bhutto
DS TW
No comments

leave a comment