HomeUncategorizedCronica faptului divers: Șase băieți intoxicați cu rădăcină de cucută

Cronica faptului divers: Șase băieți intoxicați cu rădăcină de cucută

cucută
DS TW

Băiatul de prăvălie Savu Paraschiv, în etate de 17 ani, domiciliat în Aleea Dudești No. 147, pe când se afla ieri pe locul viran de pe str. Popa Farcaș și se juca împreună cu alții, a scos din pământ o rădăcină de cucută, căreia el îi spunea „rodul pământului”, și a început să mănânce din ea întrucât era dulce la gust.

Ceilalți copii l-au imitat, dar nu după multă vreme au început să se simtă rău. Gura și buzele li se bășicaseră, în timp ce îi chinuiau dureri atroce la stomac. Vecinii prinzând de veste despre nenorocirea întâmplată, au anunțat „Salvarea” și la fața locului au venit îndată internii Aurel Gheorghiu și Grigore Prie, care, după ce le-au dat intoxicaților primele ajutoare necesare, i-au transportat cu ambulanțele, internându-i în spitale.

La Spitalul Colței au fost internați: Savu Paraschiv — cel din Imprudența căruia s-au intoxicat și ceilalți, Țățu I. Constantin, în etate de 13 ani, elev de școală, domiciliat în str. Popa Farcaș No. 38 și Tică Stoian, de 10 ani, din str. Popa Farcaș No. 28.

La Spitalul de copii au fost internați: ucenicul tinichigiu Dumitru C. Andreiaș, de 13 ani; Tache D. Marin, elev în clasa IV primară, domiciliat în str. Popa Farcaș No. 27 și Delu Arion, de 11 ani, elev în clasa II-a primară, din str. Popa Farcaș No. 32. Grație îngrijirilor primite la timp toate victimele acestei imprudențe au putut fi puse în afară de pericol.

*** Dimineața, 7 iunie 1933

Cucuta (Conium maculatum L.) creşte de obicei pe locuri necultivate, lângă ruine şi garduri. Este o plantă înaltă, impunătoare, care ajunge la 2,5 m înălţime. Are tulpina cilindrică, fin striată, goală la interior, albăstruie, adeseori pătată brun-roşiatic. Întreaga plantă are un miros respingător, fiind în întregime toxică. Alcaloidul ucigător este alfa-propilpiperidin-contina sau cicutina. Dacă această plantă este mai puţin toxică pentru unele animale, este foarte toxică pentru om (6-8 g frunze verzi pot provoca moartea).

Majoritatea otrăvirilor cu cucută sunt datorate confuziei dintre frunzele şi rădăcinile acesteia cu frunzele, rădăcinile sau rizomii unor plante comestibile (morcov, pătrunjel, ţelină, păstârnac, gulii etc.). Primele simptome se manifestă prin greaţă, vărsături, tulburări auditive şi vizuale până la orbire, mers dezordonat, diminuarea sensibilităţii, paralizia muşchilor diafragmei, paralizie respiratorie urmată de moarte.

DS TW
No comments

leave a comment