HomeOameni care au intrat în istorieCreatori de modăCure de slăbire în anii ’30. De la pastile și ceaiuri minune la sfatul medicului

Cure de slăbire în anii ’30. De la pastile și ceaiuri minune la sfatul medicului

Cura de slăbire
DS TW

Încă din primii ani ai secolului XX, ziarele și revistele bucureștene au început să publice diverse metode și cure de slăbire pe care le considerau utile cititoarelor lor. Regimuri stricte, recomandarea de a mânca doar anumite alimente, reclame pentru pastile minune de slăbit sau ceaiuri miraculoase pe care, dacă le bei, poți mânca fără probleme cât vrei, toate erau considerate eficiente și promovate uneori fără discernământ. Începând cu anii ’30, în loc să ofere sfaturi de acest tip, revistele pentru doamne au început să susțină necesitatea consultării unui medic înainte de a începe orice cură de slăbire, astfel că tabletele Kissingen și ceaiurile Dr. Richter au fost înlocuite de opiniile avizate ale medicilor și de recomandarea de a face mișcare sau masaje terapeutice:

“A fi gras nu este numai neplăcut şi neestetic, ci şi dăunător sănătăţii. Persoanele grase trebuie să renunţe la multe lucruri care le fac plăcere. Moda actuală a rochiilor colante cere ca femeia să aibe o linie sveltă, deci fiecare strat de grăsime e jenant. Din această cauză se dă curelor de slăbire o importanţă din ce în ce mai mare.

Cure de slăbire se pot face foarte uşor, numai trebuie bine conduse şi aplicate absolut individual. E greşit de a încerca asupra trupului nostru fără nici un control diferitele metode de slăbire, căci în cele mai multe cazuri sunt dăunătoare sănătăţii. Înainte de a începe o cură de slăbire, trebuie neapărat să cerem avizul unui medic. Slăbirea se poate obţine prin dietă, masaj electric, gimnastică, baie de parafină şi sport.

Dar pentru ca să arătăm bine şi să rămânem sănătoşi chiar şi atunci când cântarul arată 20— 30 kg. mai puţin, cura de slăbire trebuie combinată în mod raţional. De aceea medicul, după ce ne-a consultat, trebuie să stabilească un plan de slăbire care trebuie urmat cu cea mai mare stricteţe. În nici un caz nu trebuie să ne supunem unei metode care nu prezintă destule garanţii.

O dietă raţională se bazează pe calcularea exactă a substanţelor nutritive atât din punct de vedere calitativ şi cantitativ, cât şi în ceea ce priveşte valoarea lor calorică. Un regim astfel calculat va da o cantitate destul de mare de alimente, suficientă pentru a nu resimţi foamea, dar această hrană va ceda corpului puţină căldură, încât aceasta se vede forţat a consuma din rezervele de grăsime. În acest mod, greutatea corpului scade fără a dăuna sănătăţii. Slăbirea obţinută prin dietă trebuie completată prin gimnastică şi masaj, pentru ca muşchii să-şi păstreze vigoarea şi elasticitatea lor.

Cura de slăbire

Stratul de grăsime care, în urma dietei, s-a mutat, va dispărea cu totul sub acţiunea ciocănelelor electrice, iar gimnastica va reda pielii netezimea şi frăgezimea naturală. Prin masaj electric putem obţine slăbiri locale, încât un corp neproporţionat va căpăta linia ideală. Tratamente locale sunt de foarte mare importanţă, căci rareori întâlnim persoane care s-au îngrăşat proporţional.

Prin gimnastică, muşchii devin elastici, circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte, mişcările devin mai uşoare şi graţioase şi nu se mai formează niciun depozit nou de grăsime. Porţiunile corpului ce tind spre îngrăşare vor fi reduse prin gimnastică specială. Baia de parafină constă în acoperirea trupului cu un preparat special de parafină solidă, care provoacă o transpirare abundentă. În acest mod sunt eliminate sărurile şi otrăvurile din corp, circulaţia sângelui se uşurează, iar greutatea scade simţitor.

Sportul raţional are o influenţă bună asupra staturei. Recomandabil e canotajul, înotul, turismul etc. Din cele arătate mai sus se poate vedea că o cură de slăbire nu trebuie niciodată urmată unilateral dacă vrem să obţinem un rezultat satisfăcător.

Trândăveala şi gustatul pe furiş al delicateselor sunt duşmani neîmpăcaţi ai siluetei elegante Cu puţină voinţă şi răbdare se poate da corpului greutatea şi linia dorită, fără a flămânzi sau a ne extenua prin gimnastică nefolositoare. Pentru unica oboseală ce ne-o impunem, suntem răsplătiţi din belşug odată ce am căpătat o înfăţişare plăcută”.

*** Helene Simon, Realitatea Ilustrată, 14 noiembrie 1934

Cura de slăbire

Gazetele bucureștene ironizau frecvent obsesia pentru curele de slăbire, dar ofereau și sfaturi concrete:

“Americanii împing totul până la extrem. Acum câţiva ani, lumea medicală a pornit o cruciadă împotriva obezității. Ea se menţine încă la această idee, întrucât toţi experţii sunt de acord ca un prea mare surplus de greutate e dăunător sănătății și scurtează viaţa. Dar un număr imens de americani, în special femei și fete, au luat avizul doctorilor atât de în serios, încât se îmbolnăvesc prin posturi şi diferite droguri vătămătoare.

Nu de mult, „Asociaţia Medicală Americană”, cea mai de seamă organizaţie de acest gen a Statelor Unite, publică în oficiosul său regulile după care ar trebui să ne conducem atunci când ne decidem pentru o dietă sau alte procedee de slăbire.

În primul rând, spun aceste rânduri, trebuie să stabilim maxima până la care putem slăbi.

Tabelele greutăţilor normale publicate de societăţile de asigurare sunt destul de bune ca ghiduri generale, dar aici intervin multe excepţii. Medicul sub observaţia căruia se face cura va avea grijă ca regimul, oricât de sărac ar fi el în substanţe generatoare de grăsime, să cuprindă totuşi o mare cantitate de proteine sub formă de carne peşte, ouă sau lapte.

Reducerea proteinei determină şi acele groaznice crampe ale foamei, pe care toţi cei care urmează un regim de slăbire le cred un rău inerent al procesului. Nimic mai departe de adevăr. Meniuri inteligent compuse, în care să se cuprindă proteine din abundenţă şi legume proaspete, vă vor ajuta să pierdeţi din greutate, fără nici unul din inconvenientele de mai sus şi, mai cu seamă, fără inutilele suplicii ale foamei.

Cura de slăbire

Nervozităţile şi irascibilităţile sunt rezultatul unor diete nechibzuite. Ele indică lipsa anumitor elemente nutritive necesare echilibrului sistemului nervos. Unul din acestea este fosforul, ce se obţine de obicei din peşte şi alte alimente de provenienţă marină, apoi din legume proaspete, cornuri, lapte etc. În majoritatea regimurilor de slăbire extreme, cum e cel de optsprezece zile, fosforul lipseşte.

În genere, alimentele ce determină îngrăşarea sunt untul, smântână, cărnurile grase, slănina, untdelemnul sau alte vegetale uleioase şi nucile. Dar nici acestea nu pot fi reduse cu desăvârşire dintr-un regim alimentar căci, în cazul acesta, organismul va fi lipsit de vitaminele necesare şi de alte substanţe indispensabile sănătăţii.

Ceea ce vă poate spori volumul, imediat după grăsimi, este amidonul, prezent în toate felurile de pâine: caldă, prăjită sau pesmet, precum şi în fasole, mazăre, banane şi cartofi. Cei care cred că pâinea prăjită sau pesmetul îngraşă mai puţin decât celelalte forme de pâine, se înşală.

În sfârşit, în lipsa aceasta se mai cuprinde zahărul şi toate dulciurile. Celelalte alimente ca peştele, carnea slabă, fructele şi legumele proaspete, nu îngraşă.

Dar după ce dau toate indicaţiile de mai sus, experţii sunt de părere că nimeni nu poate lua fără pericol lista alimentelor ce îngraşă şi nu îngraşă pentru a-şi compune singur un regim de reducere a volumului.

Aceasta nu poate fi decât de competenţa unui medic specialist şi numai în urma unei amănunţite examinări fizice, pentru a determina starea inimii, a glandelor, a sângelui şi a altor organe, apoi exacta cantitate ce se poate pierde şi în ce interval e compatibil să se piardă pentru a nu periclita sănătatea.

Stabilind regimul necesar, se va ţinea seamă şi de exerciţiile fizice zilnice care trebuie sau pot fi făcute”.

*** Realitatea Ilustrată, 23 martie 1933

Într-un alt registru este relatarea următoare, care a amuzat atât femeile, cât și bărbații:

“— Zilnic am implorat pe nevastă-mea să înceteze stupida şi atât de dăunătoare cură de slăbire, povesteşte cofetarul Gaston Ledonier într-un proces de divorţ care amuză nespus societatea pariziană. I-am spus că mie nu-mi plac femeile slabe, iar soţia trebue să placă în primul rând soţului.

D-na Féréoline Ledonier, o fiinţă eterică, într-o toaletă cât se poate de rafinată, susţine în instanţă că în epoca liniei svelte, ea nu se poate înfăţişa ca o figură de Rubens. Dl. Ledonier mai susţine că pentru un cofetar cura de slăbire a nevestei înseamnă o periclitare a negoţului.

— Soţia mea e nostimă şi elegantă, după cum vă puteţi convinge, spune el. Când nu era încă atât de slabă, părea mult mai nostimă şi şedea la casă. Cofetăria noastră e localul de întâlnire a unui public monden şi multe cliente sunt prietene personale ale nevestei mele. Pe când înainte vreme nevastă-mea era o atracţie a cofetăriei, când trona înfloritoare şi durdulie la casă, în ultimul an am trecut prin adevărate chinuri de tortură când auzeam conversaţiile ei cu clientele noastre. Doamnele se interesau, Invidioase, cum devine atât de sveltă, iar ea povestea plină de mândrie că ia pilule de slăbire şi ţine o dietă strictă. Când era tachinată că în privinţa dietei desigur că mai trişează, fiind toată ziua într-o cofetărie cu atâtea lucruri bune, ea răspundea indignată: „Întâi de toate, e ştiut că cofetarul n-are poftă de prăjituri şi, în al doilea rând, e un lucru de la sine înţeles că nu mănânc dulciuri, deoarece vreau să-mi păstrez silueta. Doar n-am să mi-o stric cu torturi şi bezele”.

Bineînţeles că nu e o reclamă pentru o cofetărie când însăşi soţia proprietarului vorbeşte astfel. Am rugat pe nevastă-mea, dacă vrea numaidecât să slăbească, s-o facă în mod discret, fără propagandă verbală dăunătoare afacerilor. În ultimul timp căsnicia noastră a devenit intolerabilă. Soţia mea nici nu mai dădea pe la prăvălie; nu mai e decât siluetă şi atâta tot. Eu unul nu mai pot răbda.

Dezbaterile au luat o întorsătură neașteptată prin aceea că doamna Férceline a declarat deodată că e de acord cu divorțul.

— Dacă un bărbat nu-și iubește femeia decât atâta vreme cât e grasă, nu e dragoste adevărată. M-am săturat și eu de această căsnicie”.

*** Dimineaţa, 25 octombrie 1936

DS TW
No comments

leave a comment