AcasăOameni care au intrat în istorieHollywood clasicFernandel, copilul teribil al filmului francez

Fernandel, copilul teribil al filmului francez

Fernandel

Fernandel, pe numele său adevărat Fernand Joseph Désiré Contandin, s-a născut pe 8 mai 1903 în Marsilia. Părinții săi erau actori, aşa că băiatul va creşte în lumea fascinantă a luminilor şi a scenei. La vârsta de 12 ani debutează într-un mic rol în drama istorică “Marceau ou les enfants de la revolution” la Teatrul Chave.

În 1915 tatăl lui este mobilizat și Fernandel este nevoit să lucreze ca să-şi ajute familia, mai întâi într-o bancă, apoi, până în 1925, într-o fabrică de săpun. Dar în acest timp apare în diverse roluri, cântă şi joacă în câteva teatre din Marsilia.

Fernandel

Pe 4 aprilie 1925 se căsătorește cu Henriette Manse, sora celui mai bun prieten al său, Jean Manse. Cuplul va avea trei copii, Josette, Janine și Franck. Încă de când erau logodiți, viitoarea lui soacră, doamna Manse, exclama când venea să o vadă pe Henriette: „Voilà le Fernand d’elle!” („Iată-l pe Fernandul ei!”), astfel că tânărul a adoptat acest pseudonim.

După terminarea serviciului militar în 1926, este remarcat de directorul francez de la Paramount, care îl angajează ca animator în pauzele filmelor de cinematograf. În 1930 se mută la Paris, unde are un angajement la teatrul de revistă, apoi, în 1931, primește primul său rol într-un film, Le Blanc et le Noir. În același an, Jean Renoir îl distribuie într-un rol mai important în filmul „On purge bébé” și devine vedeta filmului „Le Rosier de Madame Husson”, în care interpretează rolul unui tânăr aparent nătărău.

Fernandel

În 1938, publicul francez îl alege ca cel mai popular actor, înaintea actriței Danielle Darrieux și a lui Jean Gabin. Fernandel îşi continuă cariera de cântăreț, apărând pe scenă în numeroase comedii muzicale, multe dintre ele transformate ulterior în filme.

Începând cu anul 1950 începe seria filmelor în care întruchipează figura preotului paroh Don Camillo care luptă cu primarul comunist Peppone.

Fernandel se îmbolnăveşte grav în 1970. O tumoare descoperita de medici se dovedește a fi malignă. Actorul care a încântat milioane de spectatori în peste 125 de filme a murit pe 26 februarie 1971, în apartamentul său de pe Avenue Foch din Paris.

Fernandel
Niciun comentariu

Lasă un comentariu