HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicGladys Baker, nefericita mamă a lui Marilyn Monroe

Gladys Baker, nefericita mamă a lui Marilyn Monroe

Gladys Baker
DS TW

Gladys Pearl Baker Mortensen Eley s-a născut pe 27 mai 1902 și a fost fiica Dellei Mae Hogan și a pictorului Otis Elmer Monroe. Părinții s-au mutat la scurt timp după nuntă în orașul Piedras Negras din Mexic, unde Otis a început să lucreze pentru Căile Ferate Naționale și unde a venit pe lume fetița. Familia s-a mutat apoi la Los Angeles, iar tatăl s-a angajat la Pacific Electric Railway. În 1917, Gladys s-a căsătorit cu Jasper Newton “Jap” Baker, primul lor copil fiind Robert Kermit “Jackie”, care a murit la doar 15 ani, urmat de o fiică, Berniece Inez Gladys. Tânăra mamă a fost abuzată de soțul ei, motiv pentru care în 1921 a intentat divorțul, ceea ce l-a determinat pe bărbat să-i răpească pe cei doi copii și să-i ducă în Kentucky.

În 1924, Gladys s-a recăsătorit cu imigrantul norvegian Martin Edward Mortensen, dar cei doi au divorțat câțiva ani mai târziu, după ce femeia l-a cunoscut pe Charles Stanley Gifford, șeful ei de la RKO Pictures, unde se angajase între timp ca monteuză pentru peliculele realizate de casa de producție.

În acea perioadă a rămas însărcinată și a adus pe lume cel de-al treilea și ultimul copil, pe Norma Jeane Baker (Marilyn Monroe), pe 1 iunie 1926. Tatăl fetiței a fost Gifford, dar Gladys a înregistrat-o pe micuță în certificatul de naștere cu numele de familie Mortenson.

Norma Jean a primit în cele din urmă numele Baker și a fost îngrijită în primele luni de bunica ei, Della Monroe. După ce aceasta a murit în urma unui atac de cord, mama a plasat-o pe copilă pentru o vreme într-o familie de evanghelici practicanți, Ida și Albert Bolender, care locuia în orașul Hawthorne, unde a rămas până la vârsta de șapte ani.

Gladys Baker

În vara anului 1933, Gladys și-a cumpărat o casă mică la Hollywood și și-a luat fetița, cele două locuind în același imobil cu actorii George și Maude Atkinson și cu fiica acestora, Nellie. Un an mai târziu femeia a suferit o cădere psihică și a fost diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, fiind internată timp de câteva luni la Spitalul Metropolitan din oraș. Norma Jean a fost lăsată în acea perioadă în custodia autorităților, dar în cele din urmă a fost preluată de o prietenă a mamei, Grace Goddard, care și-a asumat responsabilitatea de a o crește.

Gladys Baker

Gladys s-a căsătorit pentru a treia oară în 1949 cu electricianul John Stewart Eley, dar bărbatul a murit trei ani mai târziu din cauza unei afecțiuni cardiace, iar în anii următori femeia a lucrat ca îngrijitoare la un azil de bătrâni și ca menajeră în Los Angeles, trimițându-i în mod regulat bani fiicei ei, care a fost crescută de mai multe familii adoptive. La un moment dat, ajunsă la adolescență, Norma s-a angajat la o fabrică de avioane și la vârsta de 16 ani s-a căsătorit cu primul soț, James Dougherty, acceptând mariajul pentru a nu fi trimisă din nou la orfelinat.

În perioada aceea un tânăr fotograf militar, David Conover, care pregătea un articol despre femeile care ajută la efortul de război, a remarcat-o pe viitoarea artistă și i-a oferit oportunitatea de a colabora cu agenția de modelling The Blue Book. Norma Jeane a devenit unul dintre cele mai de succes modele ale agenției, a apărut pe prima pagină în zeci de reviste, iar în 1946 impresarul Ben Lyon i-a aranjat o probă pentru studiourile 20th Century Fox. Acesta a fost momentul când actrița și-a luat numele de scenă Marilyn Monroe și a fost distribuită în primele filme.

Marilyn Monroe
Marilyn și ărimul ei soț, Jaames Dougherty

Mama ei a fost internată în 1953 în Sanatoriul Rockhaven, iar Norma a fost cea care a achitat lună de lună suma de 250 de dolari, bani necesari pentru a acoperi cheltuielile administrative și medicale.

După moartea lui Marilyn Monroe în 1962, Gladys Baker a primit un fond fiduciar de 100.000 de dolari din averea fiicei, dar a încercat de mai multe ori să fugă din sanatoriu. În 1963, a reușit să evadeze și a mers 15 mile pe jos până la Biserica Baptistă din Los Angeles, fiind ulterior interntă într-o altă instituție pentru îngrijirea persoanelor cu afecțiuni psihice. În cele din urmă femeia a fost externată în 1967 și a locuit o vreme cu fiica cea mare, Berniece. Gladys a fost dusă apoi într-un azil de bătrâni din Gainesville, Florida, unde a murit pe 11 martie 1984, la vârsta de 81 de ani, supraviețuindu-i lui Marilyn 22 de ani.

Sănătatea mintală a lui Gladys Baker a fost subiectul multor articole în presa americană încă de la începutul carierei actriței. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Los Angeles Daily News, Monroe a mărturisit: “Mama mea a petrecut mulți ani în spitale, iar eu am fost plasată în mai multe familii adoptive  și am petrecut mai mult de un an într-un orfelinat din Los Angeles. Nu am cunoscut-o prea bine, dar când am devenit adultă și am putut să o ajut, am ajutat-o. O sprijin chiar și acum și voi continua să o fac în continuare atâta timp cât are nevoie de mine”.

Surse:

Carl Rollyson, Marilyn Monroe Day by Day: A Timeline of People, Places, and Events, 2014

Barbara Leaming, Marilyn Monroe, 1998

Gladys Baker
Gladys Baker
DS TW
No comments

leave a comment