HomeMonarhia în RomâniaIubirea în exil: Nunta Principesei Ana și a Regelui Mihai

Iubirea în exil: Nunta Principesei Ana și a Regelui Mihai

DS TW

Principesa Ana de Bourbon Parma l-a cunoscut pe Regele Mihai la nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în noiembrie 1947, și tinerii s-au logodit chiar înainte de întoarcerea regelui în România.
În iarna anului 1948, la scurtă vreme după abdicarea suveranului, au început preparativele pentru nuntă. Căsătoria a avut loc în exil, pe 10 iunie 1948, la Atena. Fiind de religie catolică, Principesa Ana avea nevoie de o dispensă papală pentru a se căsători cu regele României, care era creștin-ortodox.

La acel moment o astfel de dispensă era considerată normală numai dacă soțul/soția ne-catolic ar fi fost de acord ca eventualii copii rezultați din căsătorie să fie botezați și crescuți în religia romano-catolică. Regele Mihai a refuzat să facă o astfel de promisiune, iar regina-mamă Elena, însoțită de mama miresei, principesa Margareta, au hotărât să prezinte cazul în fața Sfântului Scaun, mergând în audiență la papa Pius al XII-lea.

În ciuda argumentelor reginei Elena, papa nu a fost de acord cu dispensa, invocând cazul principesei Giovanna a Italiei, care se căsătorise cu regele Boris al III-lea al Bulgariei, ortodox, nerespectându-și promisiunea de a-și boteza copii în religia catolică, ci creștinându-i în cea ortodoxă.

Ana și Mihai au continuat pregătirile pentru nuntă, dar, la cererea papei Pius, Xavier, șeful Casei ducale de Bourbon-Parma și pretendent la tronul Parmei, a emis o declarație prin care protesta împotriva oricărei căsătorii fără acordul suveranului pontif, interzicându-le părinților miresei să participe la ceremonie. În aceste circumstanțe, familia Anei a fost reprezentată de unchiul matern, Erik al Danemarcei, cel care a condus mireasa la altar.
La eveniment au fost prezenți, printre alții, regina-mamă Elena a României, Irina, ducesa de Aosta, care era sora reginei mamă și mătușă a regelui Mihai, Katherine, principesă a Greciei, Regina Alexandra a Iugoslaviei, Regina Frederika a Greciei alături de regele Paul al Greciei, unchiul lui Mihai, care erau gazdele evenimentului, Amedeo, ducele de Aosta, principele Erik al Danemarcei, unchiul Anei, și alte rude din partea familiilor de Hanovra și Hesse.

 

Galerie foto:

DS TW
Latest comment
  • I am cunoscut personal pe Regele Mihai și Regina Anna de Bourbon Parma ,care se înțelegeau din priviri ,și erau fericiti ,Char dacă au avut momente de cumpăna in viața lor ,socială ,,totuși își iubeau țara cu ardoare și nu erau ahtiati după avere !
    Erau cu gândul la ce pot face pentru România ,și au făcut multe ,chiar dacă sunt puțin cunoscute de romani
    Politicienii și romanii și au bătut joc de ei ,prin prisma cunoaștere ,istoriei stalinist comuniste !
    Nici acum mulți nu pricep ce a făcut Monarhia și Regele Mihai ,Regina Anna pentru țara lor !
    Veșnica lor pomenire !

leave a comment