HomeMonarhieMari Duci și PrințiKarl Anton de Hohenzollern, înțeleptul tată al regelui Carol I

Karl Anton de Hohenzollern, înțeleptul tată al regelui Carol I

DS TW

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut pe 7 septembrie 1811 la Krauchenwies, în Baden-Württemberg, și a fost singurul băiat din cei patru copii ai Prințului Karl de Hohenzollern-Sigmaringen și al Mariei Antoinette Murat, nepoata de frate a lui Joachim Murat, rege al celor Două Sicilii din 1808 până în 1815. Tânărul a studiat dreptul la Universitatea din Tubingen și Berlin, apoi s-a întors acasă, unde a lucrat pentru o vreme în administrație.

Pe 21 octombrie 1834, la Karlsruhe, în prezența Marelui Duce Leopold I de Baden și a întregii curți ducale, Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen s-a căsătorit cu Josephine de Baden, cuplul având șase copii: Leopold, Stephanie, Carol I, Antoine, Frédéric și Marie.

Karl Anton și Josephine de Baden, părinții lui Carol I al României

După abdicarea tatălui său în urma Revoluției de la 1848, Karl Anton a devenit pe 27 august același an șeful casei de Hohenzollern-Sigmaringen și a deținut funcția de prim-ministru al Prusiei. Prințul a urmat o politică liberală în timpul mandatului său de patru ani, dar a fost nevoit să renunțe la funcție, fiind succedat de contele Otto von Bismarck, artizanul unificării Germaniei.

“Pe 7 decembrie 1849, prințul de Hohenzollern a cedat coroanei prusace drepturile sale de suveranitate asupra Principatului de Hohenzollern-Sigmaringen. Acest gest – considerat un precursor modest al unității germane – a avut un mare răsunet în întreaga Germanie. Înrolat în armata prusiană încă din 1831, General Comandant al Diviziei a 14-a, a devenit pe 5 noiembrie 1858 președinte de consiliu al Prusiei și, în același timp, general comandant al Corpului 7 de Armată.

Prieten cu regentul și viitorul împărat Wilhelm I, Karl Anton era cunoscut pentru părerile sale liberale, de aceea ministerul său a fost numit – ce rezonanță junimistă înainte de junimism – al “erei noi”. Dar după trei ani și jumătate de guvernare (6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862), în spiritul “erei noi”, la 17 martie 1862, în urma conflictului între Rege și Cameră pe tema bugetului armatei, cabinetul Hohenzollern s-a retras de la guvernare.

Deși experiența sa nu reușise, Prințul Karl Anton a păstrat strânse legături cu Regele Prusiei și un mare prestigiu în ochii populației. Posesor al unei însemnate averi, căpătă titlul de Alteță Regală și fu numit Guvernator al Renaniei și Westfaliei. La 1868 a părăsit această funcție devenind președinte al comisiunii pentru apărarea națională.

Personalitate impresionantă, om de mare cultură, spirit politic ager, tot atât de bun părinte ca și soția sa, a avut până la sfârșitul vieții o mare înrâurire asupra prințului Carol”, se consemnează în volumul “Domnia lui Carol I”.

Pentru prințesa Josephine, anii în care soțul ei a fost la putere au fost triști, dar momentul în care acesta a renunțat la politică și s-a ocupat de familie a fost începutul unei perioade de liniște și fericire.

În 1858, fiica lor cea mare, Stephanie, a făcut un mariaj strălucit cu regele Pedro al V-lea și a devenit regină a Portugaliei, dar tânăra suverană a murit anul următor de difterie. Prințesa Josephine și-a pierdut apoi mama, pe Marea Ducesă văduvă Stephanie, în 1860, iar în 1866, fiul lor, prințul Antoine, în vârstă de 24 de ani, a murit în timpul războiului austro-prusac ce fusese provocat de Bismarck. În același an prințul Carol, cel de-al treilea copil al cuplului, susținut de Napoleon al III-lea, a devenit Principe al României.

În 1868, fiului cel mare, prințul moștenitor Leopold de Hohenzollern, care avea 33 de ani, i s-a propus să devină rege al Spaniei, dar, la sfatul tatălui, tânărul a refuzat oferta, pentru a evita un război cu Franța. Maria, cea de-a doua fiică a prinților de Hohenzollern, a devenit prințesă a Belgiei și a fost mama regelui Albert I. Mezinul familiei, prințul Frederick, s-a căsătorit cu Louise, prințesa de Tours și Taxis, moștenitoarea celei mai mari averi din Germania, și a devenit prin căsătorie nepotul celebrei împărătese Sissi a Austriei.

Karl Anton a jucat un rol de necontestat în întreaga carieră politică a regelui Carol I al României. Experimentatul om de stat l-a sfătuit pe fiul său cum să gestioneze interesele marilor puteri – Germania, Rusia, Imperiul Otoman și Anglia – în relația cu tânăra monarhie de la București.

Prințul de Hohenzollern-Sigmaringen a murit pe 2 iunie 1885, la vârsta de 73 de ani, la Berlin și a fost înmormântat la biserica Hedingen, necropola familiei.

În 1893, nepotul lui, Ferdinand, al doilea fiu al Prințului Leopold, care devenise succesor al suveranului României, s-a căsătorit cu Maria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoata reginei Victoria a Regatului Unit, iar bătrâna prințesă Josephine de Baden a participat la ceremonie. Credincioasa mamă a regelui Carol a murit pe 19 iunie 1900, la vârstă de 87 de ani, și a fost înmormântată alături de iubitul ei soț.

 

DS TW
No comments

leave a comment