HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorLady Ursula, fata din balconul Palatului Buckingham

Lady Ursula, fata din balconul Palatului Buckingham

DS TW

Lady Ursula Isabel d’Abo s-a născut pe 8 noiembrie 1916 la Londra și a fost fiica cea mare a lui John Manners, marchiz de Granby, și a lui Kathleen Tennant, nepoata prim-ministrului britanic H. H. Asquith.

Copila a locuit mai întâi la Wood House, o mică fermă din Derbyshire, apoi la reședință părinților din Londra, dar a petrecut mult timp și la moșiile familiei, Castelul Belvoir și Haddon Hall. Când avea opt ani, se afla alături de tatăl său în momentul restaurării casei de la Haddon Hall și ea a fost cea care a descoperit frescele medievale ale Sfântului Christopher în capela care fusese văruită în alb în timpul Reformei anglicane.

Micuța a fost prietenă în copilărie cu Prințul Edward de Wales și se juca deseori cu prințesele Elisabeta, actuala regină a Marii Britanii, și cu sora acesteia, Margareta de York, când acestea aveau doar câțiva ani.

A primit lecții de balet de la Tamara Karsavina, fostă dansatoare principală a Baletului Imperial Rus, și a luat ore de matematică, franceză, latină, înot, pian, cusut, gătit și călărie de la guvernantele pe care i le angajaseră părinții. În adolescență, Lady Ursula și sora ei, Isabel, au fost trimise în Franța cu una dintre bone pentru a-și desăvârși educația și apoi la Villa Malatesta din Florența, unde au studiat limba italiană, arta și arhitectura.

În 1934, la vârsta de 17 ani, Ursula a fost vedeta unui bal oferit de părinți la Castelul Belvoir, iar în 1936 i-a fost prezentată oficial regelui George al V-lea și reginei Mary de Teck.

În 1937, Lady Ursula a fost una dintre cele șase domnișoare de onoare ale reginei Elisabeta și ale regelui George al VI-lea în timpul încoronării de la Westminster Abbey. Tânăra, la fel ca celelalte domnișoare, a fost îmbrăcată într-o rochie albă realizată de Norman Hartnell, apare fotografiată alături de familia regală în balconul Palatului Buckingham după ceremonie și a fost remarcată de presa internațională pentru delicatețea ei. Pe 19 iulie 1938, Ursula i-a însoțit pe rege și pe regină în prima lor vizită oficială la Paris.

În momentul în care Anglia a intrat în Al Doilea Război Mondial, familia Manners a acceptat să cedeze temporar Castelul Belvoir pentru a servi ca depozite pentru documentele naționale istorice ale Oficiului de Evidență Publică.

Lady Ursula s-a alăturat Detașamentului de Ajutor Voluntar din Londra, lucrând alături de Crucea Roșie. Primul ei post a fost la Hotelul Ashton din Paddington, unde curăța vagoanele de cale ferată, iar în 1940 lucra ca asistentă medicală la Spitalul General Battersea și a participat la misiunea de evacuare a pacienților după un bombardament care a afectat grav clădirea.

 

Mai târziu a fost trimisă la Spitalul St George din Hyde Park Corner, unde a fost responsabilă cu administrarea injecțiilor cu atropină răniților înainte ca aceștia să fie supuși unor operații. În timp ce lucra la Spitalul St George, tânăra locuia la reședința mamei sale din Audley Square, în Mayfair, dar casa avea să fie puternic avariată într-un raid aerian. Lady Ursula a scăpat nevătămată și a fost adusă la Hotelul Dorchester de un polițist, locuind pentru o vreme aici cu mătușa, Lady Diana Cooper, și unchiul ei, Duff Cooper, primul viconte Norwich.

Pentru că a fost transferată la un spital de țară după ce la Londra avuseseră loc mai multe bombardamente, a ales să demisioneze și să se întoarcă acasă, la Belvoir. Aici l-a întâlnit pe Denis Kendall, directorul general al fabricii de muniții a British Manufacture and Research Company, care i-a oferit un loc de muncă și a acceptat un post la fabrica din Grantham, unde supraveghea 2.000 de femei care produceau gloanțe.

Pe 25 iulie 1943, Ursula s-a căsătorit cu avocatul Anthony Marreco în capela castelului Belvoir. Soțul ei a fost trimis de Forțele Armate Britanice în Asia și cei doi au pierdut legătura până în 1946. În acest timp, ea a intrat într-o scurtă relație cu maharajahul din Jaipur, Man Singh al II-lea, pe care l-a întâlnit prin intermediul unui prieten și după încheierea războiului, în 1948, a divorțat de Marreco.

În octombrie 1947 tânăra a participat la nunta lui Cayetana Fitz-James Stuart, a 18-a Ducesă de Alba, cu Luis Martínez de Irujo y Artázcoz, la Catedrala Sfânta Maria a See din Sevilla, Spania. La întoarcerea în Anglia a fost curtată de finanțistul Erland d’Abo și de John Scott, Conte de Dalkeith, dar în această perioadă avea să fie victima unui grav accident de mașină în timp ce călătorea cu d’Abo, fiind supusă unei intervenții chirurgicale de reconstrucție facială.

Pe 22 noiembrie 1951 cei doi s-au căsătorit la Biserica Sf. Andrei din West Wratting, Cambridgeshire și s-au mutat în West Wratting Park, apoi au cumpărat un conac în Kensington Square. Cuplul a avut trei copii: John Henry Erland, Louisa Jane și  Richard Winston Mark.

Soțul ei a murit în urma unui atac de cord în 1970, apoi Lady Ursula a avut o aventură de lungă durată cu industriașul J. Paul Getty, cu care a locuit timp de cinci ani la Sutton Place. Când Getty a murit, în 1976, i-a lăsat moștenire 85.000 de lire sterline, echivalentul a 550.000 de lire sterline astăzi, și 165.250 de dolari.

Lady Ursula a rămas o figură centrală a societății aristocratice londoneze, a organizat și a participat la recepții de mare clasă și a fost apropiată de familia regală britanică. Cu ocazia aniversării vârstei de 90 de ani, onorabila doamnă a organizat o petrecere spectaculoasă la Hotel Ritz.

Lady Ursula d’Abo a murit la reședința din West Wratting Park, în prezența familiei sale, pe 2 noiembrie 2017, cu șase zile înainte de a împlini vârsta de 101 ani.

DS TW
No comments

leave a comment