AcasăOameni care au intrat în istorieHollywood clasicOmar Sharif, sultanul seducției de la Hollywood

Omar Sharif, sultanul seducției de la Hollywood

Omar Sharif

Omar Sharif, pe numele său real Michel Demitri Shalhoub, s-a născut pe 10 aprilie 1932 în Egipt, la Alexandria, fiind fiul lui Joseph Shalhoub, un negustor de lemn prețios, și al lui Claire Saada, ambii imigranți libanezi din Zahle. Crescut în spiritul religiei greco-catolice melkite, tânărul s-a convertit la Islam în 1955, pentru a se putea căsători cu frumoasa actriță Faten Hamama, partenera sa din filmul “Struggle in the Valley”, cu care va avea un băiat, Tarek, devenit un actor foarte cunoscut în lumea arabă.

Tânărul Michel a urmat cursurile colegiului britanic Victoria din Alexandria, unde a studiat matematica, fizica, franceza, araba, engleza, greaca, italiana și turca. După ce a obținut diploma în matematică și fizică, a lucrat timp de cinci ani în fabrica tatălui său, apoi s-a înscris la cursuri de actorie de la Royal Academy of Dramatic Art din Londra.

În 1954, în vârstă de 22 ani, s-a reîntors în Egipt unde a fost descoperit de compatriotul său, cineastul Yussef Shahin, care l-a distribuit în filmul „Sira` Fi al-Wadi”, sub numele de Omar El Sharif.

În 1962, la vârsta de 30 de ani, a jucat rolul prințului deșertului Ali Ibn Kharish în primul său film occidental, Lawrence al Arabiei, regizat de David Lean, cu Peter O’Toole în rolul titular.

După succesul spectaculos în acest rol, Omar Sharif s-a mutat împreună cu fiul său la Hollywood, unde a semnat un contract pe 7 ani cu Studiourile Columbia Pictures. În aceeași perioadă s-a despărțit de soție, motivul fiind incompatibilitatea vieții de cuplu cu angajamentele lui ca actor internațional.

Omar Sharif

Anul 1965 vine cu un nou success, rolul din filmul Doctor Jivago, regizat de David Lean, pentru care obține cel de-al doilea Glob de aur și în care primește un rol, cel al lui Yuri, și micuțul Tarek, care avea doar opt ani la acel moment.

Omar Sharif a jucat în mai mult de 60 de filme americane și franceze alături de Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand sau Henri Verneuil. Actorul a fost și unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume. La Olimpiada de Bridge de Deauville a jucat în echipa Egiptului, înfruntându-se cu echipa campionului mondial Giorgio Belladonna. Câțiva ani mai târziu a participat la un turneu internațional organizat de Lancia Team. Cum regulamentul spunea că în fiecare oraș al turneului câștigătorul primea o mașină, Omar a câștigat 24 de automobile.

Omar Sharif

De asemenea, a fost cunoscut și pentru pasiunea sa pentru caii de rasă și pentru cursele hipice. Omar Sharif va povesti la bătrânețe despre cariera sa de succes: “Mi-a dat glorie, dar mi-a dat și singurătate. Și mi-a lipsit mult propriul meu pământ, propriul meu popor și propria mea țară”.

Printre cuceririle lui amoroase s-au numărat actrița și cântăreața Barbra Streisand și actrița Catherine Deneuve. Pe 5 august 2003 a fost condamnat la închisoare pentru o lună pentru că a lovit un polițist și a fost nevoit să plătească o sumă considerabilă ca daune.

Omar Sharif a suferit o operație de by-pass în 1992 și un atac de cord doi ani mai târziu. În mai 2015, fiul său a informat publicul că marele actor suferă de boala Alzheimer și trei luni mai târziu, pe 10 iulie 2015, după doar șase luni de la moartea fostei sale soții, acesta a murit în urma unui atac masiv de cord într-un spital din Cairo, la vârsta de 83 de ani.

Comentarii
  • Mi-l amintesc pe Omar Sharif din filmul ,, Ultima cavalcada spre Santa Cruz ”,productie a studiourilor americane ! Se intampla asta in anul 1966 !Am cautat acest film deosebit si pe motorul de cautare GOOGLE,dar nu l-am gasit !

Lasă un comentariu