HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicOmar Sharif, sultanul seducției de la Hollywood

Omar Sharif, sultanul seducției de la Hollywood

Omar Sharif
DS TW

Omar Sharif, pe numele său real Michel Demitri Shalhoub, s-a născut pe 10 aprilie 1932 în Egipt, la Alexandria, și a fost fiul lui Joseph Shalhoub, un negustor de lemn prețios, și al lui Claire Saada, ambii imigranți libanezi din Zahle. Crescut în spiritul religiei greco-catolice melkite, tânărul s-a convertit la islam în 1955, pentru a se putea căsători cu frumoasa actriță Faten Hamama, partenera sa din filmul “Struggle in the Valley”, cu care a avut un băiat, Tarek, devenit un actor foarte cunoscut în lumea arabă.

Tânărul a urmat cursurile colegiului britanic Victoria din Alexandria, unde a studiat matematica, fizica, franceza, araba, engleza, greaca, italiana și turca. După ce a obținut diploma în matematică și fizică, a lucrat timp de cinci ani în fabrica tatălui său, apoi s-a înscris la cursurile de actorie de la Royal Academy of Dramatic Art din Londra.

În 1954, la vârsta de 22 ani, s-a reîntors în Egipt, unde l-a cunoscut pe compatriotul său, cineastul Yussef Shahin, care l-a distribuit în filmul “Sira` Fi al-Wadi”. Shahin a fost și cel care i-a propus să adopte numele de scenă Omar El Sharif.

În 1962, la vârsta de 30 de ani, a jucat rolul prințului deșertului Ali Ibn Kharish în primul său film occidental, Lawrence al Arabiei, regizat de David Lean, cu Peter O’Toole în rolul titular.

După succesul spectaculos al peliculei, Omar Sharif s-a mutat împreună cu fiul său la Hollywood, unde a semnat un contract pe 7 ani cu Studiourile Columbia Pictures. În aceeași perioadă s-a despărțit de soție, motivul fiind incompatibilitatea vieții de cuplu cu angajamentele lui ca actor internațional.

Omar Sharif

Anul 1965 i-a adus un nou succes, rolul din filmul Doctor Jivago, regizat de David Lean, pentru care a obținut cel de-al doilea Glob de aur, film în care a primit un rol, cel al lui Yuri, și micuțul Tarek, care avea doar opt ani la acel moment.

Omar Sharif a jucat în peste 60 de filme americane și franceze, apărând alături de Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand sau Henri Verneuil. Actorul a fost și unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume. La Olimpiada de Bridge de Deauville a jucat în echipa Egiptului, înfruntându-se cu echipa campionului mondial Giorgio Belladonna, iar câțiva ani mai târziu a participat la un turneu internațional organizat de Lancia Team. Cum regulamentul competițiilor internaționale prevedea ca în fiecare oraș al turneului laureatul să primească o mașină, Omar a câștigat 24 de automobile.

Omar Sharif

De asemenea, a fost cunoscut și pentru pasiunea sa pentru caii de rasă și pentru cursele hipice. Omar Sharif a spus la un moment dat despre cariera: “Mi-a dat glorie, dar mi-a dat și singurătate. Și mi-au lipsit mult propriul meu pământ, propriul meu popor și propria mea țară”.

Printre cuceririle lui amoroase s-au numărat actrița și cântăreața Barbra Streisand și actrița Catherine Deneuve.

Omar Sharif a suferit o operație de by-pass în 1992 și a avut un atac de cord doi ani mai târziu. În mai 2015, fiul său a informat publicul că marele actor suferă de boala Alzheimer și trei luni mai târziu, pe 10 iulie 2015, a încetat din viață în urma unui atac masiv de cord într-un spital din Cairo, la vârsta de 83 de ani.

DS TW
Latest comments
  • Mi-l amintesc pe Omar Sharif din filmul ,, Ultima cavalcada spre Santa Cruz ”,productie a studiourilor americane ! Se intampla asta in anul 1966 !Am cautat acest film deosebit si pe motorul de cautare GOOGLE,dar nu l-am gasit !

  • Filmul meu preferat cu Omar Sharif este “Mayerling”. Un actor si un om absolut extraordinar! Fac o mentiune catre persoana care a scris despre filmul “Ultima cavalcada spre Santa Cruz”. Filmul la care face refeerire este este din 1964, se numeste in original “Last ride to Santa Cruz” si nu l-a avut ca protagonist pe Omar Sharif. Dovada sta si filmografia sa pe care o gasiti aici https://www.imdb.com/name/nm0001725/

  • Excelent rol a făcut și în “NOAPTEA GENERALILOR”

leave a comment