HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseFeodora de Leiningen, sora vitregă a reginei Victoria

Feodora de Leiningen, sora vitregă a reginei Victoria

Feodora de Leiningen
DS TW

Feodora de Leiningen s-a născut pe 7 decembrie 1807 la Amorbach, în Bavaria, și a fost singura fiică a lui Emici Carl, Prinț de Leiningen, și a Prințesei Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld. Feodora și fratele ei mai mare, Carl, au fost frații vitregi ai reginei Victoria a Marii Britanii.

Tatăl copiilor a murit în 1814 și patru ani mai târziu, în mai 1818, mama lor s-a recăsătorit cu Prințul Eduard Augustus, Duce de Kent și Strathearn, care era cel de-al patrulea fiu al regelui George al III-lea. Anul următor a venit pe lume singura fiică a cuplului, micuța Victoria, care s-a născut pe 24 mai 1819 la Palatul Kensington din Londra. Viitoarea suverană a Angliei și-a pierdut tatăl în ianuarie 1820, când avea doar un an. Prințul Eduard, care avea la acel moment 52 de ani și era foarte mândru că fetița sa va deveni regină, a murit de pneumonie.

Cele două surori vitrege, Victoria și Feodora, au avut o relație apropiată, deși diferența de vârstă dintre ele era de 12 ani. Feodora era însă nerăbdătoare să părăsească definitiv reședința de la Palatul Kensington, pentru că mama era o ființă aspră și rece și va povesti mai târziu că “singurele ei momente fericite erau când mergea la plimbare cu Victoria și guvernanta acesteia, baroneasa Louise Lehzen, pentru că putea vorbi așa cum îi plăcea”.

Feodora de Leiningen
Feodora de Leiningen

Pe 18 februarie 1828, Feodora de Leiningen s-a căsătorit cu Ernst I, Prinț de Hohenlohe-Langenburg, la Palatul Kensington, nunta fiind aranjată de regina Adelaide a Marii Britanii. Prințul Ernst I era vărul primar al suveranei britanice și, înainte de ceremonie, cei doi se întâlniseră de doar două ori.

Feodora de Leiningen

După luna de miere, cuplul s-a stabilit în Confederația Germană, unde prințesa a trăit până la moartea ei, în 1872. Prințul nu avea niciun domeniu, cei doi au locuit într-un castel mare și incomod, Schloss Langenburg, și au avut șase copii: Carl Ludwig al II-lea, care îi va succeda pentru scurt timp tatălui său, prințesa Elise, care a murit la doar 19 ani, prințul Hermann, prințul Victor, prințesa Adelheid și prințesa Feodora, născută în 1839. Cele două surori vitrege, prințesa Feodora și regina Victoria, și-au scris  cu regularitate, iar când sora cea mare mergea în vizită în Marea Britanie primea o indemnizație de 300 de lire sterline, echivalentul a 28.000 de lire astăzi.

Fiica cea mică a Feodorei de Leiningen, Ducesa de Saxa-Meiningen, a murit la începutul anului 1872, la doar 32 de ani, în timpul unei epidemii de scarlatină, și mai târziu în același an a murit și sora cea mare a reginei Victoria.

Când i s-a comunicat vestea, suverana Angliei a scris în jurnalul său:

“Oare pot să scriu acest lucru? Draga mea, singura mea soră, draga mea Feodora nu mai este! Se odihnește în pace din această dimineață. Ce pierdere înfricoșătoare! Dragă mea soră, am sperat să vin să te văd! Împărăteasă Augusta mi-a telegrafiat pentru a-mi da vestea într-un mod cât se poate de delicat, am primit telegrama imediat după ce m-am întors de la Abergeldie, unde fusesem să văd pregătirile pentru primirea lui Bertie (fiul cel mare al reginei). Aceasta ar fi trebuir să fie o zi de bucurie pentru toți oamenii la Balmoral datorită revenirii dragului Bertie după boală, dar eu sunt aici, tristă și îndurerată, incapabilă să mă duc să-l întâmpin. Aceasta e voia lui Dumnezeu, dar pierderea este prea îngrozitoare pentru mine! Cât de bună și de înțeleaptă a fost iubita mea Feodora, cât de devotată mi-a fost, atât de pioasă și credincioasă. A plecat din acea lume, dar ce pierdere pentru cei care au rămas! A fost ultima mea rudă apropiată, ultima legătură cu copilăria mea!”

Feodora de Leiningen
Feodora de Leiningen
Feodore de Leiningen cu fiica ei, prințesa Adelheid
DS TW
Latest comment

leave a comment