HomeLocuri de povesteMari colecționariPrințul Albert, fondatorul Muzeului Albertina din Viena

Prințul Albert, fondatorul Muzeului Albertina din Viena

Prințul Albert
DS TW

Prințul Albert Casimir August de Saxonia, Duce de Teschen, s-a născut pe 11 iulie 1738 și a fost fiul cel mic al regelui August al III-lea al Poloniei și al reginei Maria Josepha de Austria, verișoară primară a împărătesei Maria Terezia.

Tânărul a fost ales de Arhiducesa Maria Cristina pentru a-i deveni soț, iar aceasta a fost o favoare specială pe care suverana Imperiului Habsburgic i-a făcut-o fiicei ei, în condițiile în care, de obicei, căsătoriile erau aranjate din rațiuni politice. Maria Cristina era însă copilul favorit al mamei, cele două aveau aceeași zi de naștere, iar Mimi, cum i se spunea în familie, nu era numai frumoasă, ci și deosebit de inteligentă.

Totuși, logodna și nunta cu Albert au fost amânate o perioadă, pentru că tatăl arhiducesei, împăratul Francisc I, era grav bolnav în momentul în care s-a decis această uniune, iar după moartea lui decorațiunile de la nunta cuplului au fost negre, deoarece familia imperială se afla încă în perioada doliului ținut pentru suveran.

Albert, mirele imperial, a primit după ceremonie ducatul de Teschen din Silezia austriacă și titlul de Duce de Teschen, iar în perioada 1765-1780 a fost guvernator al Ungariei, devenind mai târziu guvernator al Țărilor de Jos austriece. Albert și Maria Cristina au avut un singur copil, pe prințesa Cristina de Saxonia, care a murit pe 17 mai 1767, la doar o zi după naștere.

Mai târziu, cuplul l-a adoptat pe nepotul arhiducesei, unul dintre cei 16 copii ai fratelui ei, Leopold, și ai Mariei Ludovica a celor Două Sicilii, ambii morți în 1792. Arhiducele Carol de Austria a fost crescut cu multă dragoste la curtea mătușii și a devenit mai târziu feldmareșal în armata austriacă. După moartea Mariei Cristina, răpusă în timpul unei epidemii de tifos pe 24 iunie 1798, prințul Albert a trăit numai pentru colecția sa de artă.

În sălile impresionantului palat-muzeu Albertina pe care l-a înființat la Viena sunt expuse peste 65.000 de desene și aproximativ un milion de lucrări de grafică, de la operele marilor maeștri la cele ale artiștilor moderni. Vizitatorii muzeului pot admira desene și picturi ale lui Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt, Rubens, Claude Lorrain, Eugène Delacroix, Édouard Manet, Paul Cézanne, iar dintre artiștii secolului XX sunt reprezetați mai ales cei austrieci: Egon Schiele, Gustav Klimt sau Oskar Kokoschka.

Prințul Albert

Prințul a construit un cenotaf impresionant pentru Maria Cristina în Biserica Augustiniană. În ornamentele acestui mormânt, o lucrare a celebrului sculptor neoclasic Antonio Canova, nu există niciun simbol creștin, ci mai multe motive francmasone, simboluri și figuri de doliu care erau folosite în perioada creștină timpurie. Arhiducele Albert a murit pe 10 februarie 1822 și a fost înmormântat lângă soție și fiica lor, în Cripta Capucinilor din Viena.

DS TW
No comments

leave a comment