AcasăRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialPrințul Ion Șerban Filotti Cantacuzino, arestat de autoritățile comuniste

Prințul Ion Șerban Filotti Cantacuzino, arestat de autoritățile comuniste

 

Ion Șerban Filotti Cantacuzino s-a născut pe 7 noiembrie 1908, București, fiind fiul prințului Ioan Radu Cantacuzino, care a fost inginer, și al actriței Maria Filotti și nepot al eminentului medic Ioan Cantacuzino.
După terminarea Liceului Militar „Mănăstirea Dealu”, tânărul urmează studii universitare de filosofie, iar în 1931 își susține teza de licență în litere și filozofie. În 1935 devine doctor în medicină și chirurgie și un an mai târziu, în 1936, Universitatea din Paris îi acordă diploma de medic legist psihiatru.

 

Tânărul se întoarce în țară, dar, fiind pasionat de cinematografie, începe să scrie cronici de film și să realizeze la Radio România „Cronica cinematografică”, un program de analiză cinematografică. În plus, scrie scenarii și regizează filme documentare și realizează mai multe studii dedicate cinematografiei, printre care Uzina de basme, Întâlniri cu cinematograful, Note pentru azi, De amore, Momente din istoria filmului românesc, Jean Mihail, Filmul românesc de altădată.

 

În același an tânărul se căsătorește cu Elena Warthiadi cu care va avea doi băieți: pe istoricul Gheorghe I. Cantacuzino și pe Șerban Cantacuzino, care a debutat pe scenă la doar 11 ani alături de Maria Filotti, celebra sa bunică, și care a devenit actor.

În 1941 este numit director al Centrului Național al Cinematografiei și participă la realizarea unor pelicule ca „Odessa în flăcări”, o coproducție româno-italiană care a fost regăsită întâmplător în 2004 în arhivele studiourilor Cinecittà din Roma, a cărei protagonistă era actrița basarabeancă Maria Cebotari, și „O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu, film care a avut premiera în martie 1943, la Cinema ARO și care, în 1953, va fi tăiat de cenzura comunistă. Din păcate, secvențele înlăturate de cenzori s-au pierdut pentru totdeauna.

 

 

Societară de onoare a Teatrului Național, mama sa reușește să revitalizeze „Teatrul Mic” pe care bucureștenii îl cunoșteau drept „Teatrul Mariei Filotti”, dar în timpul războiului clădirea teatrului este distrusă din cauza bombardamentelor.

Maria Filotti reușește după război, cu împrumuturi de la bănci și cu ajutorul fiului său, să ridice o nouă clădire a Teatrului Mic unde vor juca, până la naționalizare, mari actori precum Grigore Vasiliu Birlic și Radu Beligan.

 

 

După venirea comuniștilor la putere, medicul-cineast este arestat pentru că tratase un pacient care fusese legionar, fiind acuzat că a tăinuit autorităţilor acest lucru. În 1949 a fost condamnat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale și favorizarea infractorului”, executând o pedeapsă de un an de închisoare la Penitenciarul Jilava și fiind eliberat cu greu, la intervenţiile mamei sale, actrița Maria Filotti. Un an mai târziu, în martie 1951, a fost rearestat şi anchetat „pentru crime contra păcii” la Penitenciarul Jilava, primind numărul matricol 865.
Pe 23 ianuarie 1953, prin decretul nr. 43 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Socialiste Române, Mariei Filotti i se acordă titlul de „Artist al Poporului” pentru meritele deosebite în artă și pentru activitatea sa merituoasă. Marea actriță va muri trei ani mai târziu, pe 5 noiembrie 1956 în București, la vârsta de 73 de ani.

După ce este eliberat după cea de-a doua detenție, medicului Cantacuzino i se interzice să mai lucreze în cinematografie, dar i se permite să profeseze ca medic psihiatru la Spitalul Brâncovenesc până în 1975.

Doctorul Ion Șerban Filotti Cantacuzino a murit la București, în noaptea de 26 iulie 1975, la vârsta de 67 de ani, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu