AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseSarah Churchill, “Favorita” de la curtea Angliei

Sarah Churchill, “Favorita” de la curtea Angliei

Charles Jervas: Portretul al lui Sarah Churchill, Duchess of Marlborough (1660-1744)

Ducesa Sarah Churchill, Sarah Jennings s-a născut pe 5 iunie 1660, cel mai probabil la Casa Holywell, Hertfordshire, fiind fiica lui Richard Jennings, membru marcant al Parlamentului. Tatăl ei a intrat în contact cu Iacob, Duce de York, viitorul rege Iacob al II-lea, în 1663, în timpul negocierilor pentru recuperarea unei moșii în Kent, care fusese proprietatea soacrei sale. Datorită acestei relații, sora lui Sarah, Frances, a fost numită doamnă de onoare în suita ducesei de York, Anne Hyde. Când Frances a renunțat la funcție pentru că s-a căsătorit cu un catolic, Iacob a avut grijă de familia ei, atfel că în 1673 sora mai mică, Sarah, a intrat la curte ca doamnă de onoare pentru cea de-a doua soție a lui Iacob, Mary de Modena.

Sarah a devenit apropiată de tânăra prințesă Anne, fiica lui Iacob din prima căsătorie, în jurul anului 1675 și prietenia dintre cele două s-a consolidat odată cu trecerea timpului. La sfârșitul anului 1675, când adolescenta avea 15 ani, l-a întâlnit pe John Churchill, care era cu 10 ani mai mare decât ea. Churchill, care fusese iubitul metresei regelui Carol al II-lea, Barbara Palmer, nu era bogat, moșiile lui fiind înglodate în datorii și familia ei s-a împotrivit acestei relații, dar în 1677, după ce fratele lui Sarah, Ralph, a murit, ea și-a înfruntat părinții și s-a căsătorit în secret cu John în iarna anului 1677.

John și Sarah erau protestanți într-o curte predominant catolică. Căsătoria a fost anunțată numai Ducesei de York și unui cerc mic de prieteni. Când Sarah a rămas însărcinată, mariajul a fost anunțat public, pe 1 octombrie 1678, iar ea s-a retras de la curte pentru a da naștere primului copil, Harriet, care va muri în copilărie. Când Ducele de York a plecat într-un exil auto-impus în Scoția, cuplul John și Sarah l-a însoțit, iar viitorul rege

Ducesa Sarah Churchill

Carol al II-lea le-a răsplătit loialitatea numindu-l pe John baron de Eyemouth în Scoția. Ducele de York s-a întors în Anglia după ce tensiunea religioasă s-a diminuat, iar Sarah a fost numită doamnă de onoare pentru Prințesa Anne.

Ducesa Sarah Churchill
Ducesa Sarah Churchill
Ducesa Sarah Churchill

După moartea reginei Mary a II-a de variolă în 1694, William al III-lea a restabilit onorurile pentru prințesa Anne, într-un efort de a-și mări popularitatea în fața englezilor, și i-a oferit un apartament la Palatul St James. De asemenea, el l-a reabilitat pe contele de Marlborough în toate titlurile și onorurile sale și l-a exonerat de orice acuzație din trecut. Totuși, temându-se de influența puternică a lui Sarah, William a ținut-o pe Anne departe de treburile guvernamentale și nu a numit-o regentă, deși ea devenise acum moștenitoare aparentă.

În 1702, regele William al III-lea a murit, iar Anne a devenit regină. Imediat i-a oferit soțului prietenei sale, John Churchill, un ducat, pe care inițial Sarah l-a refuzat. Atunci Anne a oferit familiei Marlborough un venit de 5000 de lire pe an pe viață și un venit suplimentar de 2000 de lire pe an din averea ei, iar cuplul a acceptat în cele din urmă și ducatul. Sarah a primit cele mai înalte titluri deținute de o femeie în regat, iar ducele a acceptat Ordinul Jartierei și pe cel de general căpitan de armată.

Ducesa Sarah Churchill

În cea mai mare parte a domniei lui Anne, ducele de Marlborough a fost plecat în străinătate luptând în Războiul Succesiunii Spaniole, în timp ce Sarah a rămas în Anglia. În ciuda faptului că era cea mai puternică femeie din regat, în afară de regină, ea apărea rareori la ceremoniile curții.

În 1711 s-a produs un dezacord politic major cu regina Angliei, când Sarah a insistat ca ginerele ei, Charles Spencer, al 3-lea conte de Sunderland, să fie admis în Consiliul Privat. Anne a refuzat să-l numească și atunci Sarah a declarant că nu crede că ar mai putea vreodată deveni prietene adevărate.

După ruptura definitivă cu suverana, Sarah și John Churchill au fost înlăturați de la curte, dar s-au întors după moartea ei, în 1714, și urcarea pe tron a regelui George I. Ulterior a avut neînțelegeri cu mai multe persoane importante, printre care cea cu fiica sa, Henrietta Godolphin, a II-a Ducesă de Marlborough, cu primul ministru Robert Walpole, cu regele George al II-lea al Marii Britanii și cu soția acestuia, regina Caroline.

John Churchill a murit în Windsor în 1722, neavând niciun moștenitor de sex masculin. Titlul ducal a fost moștenit de cea mai mare fiică a cuplului, Henrietta Godolphin, Ducesă de Marlborough. Sarah, care a devenit administrator al averii ducelui, a organizat o înmormântare magnifică pentru soțul ei.

Influenta Sarah a murit la vârsta de 84 de ani, pe 18 octombrie 1744, la Casa Marlborough, și a fost înmormântată la reședința de la Blenheim. Era extrem de bogată, dar a fost foarte puțin regretată de propria ei familie, deși, datorită puterii ei, reușise să intermedieze membrilor familiei sale relații cu cele mai mari familii aristocratice btitanice.

Ducesa Sarah Churchill
Niciun comentariu

Lasă un comentariu