HomeMonarhieSimțul datoriei până în ultima clipă: Regina Wilhelmina

Simțul datoriei până în ultima clipă: Regina Wilhelmina

Wilhelmina Helena Pauline Maria s-a născut pe 31 august 1880 la Palatul Noordeinde din Haga și a fost singurul copil al regelui William al III-lea și al Emmei din Waldeck și Pyrmont. Fetița a avut o relație strânsă cu părinții, în special cu tatăl ei, care avea 63 de ani când s-a născut micuța.

Conform sistemului de succesiune semi-salic care a fost în vigoare în Țările de Jos până în 1887, Wilhelmina era a treia moștenitoare la tron la naștere. Tatăl ei avusese trei fii cu prima soție, Sophie din Württemberg, dar doi dintre ei muriseră înainte de nașterea Wilhelminei. Prințul Wilhelm de Orania s-a retras la Paris unde a dus o existență bulevardieră și a murit în 1879, la vârsta de 38 de ani, cu 11 ani înaintea propriului tată și cu un an înainte de nașterea Wilhelminei. Prințul Mauritz a murit la vârsta de 7 ani, iar Prințul Alexander a murit în 1884, de tifos.

 

 

Singurele alte rude de sex masculin supraviețuitoare din Casa de Orania în momentul nașterii prințesei erau unchiul ei, Frederick, care a murit în 1881, când Wilhelmina avea un an, și al treilea frate vitreg, Alexander, care a murit înainte ca fetița să împlinească patru ani. În 1887, regele William al III-lea, în vârstă de 70 de ani, și tânăra sa soție au abandonat în cele din urmă speranța nașterii unui fiu și au luat decizia pragmatică de a stabili succesiunea în favoarea singurului copil supraviețuitor, micuța Wihelmina.

 

Regele a murit pe 23 noiembrie 1890, iar Wilhelmina, în vârstă de 10 ani, a devenit regină a Olandei, în timp ce mama sa a fost numită regentă. În 1895, Wilhelmina a vizitat-o pe regina Victoria a Regatului Unit, care a scris în jurnalul său: “Tânăra regină… încă are părul liber, este zveltă și grațioasă și face impresia unei fete foarte inteligente și foarte drăguțe. Vorbește limba engleză bine, știe să se comporte și are maniere fermecătoare”.

Pe 6 septembrie 1898, Wilhelmina a depus jurământul la Nieuwe Kerk din Amsterdam. Era conștientă de ceea ce se așteaptă de la ea, dar era o tânără puternică, cu spirit de acțiune, care vorbea și gândea corect. Detesta politicienii, dar, în schimb, își exprima deschis dragostea față de oameni.

Pe 7 februarie 1901 la Haga, regina Wilhelmina s-a căsătorit cu ducele Henric de Mecklenburg-Schwerin. Deși i-a fost devotată soțului său în momentul mariajului, s-a dovedit, pe termen lung, că a făcut o căsătorie nefericită și s-a limitat la îndeplinirea obligației de a produce un moștenitor. Prințul Henry era cunoscut pentru numeroasele sale afaceri extraconjugale, dintre care cel puțin una s-a soldat cu nașterea unor urmași nelegitimi.

 

La nouă luni după căsătorie, pe 9 noiembrie, Wilhelmina a suferit un avort spontan, iar pe 4 mai 1902, ea a născut un copil prematur care a murit în scurt timp. Următoarea ei sarcină s-a încheiat cu un alt avort pe 23 iulie 1906. În această perioadă, moștenitorul prezumtiv al reginei Wilhelmina a fost vărul ei primar, William Ernest, Marele Duce de Saxa-Weimar-Eisenach, iar următoarea în linia de succesiune a fost verișoara ei, Marie Alexandrine din Saxa-Weimar-Eisenach.

 

Nașterea prințesei Juliana, prima și singura fiică a reginei, pe 30 aprilie 1909, a fost întâmpinată cu multă bucurie pentru că venea după opt ani de căsătorie fără copii, apoi regina avea să sufere alte două avorturi pe 23 ianuarie și 20 octombrie 1912.

Înainte de începerea Primului Război Mondial, Wilhelmina l-a vizitat pe puternicul împărat german Wilhelm al II-lea. Împăratul s-a gândit că o poate impresiona spunându-i: “Paznicii mei au o înălțime de șapte picioare, iar ai tăi ajung doar până la umerii lor”. Regina a zâmbit politicos și a răspuns: “Destul de adevărat, Majestatea Ta, dar când deschidem digurile în Olanda, apa este adâncă de zece metri!”.

 

Datorită influenței sale politice, Țările de Jos au rămas neutre în timpul Primului Război Mondial, dar, cu toate acestea, aliații au interceptat toate navele olandeze restricționând importurile pentru a se asigura că mărfurile nu vor ajunge în Germania. Mai mult, Revoluția rusă din 1917 a costat-o pe regină aproape 20% din activele sale financiare.

Fiind femeie, Wilhelmina nu putea fi comandant suprem al armatei, dar totuși a folosit fiecare ocazie pe care a avut-o pentru a inspecta forțele Coroanei, a făcut vizite neanunțate pentru a vedea cu ochii săi realitatea pentru că își dorea o armată mică, dar bine pregătită, bine echipată și era foarte nemulțumită de politicienii din guvernele sale care erau întotdeauna dornici să reducă bugetul militar.

 

Tulburările civile au cuprins Olanda după sfârșitul războiului, acestea fiind stimulate și de sfârșitul tragic al Imperiului Țarist. În loc de o revoluție violentă, liderul socialist olandez Pieter Jelles Troelstra milita pentru demisia guvernului existent și renunțarea la monarhie, dorind să câștige controlul Parlamentului în alegeri cu sprijinul clasei muncitoare.

Totuși, popularitatea reginei Wilhelmina a ajutat la restabilirea încrederii în guvern. A reușit să recâștige sprijinul oamenilor, plimbându-se alături de fiica ei prin mulțimile care invadaseră străzile într-o trăsură deschisă. La sfârșitul Primului Război Mondial, Kaiserul Wilhelm s-a refugiat în Olanda, unde i s-a acordat azil politic datorită legăturilor sale cu familia regală olandeză, iar când Aliații au încercat să o determine să îl predea pe Kaiser, Wilhelmina i-a chemat pe ambasadorii acestora și le-a ținut prelegeri despre dreptul la azil.

 

 

Regina Wilhelmina avea o înțelegere profundă a problemelor economice, și-a folosit averea personală moștenită de la familie pentru a face mai multe investiții în Statele Unite, iar această decizie a transformat-o în cele din urmă cea mai bogată femeie din lume și prima femeie miliardară în dolari. Între anii 1920 și 1930, Olanda avea să devină o putere industrială recunoscută datorită investițiilor reginei, iar principalele ei scopuri au fost îmbunătățirea protecției împotriva inundațiilor și crearea de terenuri suplimentare pentru agricultură.

În 1939, guvernul a propus înființarea unei tabere pentru refugiați lângă orașul Apeldoorn pentru evreii germani care fugeau de regimul nazist. Cu toate acestea, Wilhelmina a intervenit pentru că a considerat că locația aleasă este prea aproape de reședința de vară a familiei regale, iar dacă printre fugari ar fi fost și spioni, aceștia ar fi fost la câțiva pași de Palatul Het Loo. După lungi discuții, tabăra a fost ridicată în cele din urmă la aproximativ 10 km de satul Westerbork.

În afară de rezolvarea problemelor economice și de securitate, regina Wilhelmina a folosit anii ’30 pentru a găsi un soț potrivit pentru fiica ei, Juliana, ceea ce s-a dovedit a fi o sarcină dificilă, deoarece voia ca acest soț să fie protestant și să aibă descendență regală. Datorită acestor condiții mulți pretendenți din Regatul Unit și Suedia au fost respinși. În cele din urmă, mama și fiica au găsit un candidat potrivit în prințul german Bernhard din Lippe-Biesterfeld, dar Wilhelmina a cerut, prin avocații săi, elaborarea unui acord prenupțional foarte detaliat, care specifica exact ce putea face și ceea ce îi era interzis viitorului ei ginere.

 

Pe 10 mai 1940, Germania a invadat Olanda, iar regina Wilhelmina, în vârstă de aproape șaizeci de ani, a fugit cu familia sa din Haga și s-a îmbarcat pe HMS Hereward, un distrugător britanic trimis de regele George al VI-lea pentru a-i facilita traversarea peste Marea Nordului.

Există încă o dezbatere cu privire la plecarea familiei regale. Unii istorici spun că evacuarea în Regatul Unit a fost planificată cu ceva timp înainte, cel puțin de la sfârșitul anului 1939. Alții afirmă că regina s-a urcat pe distrugător cu intenția de a merge în provincia olandeză Zeelanda, aflată în partea de vest a țării, care încă nu fusese cucerită. Cu toate acestea, de-a lungul călătoriei, a devenit clar că, datorită avansării forțelor germane, nici în Zeelanda regina nu era în siguranță, astfel că nava a plecat spre Marea Britanie. Wilhelmina a ajuns în Regatul Unit pe 13 mai, planificând să se întoarcă în Olanda cât mai curând posibil. Forțele armate olandeze, în afară celor din Zeelanda, aveau să se predea două zile mai târziu, pe 15 mai.

 

În Marea Britanie, regina Wilhelmina a preluat conducerea guvernului olandez în exil, înființând un centru de comandă și comunicând imediat un mesaj poporului ei. Relațiile dintre noul guvern și regină au fost tensionate, iar aversiunea reciprocă a crescut pe măsură ce războiul a înaintat.

Regina a continuat să fie cea mai proeminentă figură a exilului, datorită experienței și cunoștințelor sale, ceea ce i-a adus respectul și sprijinul ceilorlalți lideri ai lumii. Pe de altă parte, noul guvern olandez nu avea un parlament pe care să se sprijine, iar premierul olandez Dirk Jan de Geer a crezut că aliații nu vor câștiga și a intenționat să deschidă negocieri cu Germania pentru a face o pace separată. Prin urmare, Wilhelmina a încercat să-l îndepărteze pe De Geer de la putere și, în cele din urmă, a reușit.

 

 

În timpul războiului, fotografia reginei Wilhelmina a fost un semn al rezistenței împotriva germanilor. La fel ca Winston Churchill, Wilhelmina a transmis mesaje olandezilor prin Radio Oranje și l-a numit pe Adolf Hitler “inamicul principal al omenirii”. Discursurile ei difuzate târziu în noapte erau așteptate cu nerăbdare de cetățenii Olandei, care trebuiau să se ferească de vecini și să asculte pe furiș mesajele reginei.

Wilhelmina a mers într-o vizită în Statele Unite în perioada 24 iunie – 11 august 1942, fiind invitată a guvernului SUA. A fost în Lee, Massachusetts, a vizitat New York, Boston și Albany și s-a adresat Congresului american pe 5 august 1942, fiind prima regină care a făcut acest lucru.

 

În timpul operațiunii Steinbock, regina Wilhelmina era aproape să fie ucisă de o bombă care i-a deteriorat grav reședința din Londra aflată în apropierea South Mimms. În 1944, Wilhelmina a devenit prima femeie din ultimii 500 de ani, alta decât reginele Regatului Unit, care a primit Ordinul Jartierei, iar Churchill a descris-o drept “singurul om adevărat dintre reprezentanții guvernelor aflate în exil la Londra”.

Când Olanda a fost eliberată de naziști, în 1945, regina a fost dezamăgită să vadă că aceleași partide politice de dinainte de război au preluat puterea. Wilhelmina a luat decizia de a nu se întoarce la palatul ei, ci de a se muta într-un conac din Haga, unde a locuit timp de opt luni, apoi a călătorit prin țară pentru a motiva oamenii, folosind uneori bicicleta în loc de mașină, și peste tot a fost primită călduros de populație.

 

Totuși, eforturile pe care le-a făcut și-au pus amprenta asupra stării ei de sănătate, forțând-o să-și cedeze temporar îndatoririle monarhice prințesei Juliana pentru câteva luni de la sfârșitul anului 1947. A luat în considerare chiar abdicarea, dar fiica ei a rugat-o să rămână în continuare pe tron pentru stabilitatea națiunii. Wilhelmina și-a dorit să facă acest lucru, dar epuizarea a forțat-o să renunțe din nou la îndatoririle monarhice în favoarea Julianei pe 12 mai 1948.

Consternată de pierderea Indoneziei, regina a abdicat pe 4 septembrie 1948, după o domnie de 57 de ani și 286 de zile, lăsându-i coroana Julianei, dar fiind denumită în continuare “Alteța Sa Regală Prințesa Wilhelmina a Olandei”.

 

Nemaifiind regină, Wilhelmina s-a retras la Palatul Het Loo, limitându-și la minim aparițiile publice. A făcut o excepție atunci când Olanda a fost devastată de inundațiile din 1953 și încă o dată, cu puținele forțe pe care le mai avea, a călătorit în toată țara pentru a încuraja poporul olandez. În ultimii ani, și-a scris autobiografia, intitulată Eenzaam, maar niet alleen (Singură, dar nu singură), în care a povestit evenimentele din viața ei și și-a dezvăluit puternicele sentimente religioase.

 

Wilhelmina a murit la Palatul Het Loo la vârsta de 82 de ani, pe 28 noiembrie 1962 și a fost înmormântată în cripta familiei regale din Nieuwe Kerk, Delft, pe 8 decembrie. La solicitarea ei și contrar protocolului, înmormântarea a fost complet albă pentru a transmite astfel, conform credinței ei, că moartea pământească este începutul vieții veșnice.

 

Latest comment

leave a comment