HomeEroii României moderneUltima scrisoare a lui Nicolae Bălcescu

Ultima scrisoare a lui Nicolae Bălcescu

Nicolae Bălcescu
DS TW

Corespondenţa dintre Nicolae Bălcescu şi Ion Ghica a cuprins 89 de scrisori trimise în perioada 1848 – 1852. Iată ultima dintre ele:

Napoli, 11 Oct. 1832

Iubite Ghica,

Ţi-am scris de la Malta la 1 Oct. Aici am sosit la 4 Oct. Nădăjduiam să pot şedea mai multe zile în Neapol, dar aerul nu-mi prieşte deloc. Sunt silit să plec. Vream însă a aştepta sosirea lui Paleologu la 14, care poate a-mi aduce ceva şi de la tine. Aici doctorii şi mulţi din locuitorii Romei mă povăţuesc a nu merge în acest oraş, căci e foarte umed iarna şi n’oi fi bine. Aceasta m-a făcut a mă hotărî a trece la Palermo, a cărei climă e dovedită de cea mai bună din toată Italia pentru o boală ca a mea.

Dar iată ce se mai ivi astăzi. Poliţia îmi cere, ca să pot sta aci şi mai ales a trece în Sicilia, o chezăşie din partea vreunei persoane cunoscute de aci, că am mijloace de traiu şi că nu mă voiu amesteca în politica lor. Apoi eu nu cunosc pe nimeni aci, nici consul turc nu e, nici la vreun bancher n-am recomandaţie, neîngrijind de aceste toate, căci n-aveam de gând a mă opri aci.

Acestea le-am tălmăcit poliţiei, dar îmi răspund că aşa e regulamentul lor pentru străini. Deci te rog să îmi capeţi de acolo vreo scrisoare de recomandaţie pentru cineva la Neapol şi Palermo, care să dovedească că nu sunt vagabond şi să pot trăi în pace. Aceste scrisori să mi le trimiţi, te rog, îndată cu vaporul ce pleacă de-acolo la 2, ca la 4 Nov. să le am aci, ca să pot trece cât mai curând la Palermo, căci şederea aci mi-e vătămătoare.

Adio, iubite Ghica, nu te supăra de aceste belele ce aduc și cred-mă al tău iubit prieten.

Nicolae Bălcescu

DS TW

leave a comment