HomeVizionariiMedici și oameni de științăVictor E. Frankl: Omul în căutarea sensului vieții

Victor E. Frankl: Omul în căutarea sensului vieții

DS TW

Viktor Emil Frankl s-a născut pe 26 martie 1905 la Viena și a fost fiul lui Gabriel Frankl, funcționar public în Ministerul Serviciilor Sociale, și al Elsei. Interesul lui pentru psihologie a apărut în timpul liceului, când s-a înscris la cursurile serale ale Centrului de educație pentru adulți, în aceeași perioadă începând o corespondență cu psihanalistul Sigmund Freud. După absolvirea gimnaziului în 1923, a studiat medicina la Universitatea din Viena, specializându-se în neurologie și psihiatrie, cu accent pe depresie și sinucidere.

Între 1928 și 1930, în timp ce era încă student la medicină, a organizat câteva centre speciale de consiliere pentru tineri, pentru că era preocupat de numărul mare de sinucideri în rândul adolescenților, programul fiind finanțat de administrația orașului Viena, iar studenții îl puteau urma gratuit. Cert este că în 1931 niciun student vienez nu s-a sinucis, iar succesul acestui proiect a atras atenția psihoterapeutului Wilhelm Reich, care l-a invitat la Berlin.

După ce și-a obținut doctoratul în 1930, Frankl s-a angajat la Spitalul de Psihiatrie Steinhof, unde era responsabil de pavilionul pentru femei sinucigașe. Timp de patru ani, între 1933 și 1937, a tratat nu mai puțin de 3.000 de paciente în fiecare an. În 1937, și-a deschis un cabinet privat, dar, după anexarea Austriei de către naziști, dreptul său de a trata pacienții a fost limitat.

 

În 1940, Victor E. Frankl s-a alăturat Spitalului Rothschild ca șef al secției de neurologie, acesta fiind singurul spital din Viena care încă mai primea pacienți evrei. Înainte de a fi el însuși deportat într-un lagăr de concentrare, medicul a ajutat numeroase persoane să scape de programul de eutanasie pus la cale de ocupanți, program care viza persoanele cu dizabilități.

Un an mai târziu, doctorul s-a căsătorit cu Tilly Grosser, care era asistentă medicală la spitalul Rothschild, la scurt timp după ce s-au căsătorit, tânăra a rămas însărcinată, dar a fost forțată de naziști să avorteze.

În septembrie 1942, Viktor, părințiii lui și Tilly au fost arestați și deportați în ghetoul Terezin, la nord de Praga, apoi mutați în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Tatăl lui, Gabriel, a murit în lagărul de la Terezin, în 1942. Tilly avea să moară în lagărul de concentrare Bergen Belsen. Mama și fratele doctorului, Walter, au fost amândoi uciși la Auschwitz. Singura care a reușit să scape a fost sora lui, Stella, care plecase la timp în Australia.

Frankl a fost selectat pentru transfer într-un lagăr de muncă, a fost dus la Kaufering și mai târziu la Tuerkheim (unde s-a îmbolnăvit de febră tifoidă), ambele fiind tabere subsidiare ale lagărului Dachau din Bavaria.

După eliberarea din 27 aprilie 1945, la scurt timp după întoarcerea la Viena, după experiențele traumatizante prin care trecuse în cei trei ani de teroare în lagărele naziste, Viktor Frankl a scris “Omul în căutarea sensului vieții” (Man’s Search for Meaning), carte ce conține povestea vieții unui om care, dintr-un număr, a redevenit o persoană. Traducerea în engleză a volumului a fost publicată în 1959 și a devenit un bestseller internațional, iar în 1991 a fost numită una dintre cele mai influente zece cărți din SUA de Biblioteca Congresului american.

În 1947, Victor E. Frankl s-a căsătorit cu cea de-a doua sa soție, Eleonore “Elly” Katharina Schwindt, o catolică practicantă, iar cuplul și-a respectat reciproc credința, mergând împreună atât la biserică, cât și la sinagogă și sărbătorind și Crăciunul, și Hanuka. Cei doi au avut o fiică, Gabriele, care a devenit psiholog pentru copii.

După război, medicul a devenit șeful secției de neurologie a Spitalului Clinic din Viena și și-a deschis un mic cabinet privat în casa sa, lucrând activ cu pacienții până la pensionare, în 1970. În această perioadă a publicat 39 de cărți, care au fost traduse în 49 de limbi, și a primit 29 de diplome onorifice de doctor.

Viktor Emil Frankl a murit de insuficiență cardiacă pe 2 septembrie 1997, la vârsta de 92 de ani, și a fost înmormântat în secțiunea evreiască a cimitirului central din Viena.

Sursa: viktorfrankl.org

DS TW
No comments

leave a comment