HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicWallace Beery: Din arena circului în studiourile de la Hollywood

Wallace Beery: Din arena circului în studiourile de la Hollywood

Wallace Beery
DS TW

Wallace Beery s-a născut pe 1 aprilie 1885 în Missouri, Statele Unite, și a fost fiul unui om de afaceri care spera că băiatul îi va călca pe urme. În 1890, familia s-a mutat în Kansas City, unde funcționa faimosul circ Ringling, al cărui admirator entuziast a devenit în scurt timp micul Wallace. La vârsta de 16 ani, a reuşit să fie angajat în trupa circului și timp de doi ani a colindat America, muncind din greu pentru a face față proiectelor artistice. „Este, în acest gen de existenţă, spunea el, o forţă atât de atractivă încât şi astăzi aş vrea să duc acea viaţă rătăcitoare şi minunată”.

Wallace Beery a devenit dresor și mai târziu îi plăcea mult să-și povestească amintirile: „Când pantera neagră se apropia de elefant, acesta, cu o mişcare a trompei, o arunca până la tavan într-un timp mai scurt decât îi trebuie unei mingi să parcurgă acelaş spaţiu. Am învăţat să cunosc elefanţii trăind printre ei. Un elefant poate sa fie un amic duios şi fidel, dar poate să fie tot atât de bine şi un duşman redutabil. Totul depinde de felul cum te porţi cu el şi pot spune că am fost — studiind de aproape fiecare animal — prietenul personal al fiecăruia.

Wallace Beery

Fiecare elefant are, ca şi omul, caracterul său, maniera sa personală de a fi; impresiunile lor se bazează pe mii de detalii. A cunoaşte fiecare din ele, a trăi în intimitatea lor, e o artă, şi în acelaşi timp, o ştiinţă! Unul din lucrurile esenţiale este să nu-ţi baţi joc niciodată de ele; acesta e un joc periculos şi cel mai sigur mijloc de a pierde stima lor”.

După un timp îndelungat petrecut în tovărăşia elefanţilor, Wallace Beery a debutat ca dansator, apoi a fost distribuit în diverse piese de teatru.

În 1913, ajunsese un comedian cunoscut și și-a făcut debutul în film, în studiourile Esseny din Chicago, în rolul unui servitor suedez.

În acea perioadă, casa de filme l-a trimis cu o trupă în Japonia, dar pelicula programată pentru filmare nu s-a mai turnat, pentru că izbucnise Primul Război Mondial. Actorul a revenit în Statele Unite și a cunoscut un mare succes pentru rolurile din filmele: „Cei patru cavaleri ai Apocalipsului”, „Cei trei muşchetari”, „Craiul pădurilor”, „Lumea pierdută” sau „Fecioara din Stambul”.

Wallace Beery
Wallace Beery

Primul său film cu sunet a fost „The Big House”, despre care a mărturisit: „Subiectul acestui film m-a atras atât de mult, încât cred că am pus în jocul meu toată măsura talentului. Punctul de vedere social pe care-l susţine este atât de pasionat, încât am fost complet transportat de acţiune. Şi ce distribuţie minunată: Chester Morrins, Robert Montgomery, Lewis Stone, Georges Marion, Witt Jennings, etc… Şi George Hill este regele regişorilor!”

Wally, cum era alintat Wallace Beery, a fost un admirator al aviaţiei, a avut brevet de pilot pentru toate tipurile de avioane și deseori, din pasiune pentru zbor, urca la bord și devenea pilot pentru zboruri de linie. În plus, juca golf, bridge, era un mare iubitor de câini, avea două automobile, era considerat un virtuos al pianului, citea mult iubea opereta.

Actorul a fost căsătorit cu Gloria Swanson, dar mariajul a rezistat doar doi ani. Cea de-a doua sa soție a fost actrița Rita Gilman, de care a divorțat în 1939.

Beery a încetat din viață în urma unui atac de cord pe 15 aprilie 1949 și a fost înmormântat la Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California. Pe inscripția de pe mormântul său scrie: „Nimeni nu este indispensabil, dar unii sunt de neînlocuit”.

DS TW
No comments

leave a comment