HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicVeronica Lake, amintirea Hollywood-ului de aur

Veronica Lake, amintirea Hollywood-ului de aur

Veronica Lake
DS TW

Veronica Lake s-a născut pe 14 noiembrie 1922 în cartierul Brooklyn din New York City, fiind fiica lui Harry Eugene Ockelman, un inginer de origine germană care lucra pentru o companie petrolieră. Bărbatul a murit într-o explozie în Philadelphia în 1932, iar mama fetiței, Constance Frances Charlotta, s-a recăsătorit un an mai târziu cu  Anthony Keane, un jurnalist de origine irlandeză. Familia a locuit în localitatea Saranac Lake din statul New York, unde copila a fost înscrisă la St Bernard’s School. A fost apoi trimisă la Villa Maria, un internat catolic pentru fete din Montreal, Canada, de unde a fost exmatriculată. Actrița va povesti mai târziu că a urmat cursurile Universității McGill și un curs pregătitor de medicină, pentru că și-ar fi dorit să devină chirurg, dar a fost nevoită să renunțe la planuri. După ce tatăl ei vitreg s-a îmbolnăvit, familia Keane s-a mutat în Miami, Florida, unde adolescenta a urmat liceul, și în această perioadă a devenit cunoscută pentru frumusețea ei delicată.

Veronica Lake

În 1938, cei trei s-au mutat în Beverly Hills, California. Veronica s-a împrietenit cu o fată pe nume Gwen Horn și a însoțit-o pe aceasta la o audiție la studiourile RKO, unde cea remarcată de producători a fost ea. Un an mai târziu a apărut în piesa Thought for Food și în același an a jucat în filmul “Sorority House”, dar apariția sa a fost tăiată la montaj. Au urmat alte roluri secundare și tânăra i-a atras atenția regizorului secund Fred Wilcox, care a filmat-o în timpul interpretării într-o piesă de teatru și i-a arătat proba unui impresar. Acesta, la rândul său, a arătat înregistrarea producătorului Arthur Hornblow  Jr., care căuta o actriță care urma să interpreteze rolul unei cântărețe în filmul “I Wanted Wings”. Rolul avea să o transforme pe adolescenta Veronica Lake într-o vedetă. Chiar înainte ca filmul să intre în cinematografe, tânăra a fost supranumită “descoperirea anului 1941”, dar în continure ea încă nu credea că va avea o carieră în actorie și spunea că se va întoarce să studieze medicina.

Un an mai târziu Paramount a distribuit-o pe Veronica Lake într-un thriller, “This Gun for Hire”, care a avut mare succes. Actrița avea o personalitate complexă și dobândise reputația că e dificil să lucrezi cu ea. Eddie Bracken, colegul său din “Star Spangled Rhythm”, va spune: “Era cunoscută sub numele de «The Bitch» și își merita titlul”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Veronica și-a schimbat coafura “peek a boo”, care devenise marca ei, în momentul în care guvernul a început o campanie pentru a încuraja femeile care lucrau în fabricile din industria de război să adopte coafuri mai practice și mai sigure și în această perioadă actrița a călătorit pe întreg teritoriul Statele Unite pentru a strânge bani pentru obligațiuni de război.

Veronica Lake

În 1944 a jucat rolul unei spioane naziste, Dora Bruckman,  în filmul “The Hour Before the Dawn”, dar pelicula nu a fost bine primită de critici. Începuse să bea mult în această perioadă și mulți producători refuzau să lucreze cu ea.

După război a jucat în alte câteva filme, a revenit la vechea ei coafură, “peek-a-boo”, dar în 1948 Paramount a decis să nu-i reînnoiască contractul.

Actrița s-a mutat la 20th Century Fox și a fost ditribuită în filmul “Slattery’s Hurricane”, dar, din cauza problemelor financiare, fiscul american i-a confiscat casa și, aflată în pragul falimentului, Veronica Lake a plecat la New York.

Actrița se căsătorise în 1940 cu directorul artistic John S. Detlie, cei doi având împreună o fiică, Elaine, și un fiu, Anthony, băiat care a murit la doar câteva săptămâni. Cuplul a divorțat în decembrie 1943 și un an mai târziu vedeta s-a recăsătorit cu regizorul Andre DeToth,  cu care a avut doi copii. În această perioadă actrița a obținut licența de pilot și mai târziu a zburat singură între Los Angeles și New York. Cei doi au divorțat în 1952, iar viitorul soț al actriței va fi compozitorul Joseph Allan McCarthy cu care s-a căsătorit în 1955, dar a divorțat de el după patru ani de mariaj.

După cel de-al treilea divorț, cariera actriței s-a încheiat. Locuia în hoteluri ieftine din New York City, a fost arestată de mai multe ori pentru că a fost găsită beată pe străzi și avea “un comportament dezordonat”, iar în 1962, un reporter newyorkez a găsit-o la Hotelul Martha Washington din Manhattan, unde lucra ca chelneriță. Jurnalistul a publicat povestea fostei dive de la Hollywod, foștii fani ai filmelor ei s-au mobilizat și i-au trimis bani pentru a o ajuta să supraviețuiască, dar ea i-a returnat integral, explicând că este “o chestiune de mândrie” și nu-i nicio rușine să muncești.

În 1966, actrița redescoperită a primit o slujbă temporară ca moderatoare a unui show de televiziune în Baltimore, Maryland. A mers apoi în Bahamas pentru a vizita un prieten și a rămas acolo pentru câțiva ani. În 1969 a apărut cartea sa de memorii, “Autobiografia Veronicăi Lake”, în care vorbește deschis despre carieră, despre căsniciile ei eșuate, despre poveștile de dragoste cu Howard Hughes, Tommy Manville și Aristotel Onassis, despre alcoolism și despre sentimentul de vinovăție care o apăsa încă pentru că nu petrecuse suficient timp cu copiii ei exact atunci când aceștia aveau mai multă nevoie de ea.

În iunie 1973, Veronica Lake a mers la medic plângându-se de dureri de stomac. Doctorul a descoperit că are ciroză hepatică și imediat actrița s-a internat la Centrul Medical al Universității din Vermont.

Veronica Lake

Frumoasa divă a anilor ‘40, care avea doar 51 de ani în cel moment, a murit în spital după o lună, pe 7 iulie 1973, din cauza cirozei și a leziunilor renale acute și a fost apoi incinerată, conform dorințelor ei, cenușa fiind împrăștiată în largul coastei Insulelor Virgine.

 

Recomandări:

Mary Astor, o actriță uitată

Diva și mogulul de presă, povestea reală a unei iubiri celebre. Cheia filmului Citizen Kane

DS TW

leave a comment