HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriJoan Fontaine și Olivia de Havilland, rivalitatea surorilor de la Hollywood

Joan Fontaine și Olivia de Havilland, rivalitatea surorilor de la Hollywood

Joan Fontaine
DS TW

Joan de Beauvoir de Havilland, cunoscută ca Joan Fontaine, s-a născut pe 22 octombrie 1917 la Tokyo, tatăl ei, Walter de Havilland, fiind în acel moment profesor de limba engleză la Universitatea Imperială din Japonia. Mama, Lilian Augusta Ruse de Havilland Fontaine, era actriță și făcuse studii la Academia Regală de Artă Dramatică din Londra, dar își abandonase cariera pentru a se ocupa de familie.

Părinții lui Joan și ai Oliviei de Havilland se căsătorise în 1914, s-au despărțit în 1919, când cea mică avea doi ani, dar divorțul a fost finalizat în februarie 1925.

Ascultând sfatul unui medic, Lilian s-a mutat cu cele două fetițe în Statele Unite, stabilindu-se în Saratoga, California. Aici starea de sănătate a lui Joan, care era bolnăvicioasă, s-a îmbunătățit, dar când a împlinit 16 ani, viitoarea actriță s-a întors în Japonia, a locuit cu tatăl său și a urmat cursurile Școlii pentru Copii Străini din Tokyo, pe care a absolvit-o în 1935.

Joan Fontaine și-a făcut debutul pe scenă în filmul “Call It a Day”, în 1935, și în același an a apărut în pelicula MGM “No More Ladies”, apoi a jucat într-un film independent cu buget redus, „A Million to One”. După doi ani, a semnat un contract cu RKO Pictures, primul ei film pentru noul studio fiind „Quality Street”, în care a jucat alături de Katharine Hepburn.

Au urmat “You Can’t Beat Love”, “Music for Madame” și “A Damsel in Distress“, tot în 1937, dar filmele nu au avut un mare succes de public.

În timp ce participa la o petrecere, actrița a stat de vorbă cu producătorul David O. Selznick despre romanul “Rebecca” al lui Daphne du Maurier, iar acesta i-a propus să participe la o audiție. Au urmat șase luni de probe, la care a participat alături de sute de actrițe, dar în final ea a fost cea care a primit rolul, cu puțin timp înainte de a împlini 22 de ani.

Filmul “Rebecca”, realizat în 1940, în care a jucat alături de Laurence Olivier, a marcat debutul american al regizorului britanic Alfred Hitchcock și a avut un succes imediat, iar Fontaine a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Nu a câștigat în acel an, dar a obținut premiul anul următor, pentru pelicula “Suspicion”, în care a apărut alături de Cary Grant.

Joan Fontaine a devenit rapid extrem de cunoscută, primind oferte după oferte de la cele mai mari studiouri de la Hollywood. În timpul războiului, a lucrat ocazional ca asistentă medicală, iar în august 1946 și-a înființat propria companie, Rampart Productions, împreună cu soțul ei din acel moment, William Dozier, și de atunci a lucrat aproape exclusiv pentru Rampart.

Printre cele mai cunoscute filme în care a apărut în această perioadă se află “Ivy”, “Ivanhoe”, “Othello”, “September Affair”, “Something to Live For”, “Casanova’s Big Night”, “Until They Sail”.

Biograful Charles Higham consemna că Joan s-a îndepărtat de la fel de celebra ei soră, Olivia de Havilland, deoarece credea că Olivia este copilul preferat al mamei lor. Au existat zvonuri că cele două nu au mai avut nicio legătură din anii ’40, dar realitatea este puțin diferită. După despărțirea lui Joan Fontaine de soțul ei, în 1952, Olivia a fost văzută frecvent apartamentul acesteia din New York și cel puțin o dată și-au petrecut Crăciunul împreună.

Surorile au fost fotografiate împreună la o petrecere dată în onoarea Marlenei Dietrich în 1967, iar Joan și-a vizitat sora la Paris în 1969. Se pare că relația actrițelor s-a deteriorat definitiv după înmormântarea mamei lor, Lilian, în 1975, pentru că Joan, care era într-un turneu în acel moment, nu a fost anunțată de deces și a decis să nu mai aibă nicio legătură cu Olivia.

Joan Fontaine

Niciuna dintre surori nu a oferit multe detalii despre motivul scandalului, dar în 1978 Joan a făcut câteva precizări: “M-am căsătorit prima, am câștigat Oscarul înainte ca Olivia să o facă, iar dacă voi muri prima, ea va fi, fără îndoială, nervoasă pentru că am bătut-o și de această dată!”

Într-un interviu din 1979, Fontaine a susținut că motivul pentru care a încetat să mai vorbească cu sora ei a fost că Olivia de Havilland dorea ca mama lor, care suferea de cancer, să fie operată (femeia avea 88 de ani), iar ea a susținut că nu este o idee bună. În plus, faptul că nu a anunțat-o când aceasta a murit, a îndârjit-o și mai mult.

Joan Fontaine

Joan a fost căsătorită și a divorțat de patru ori. Primul mariaj l-a avut în 1939, cu actorul Brian Aherne, dar cei doi au divorțat în aprilie 1945. Un an mai târziu, în mai 1946, s-a căsătorit cu producătorul William Dozier în Mexico City, cuplul având o fiică, Deborah Leslie, în 1948, dar s-au despărțit un an mai târziu pentru că bărbatul ar fi înșelat-o, urmând un lung șir de conflicte cu privire la custodia fetiței.

Cea de-a treia căsătorie a actriței a fost cu producătorul și scriitorul Collier Young, cu care a fost împreună timp de opt ani, iar cel de-al patrulea și ultimul soț a fost Alfred Wright Jr, cu care s-a căsătorit pe 23 ianuarie 1964, în Maryland, dar cei doi au divorțat în 1969.

Joan Fontaine

În 1951, în timp ce se afla în America de Sud pentru un festival de film, actrița a întâlnit o fată peruană de patru ani pe nume Martita, pe care a adoptat-o, fără ca procedura de adopție să fie considerată definitivă din punct de vedere juridic. Joan Fontaine o cunoscuse pe Martita în timp ce vizita ruinele incașe unde tatăl copilei lucra ca îngrijitor, părinții i-au permis să devină tutore legal pentru a-i oferi o viata mai bună, iar Joan, la rândul ei, le-a promis că o va trimite în Peru pentru a-i vizita când va împlini 16 ani. Actrița s-a ținut de cuvânt și i-a cumpărat adolescentei un bilet dus-întors în țara natală, dar Martita a refuzat să se întoarcă la părinții naturali și a ales să fugă de acasă.

Cele două s-au înstrăinat în urma acestui incident și, în 1978, actrița a declarat: “Până când fiica mea adoptată nu se întoarce să-și vadă părinții, nu este binevenită acasă la mine. Le-am promis părinților ei acest lucru și nu voi ierta pe cineva care mă determină să nu-mi țin cuvântul dat”.

Joan Fontaine a murit pe 15 decembrie 2013, la vârsta de 96 ani, din cauze naturale, în casa ei din Carmel Highlands, ocazie cu care Olivia de Havilland a dat publicității o declarației în care spunea doar că este „șocată și întristată” de veste.

DS TW

leave a comment