Actorul Peter O’Toole, dincolo de scenă

Peter Seamus O’Toole s-a născut la 2 august 1932 la Spitalul Universitar St James din Leeds, Anglia, fiind fiul lui Constance Jane Eliot, o asistentă medicală scoțiană, și al lui Patrick Joseph O’Toole, jucător de fotbal. Copilul a avut o soră mai mare pe nume Patricia. Când băiatul avea un an, familia sa a început un tur de cinci ani al marilor orașe din nordul Angliei. Peter a plecat din Leeds la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind trimis pentru șapte sau opt ani la o școală catolică, St Joseph’s Secondary School. Avea să spună mai târziu: “Am fost speriat de călugărițe: întreaga lor negare a feminității – rochiile negre și părul tuns scurt – a fost atât de oribilă, atât de înspăimântătoare.”

La terminarea școlii, O’Toole a obținut un loc de muncă ca jurnalist stagiar și fotograf la Yorkshire Evening Post, apoi a fost încorporat pentru a-și face serviciul militar în Marina Regală. După ce a ieșit din armată, Peter O’Toole a urmat cursurile Academiei Regale de Artă Dramatică din 1952 până în 1954, după ce fusese inițial respins de școala de teatru Abbey Theatre din Dublin de către regizorul Ernest Blythe pentru că nu vorbea limba irlandeză.

În timp ce studia la RADA, la începutul anilor 1950, O’Toole a fost implicat activ în protestele împotriva războiului din Coreea. Mai târziu, în anii 1960, a fost un adversar al războiului din Vietnam.

În 1959 actorul s-a căsătorit cu actrița galeză Siân Phillips, cu care a avut două fiice: Kate și Patricia. Cuplul a divorțat în 1979, iar ea avea să mărturisească mai târziu că O’Toole a supus-o la cruzime mentală, alimentată în mare parte de alcoolismul de care el suferea și a fost victima unor crize de gelozie extremă atunci când l-a părăsit în cele din urmă pentru un bărbat mai tânăr.

Peter O’Toole a început apoi o relație cu modelul Karen Brown cu care a avut un fiu, Lorcan O’Toole, născut în martie 1983, când actorul avea cincizeci de ani.

O boală severă aproape i-a pus capăt vieții la mijlocul anilor ’70. Din cauza excesului de alcool a început să aibă dureri severe de abdomen și a fost diagnosticat inițial greșit, pentru că, în realitate, actorul suferea de cancer de stomac. A suferit o intervenție chirurgicală în 1976 pentru a i se extirpa pancreasul și o mare parte din stomac, devenind insulino-dependent, dar în cele din urmă și-a revenit și s-a întors la muncă.

Peter O’Toole s-a retras din activitate în iulie 2012 din cauza recidivei cancerului. Actorul a murit pe 14 decembrie 2013 la Spitalul Wellington din St John’s Wood, Londra, la vârsta de 81 de ani, fiind apoi incinerat, conform dorințelor sale, într-un sicriu de răchită la Crematoriul Golders  Green din Londra.

Peter O’Toole a fost nominalizat de opt ori la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, prima dată pentru rolul lui T. E. Lawrence în Lawrence al Arabiei, în 1962, dar

 

nu a reușit niciodată să câștige premiul. Au urmat, pe rând, nominalizările pentru rolurile în ​​Becket (1964), The Lion in Winter (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man ( 1980), My Favourite Year (1982) și Venus (2006)  În 2002, Academia i-a acordat cu un premiu onorific pentru întreaga sa carieră și contribuția de-a lungul vieții la cinematografia mondială.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *