Doamna Lucia Sturdza Bulandra, profesoara a zeci de generații de mari actori

Lucia Sturdza Bulandra s-a născut la Iași, pe 25 august 1873, fiind nepoata politicianului Vasile Sturdza, primul Președinte al Consililui de Miniștri de la Iași după Unirea din 1859 și primul prim-președinte al Curții de Casație și Justiție.

Lucia s-a mutat cu părinții săi, Emil și Magda, la București și aici a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie, în timpul studenției dând meditații de literatură română câtorva elevi de liceu. Pentru că după absolvire nu a găsit un post în învăţământ, așa cum familia își dorea, s-a prezentat, în 1898, la directorul Teatrului Naţional, Petre Grădişteanu, care, după o singură probă, a angajat-o ca actriță.

 

 

Debutul în teatru l-a avut în piesa “Primul Bal” pe 1 octombrie 1898, dar nu a avut un mare succes la început. Cronicile negative au determinat-o să se înscrie la Conservator, la clasa Aristizzei Romanescu, pe care o admira foarte mult, unde a studiat arta dramatică. Despre această perioadă actrița va povesti: “am citit cu aviditate tot ce era în legătură cu arta dramatică. Şi, mai ales, am urmărit cu încordare jocul tuturor actorilor: mari şi mici, buni şi răi, compatrioţi şi străini”.

În 1911 a fost distribuită în 1911 în filmul “Amor fatal”, unde a jucat alături de Tony Bulandra, cel care, după câteva luni, avea să-i devină soț. După trei ani, în 1914, soții Bulandra au înfiinţat Teatrul Regina Maria, care rivaliza cu repertoriul Teatrului Național. Mai târziu teatrul particular își schimbă numele în Compania Bulandra – Maximilian – Storin.

 

Lucia Sturdza Bulandra juca în fiecare seară, regiza spectacole, mergea în turnee și, mai târziu, a devenit profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.

Compania de teatru s-a destrămat în 1941, actorii și regizorii fiind angajați la Teatrul Municipal „I.L.  Caragiale”, proaspăt înființat, aflat sub administrarea Primăriei Capitalei. Doi ani mai târziu, în 1943, actorul Tony Bulandra a murit din cauza unui cancer galopant, la vârsta de 62 de ani.

Lucia Sturdza Bulandra devine, în 1947, directoarea Teatrului Municipal, care avea la acel moment doar 9 actori angajați. Cariera ei continuă pe scenă, dar și la catedră, zeci de generații dintre marii actori ai României fiindu-i studenți.

 

Marea actriță a murit pe 19 septembrie 1961, la vârsta de 88 de ani. Ion Lucian povestește circumstanțele dispariției doamnei Bulandra: “A auzit că scriitoarea Lucia Demetrius a scris o nouă piesă. Să nu i-o ia alt teatru înainte, a chemat-o la ea să-i citească piesa în original. A căzut pe scară când a condus-o, era iarnă și nu și-a mai revenit.” Casa și fabuloasa sa bibliotecă le-a lăsat prin testament șoferului său, Grigoruț, și soției acestuia care o îngrijiseră, cu devotament, până în ultima clipă. În același an numele teatrului „Municipal” a devenit „Bulandra”, iar în postul de director a fost numit regizorul Liviu Ciulei.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *