Femeia al cărei nume este rostit la nașterea oricărui copil de pe planetă. Cine a fost Virginia Apgar

Virginia Apgar s-a născut pe 7 iunie 1909 în New Jersey, fiind cea mai mică dintre cei trei copii ai lui Helen May și Charles Emory Apgar. Tatăl ei era om de afaceri și astronom amator. Fratele mai mare al Virginiei a murit în copilărie din cauza tuberculozei, iar celălalt frate a suferit de o boală cronică. Tânăra a absolvit Liceul Westfield în 1925, știind încă din anii copilăriei că vrea să devină medic.
A urmat Colegiul Mount Holyoke, unde a studiat zoologia, fiziologia și chimia, în 1933 a absolvit Facultatea de Medicină de la Universitatea Columbia și, patru ani mai târziu, rezidențiatul în chirurgie.
Allen Whipple, președintele secției de chirurgie de la Columbia-Presbyterian Medical Center i-a spus tinerei că a văzut multe femei care, încercând să devină chirurgi de success, au eșuat, astfel că a încurajat-o să se specializeze în anestezie.
Virginia l-a ascultat și a început specializarea în anestezie, lucrând timp de șase luni la Universitatea din Wisconsin – Madison, unde a înființat primul departament de anestezie din Statele Unite, apoi a studiat pentru încă șase luni la Spitalul Bellevue din New York. Tânăra a primit certificarea în anestezie în 1937 și a revenit la P&S în 1938 ca director al diviziei nou înființate de anestezie.
Virginia Apgar a devenit prima femeie care a condus o divizie la Columbia-Presbyterian Medical Center, iar în anii ‘40, a fost administrator, profesor, recrutor, coordonator și medic practician al departamentului.
În 1953, ea a introdus primul test al evaluării stării de sănătate a nou-născuților, numit scorul Apgar. Scorul este un sistem standard de evaluare clinică rapidă a nou-născutului imediat după naștere – la 1 minut, respectiv la 5 minute. Metoda îl ajută pe medicul neonatolog să decidă dacă bebelușul are nevoie de tratament imediat, în primele lui momente de viață.
Este un test rapid, simplu și nedureros pentru copil în care sunt evaluate 5 semne: culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația.
Datorită acestei proceduri medicale extrem de simple, rata mortalității infantile din Statele Unite a scăzut după 1950, iar în anii ‘60, multe spitale din Statele Unite foloseau constant scorul Apgar.
blankÎn 1959, Virginia Apgar a părăsit Columbia și a urmat un master în sănătate publică de la Școala Johns Hopkins de Igienă și Sănătate Publică. În timpul pandemiei de rubeolă din 1964–65, doctorița a devenit un avocat al vaccinării, atrăgînd atenția asupra importanței prevenirii transmiterii bolii de la mamă la copil, mai ales pentru că infecția cu virusul rubeolei provoacă cele mai severe complicații când mama se infectează la debutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni. Medicul a parcurs mii de kilometri în fiecare an pentru a ține conferințe publice despre importanța depistării precoce a afecțiunilor congenitale.
Extrem de dedicată profesiei sale, Virginia Apgar nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii. A murit de ciroză pe 7 august 1974, la Centrul Medical Columbia-Presbiterian și este înmormântată la cimitirul Fairview din Westfield.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *