Gene Kelly, magia dansului perfect

DS TW

Gene Kelly s-a născut pe 23 august 1912 în cartierul East Liberty din Pittsburgh, fiind cel de-al treilea fiu al lui James Patrick Joseph Kelly, un vânzător de fonografe, și al soției sale, Harriet Catherine Curran. Când copilul avea opt ani, mama l-a înscris, împreună cu fratele mai mare, James, la cursuri de dans, dar amândoi au fost supărați considerând că dansul e o activitate pentru fetițe, iar Gene nu a mai dansat până la vârsta de 15 ani.

Băiatul a urmat școala elementară St. Raphael și apoi Liceul Peabody din oraș, dar după criza financiară din 1929 a părăsit școala și și-a găsit de lucru pentru a-și ajuta financiar familia. În 1931, Kelly s-a înscris la Universitatea din Pittsburgh, la facultatea de economie, și aici s-a alăturat frăției Theta Kappa Phi, implicându-se în activitatea clubului facultății, unde a pus în scenă producții muzicale originale. Familia sa a deschis mai târziu un studio de dans în cartierul Squirrel Hill din Pittsburgh, Gene a devenit profesor în timpul studenției, a decis în cele din urmă să urmeze o carieră ca profesor de dans și animator cu normă întreagă, așa că a renunțat la facultate, iar în 1937 s-a mutat la New York în căutarea unui loc de muncă: voia să devină coregraf.

După ce a încercat fără succes să obțină un job, tânărul s-a întors în orașul natal angajându-se la Charles Gaynor Hold Your Hats la Pittsburgh Playhouse.

Prima său rol pe Broadway l-a primit în noiembrie 1938, când a devenit dansator în “Leave It to Me”, musical-ul realizat de Cole Porter, iar în 1939 a fost selectat pentru un rol în spectacolul “One for the Money”, produs de actrița Katharine Cornell, primind apoi prima slujbă de coregraf pe Broadway, pentru producția “Potcoava de diamant” a lui Billy Rose. În această perioadă s-a îndrăgostit de Betsy Blair, și ea dansatoare, cei doi s-au căsătorit pe 16 octombrie 1941 și au avut un an mai târziu un copil, pe Kerry.

În scurt timp a început să primească oferte de la Hollywood, dar Gene nu s-a grăbit să părăsească New York-ul. În cele din urmă, a semnat un angajament cu producătorul David O. Selznick, acceptând să meargă în cetatea filmului în octombrie 1941. Actorul a fost cedat companiei Metro-Goldwyn-Mayer, iar prima sa apariție a fost în pelicula “For Me and My Gal”, cu Judy Garland în rolul principal. Au urmat „Pilot No. 5” și “Christmas Holiday”, apoi “Du Barry Was a Lady” și „Thousands Cheer”.

La sfârșitul anului 1944, Gene Kelly s-a înrolat în Serviciul Naval al SUA, perioadă în care a fost implicat în realizarea scenariului și regiei unei serii de documentare.

Pentru următorul film, “Anchors Aweigh”, din 1945, MGM i-a dat mână liberă pentru a concepe o serie de numere de dans, inclusiv duetul cu Frank Sinatra și celebrul dans animat cu Jerry Mouse, iar producția a devenit unul dintre cele mai de succes filme din 1945, Kelly fiind nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Filmele “Un american la Paris”, realizat în 1951, și următoarea peliculă, probabil cel mai admirat dintre toate musical-urile, “Singin’ in the Rain”, produs în 1952, în care a fost co-regizor, star principal și coregraf, i-au adus lui Gene Kelly o reputație de necontestat.

“Un american din Paris” a obținut șase premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun film, și a marcat debutul balerinei Leslie Caron, care avea atunci doar 19 ani și pe care Kelly o adusese la Hollywood după ce o descoperise la Paris.

În 1958, coregraful a regizat spectacolul “Flower Drum Song”, iar la începutul anului 1960 a fost invitat de A.M. Julien, directorul general al Operei din Paris, să creeze un balet modern pentru companie, aceasta fiind prima dată când un american primea o astfel de misiune, iar rezultatul a fost “Pas de Dieux”, un spectacol inspirat din mitologia greacă, care a avut un mare succes.

Gene Kelly a apărut frecvent în emisiuni de televiziune în anii 1960, inclusiv în show-ul “Going My Way”, bazat pe filmul cu același nume din 1944, apoi a fost invitat în “The Julie Andrews Show”, în 1965. Au urmat “New York, New York”, în 1966, și “Jack și vrejul de fasole”, în 1967, producție pe care a regizat-o și pentru care a obținut un premiu Emmy la categoria programe pentru copii.

Coregraful a divorțat de prima sa soție, Betsy Blair, în aprilie 1957 și trei ani mai târziu s-a recăsătorit cu actrița și dansatoarea Jeanne Coyne, cu care a avut doi copii, Timothy și Bridget, dar soția a murit în 1973.

Gene Kelly s-a recăsătorit la vârsta de 77 de ani cu Patricia Ward, care avea în acel moment 30 de ani. În iulie 1994, Gene a suferit un accident vascular cerebral și a fost internat în spital timp de șapte săptămâni, iar la începutul anului 1995 a fost afectat de un alt AVC din care nu și-a mai revenit. Marele coregraf a murit pe 2 februarie 1996 în reședința sa din Beverly Hills, la vârsta de 83 de ani, iar trupul său a fost incinerat, așa cum ceruse înainte de a înceta din viață.

Fotografiile care însoțesc acest articol sunt capturi din cele mai cunoscute filme în care a jucat Gene Kelly.

DS TW
No comments

leave a comment