Mohammed Abdul Karim, cunoscut ca “Munshi”, s-a născut într-o familie musulmană la Lalitpur, lângă Jhansi, în 1863, tatăl său, Haji Mohammed Waziruddin, fiind asistent în spitalul regimentului britanic de cavalerie.
Karim, care avea un frate mai mare, Abdul Aziz, și patru surori mai mici, a învățat limbile persană și urdu de la profesori particulari, iar în adolescență a călătorit în nordul Indiei și în Afganistan. Documentele arată că tatăl lui a participat la marșul spre Kandahar, care a pus capăt celui de-al doilea Război anglo-afgan în august 1880, iar după încheierea conflictului a primit un post civil la închisoarea centrală din Agra, unde a fost mai târziu angajat și Karim, care a devenit funcționar.
Tânărul s-a căsătorit cu sora unui coleg de muncă și a fost apreciat de șefii săi, pentru că era mai isteț decât cei mai mulți dintre funcționarii indieni. Deținuții din închisoarea Agra lucrau ca țesători de covoare, iar în 1886, 34 de condamnați au călătorit la Londra pentru a participa la Expoziția Colonială din South Kensington. Karim nu a făcut parte din grupul care i-a însoțit pe deținuți, însă l-a ajutat pe organizatorul expediției, John Tyler, la pregătirea exponatelor care urmau a fi duse în Marea Britanie. Când regina Victoria a vizitat expoziția, Tyler i-a oferit în dar două brățări de aur care fuseseră alese de tânărul indian, iar suveranei i-au plăcut atât de mult cadourile primite încât și-a exprimat dorința de a aduce la curtea regală câțiva servitori indieni. Tyler s-a întors în India pentru a-i recruta pe cei doi viitori slujitori, unul dintre cei aleși fiind Karim, care a fost primit câteva noțiuni de bază privind manierele de la curtea regală și a învățat limba engleză.
După lunga călătorie cu trenul de la Agra la Bombay și apoi cu vaporul spre Marea Britanie, Karim și celălalt servitor selectat, Maohammed Buksh, au ajuns la Castelul Windsor în iunie 1887, fiind repartizați imediat în echipa generalului-maior Dennehy.
Indienii au servit-o pentru prima dată pe regină oferindu-i micul dejun în Frogmore House pe 23 iunie 1887, iar Victoria l-a descris pe Karim în jurnalul ei chiar în acea zi: “Celălalt, mult mai tânăr, este mult mai slăbuț (decât Buksh), înalt și cu o înfățișare serioasă și fină. Tatăl său este medic la Agra. Amândoi mi-au sărutat picioarele”.
Cinci zile mai târziu, regina a remarcat că “Indienii așteaptă întotdeauna atât de liniștiți” să termine masa, iar pe 3 august Victoria a scris din nou: “Învăț câteva cuvinte în hindusă pentru a le vorbi slujitorilor mei. Mă interesează foarte mult această limbă, dar și oamenii”. Pe 20 august, suverana a gustat un “curry excelent” făcut de unul dintre cei doi, iar zece zile mai târziu Karim a început să o învețe primele cuvinte în limba Urdu. De altfel, în decembrie, în timpul unei audiențe în care regina l-a primit pe Maharani Chimnabai din Baroda, tânărul servitor i-a servit drept translator.
Victoria l-a plăcut foarte mult pe Karim și a ordonat ca indianului să i se predea în mod serios limba engleză, astfel că până în februarie 1888 acesta “învățase engleza minunat”. După ce tânărul a îndrăznit să-i mărturisească suveranei că în India fusese funcționar și că, după părerea lui, munca de ospătar este inferioară pregătirii sale, bărbatul a fost promovat în funcția de “Munshi”. În jurnalul său, regina consemnează: “Îmi doresc în mod deosebit să-l păstrez în serviciul meu, deoarece mă ajută să studiez limba Hindi, ceea ce mă interesează foarte mult, iar el este foarte inteligent și util”.
La Castelul Balmoral, lui Karim i s-a oferit camera ce fusese ocupată anterior de John Brown, slujitorul preferat al Victoriei, care murise în 1883.
Ascensiunea lui rapidă în ierarhie a început să creeze însă suspiciune și nemulțumire în rândul membrilor curții regale și în aprilie 1889, când fiul Victoriei, Albert Edward, viitorul rege Eduard al VII-lea, a oferit o recepție în onoarea mamei sale la reședința din Sandringham, Karim a constatat că i s-a alocat loc în camerele servitorilor, s-a simțit insultat, iar regina i-a luat partea, afirmând că ar fi trebuit să fie găzduit în apartamentele oaspeților.
La începutul anului 1890, indianul s-a îmbolnăvit și Victoria i-a cerut lui Reid, medicul ei personal, să meargă să-l îngrijească, explicând că se simte responsabilă pentru starea slujitorului, pentru că “era atât de departe de țara sa”. Reid a scris pe 1 martie 1890 că regina “îl vizita pe Abdul de două ori pe zi în camera lui”.
În mai 1892, Munshi a plecat în India pentru un concediu de șase luni, iar la revenirea în Anglia a fost însoțit de soția și de soacra sa, ambele femei apărând la curtea Angliei învăluite din cap până în picioare în haine tradiționale. Regina Victoria a consemnat în jurnal prezența lor, le-a găzduit în reședințele regale de la Windsor, Balmoral și Osborne, le-a vizitat în mod regulat și le-a prezentat musafirelor ei, inclusiv împărătesei Rusiei și Prințesei de Wales. Marie Mallet, doamna de onoare a reginei, a scris: “Tocmai am văzut-o pe soția lui Munshi. Este grasă și calmă, are o nuanță delicată a pielii și este îmbrăcată superb, are inele pe degete, inele în nas, lanțuri și brățări la mâini și picioare și poartă un voal roz garnisit cu o țesătură aurită pe cap”.
În 1892, numele lui Munshi a început să apară în Circulara Curții printre numele oficialilor care o însoțeau pe regină în călătoria ei anuală pe Riviera Franceză, iar anul următor, în timpul vacanței Victoriei în Europa continentală, tânărul indian i-a fost prezentat regelui Umberto I al Italiei.
Munshi a fost însă perceput ca un profitor al poziției sale de favorit al reginei și a provocat multe discuții la curte. De exemplu, a refuzat să participe la nunta nepoatei Victoriei, prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha (sora reginei Maria a României) deoarece Alfred, tatăl miresei, i-a oferit un loc de cazare pe care l-a considerat sub statutul său, iar regina a intervenit și de această dată pentru a-și apăra protejatul.
Prințesele Louise și Beatrice, Prințul Henry de Battenberg, prim-ministrul Lord Rosebery și secretarul de stat pentru India Henry Fowler și-au exprimat cu toții îngrijorarea cu privire la atașamentul neobișnuit al bătrânei Victoria față de servitorul indian, existând mărturii care spuneau că suverana “refuză să asculte ceea ce i se spunea cu privire la el, devenea pe loc foarte furioasă, iar Munshi era un fel de animal de companie, ca un câine sau o pisică la care regina nu vrea să renunțe de bună voie”.
După un alt concediu de șase luni în India, bărbatul a revenit în Marea Britanie în august 1896 aducând cu el un nepoțel de doar câțiva ani, Mohammed Abdul Rashid. Karim și soția sa nu aveau copii, iar Victoria s-a implicat și în această problemă, aranjând ca un medic de sex feminin să o examineze pe soția lui Munshi și un doctor bărbat să îl controleze pe preferatul ei.
La un moment dat, în martie 1897, când membrii curții regale se pregăteau să plece la Cimiez pentru vizita anuală a suveranei, servitorii au decis să o informeze că demisionează dacă Abdul Karim însoțește alaiul, iar Harriet Phipps, una dintre servitoarele mai îndrăznețe ale Victoriei, a anunțat-o că aceastaa este decizia colectivă a personalului. Regina a făcut atunci o adevărată criză de furie, aruncând pe jos toate obiectele de pe biroul său.
în 1899, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, Victoria l-a numit pe Karim comandant al Ordinului Regal și în același an indianul a plecat într-un nou concediu acasă. De această dată s-a reîntors la curtea Angliei după un an, în noiembrie 1900, însă între timp regina Victoria fusese probleme de sănătate din ce în ce mai mari care, în cele din urmă, îi vor provoca decesul. În ciuda antipatiei fățișe pe care o avea față de Karim, se pare că primul ei născut, Eduard, i-a permis indianului să fie ultimul care vede trupul suveranei înainte ca sicriul să fie închis și i-a dat voie să participe la procesiunea funerară, dar după aceea l-a demis din toate funcțiile de la curtea regală și l-a trimis definitiv în India.
Aproape toată corespondența dintre Victoria și Karim a fost arsă la ordinul noului regelui Eduard, iar în 1905 – 1906, George, Prințul de Wales, aflat într-o vizită în India, i-a scris din Agra tatălui său: “Aseară l-am văzut Munshi. S-a îngrășat mult și trebuie să vă spun că a fost extrem de umil și foarte încântat să ne vadă. Mi-a spus că trăiește liniștit aici și are toată stima pentru casa regală”.
Munshi a murit pe 20 aprilie 1909, la vârsta de 46 de ani, în reședința sa din Agra și a fost înmormântat într-un mausoleu din cimitirul Panchkuin Kabaristan din oraș.
Surse:
Queen Victoria and Abdul: Diaries reveal secrets, BBC, 2011
Queen Victoria’s Last Love, film realizat de Channel 4 (2012)
Sushila Anand, Indian Sahib: Queen Victoria’s Dear Abdul, 1996